Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Άξιζε να το δουν Θαλής, Δημόκριτος...»


nanopoulos_dimitris123«Δεν ξέρω κανένα "σωματίδιο του Θεού" ούτε του Διαβόλου. Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούνται τέτοιες εκφράσεις. Αυτό που βρέθηκε λέγεται "σωματίδιο του Higgs" και σήμερα, παρ'ότι ήμουν σίγουρος εδώ και χρόνια, αυτό που άκουσα ήταν μουσική στα αφτιά μου. Είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της δικής μου ζωής αλλά και πάρα πολλών ακόμη επιστημόνων σε ολόκληρο τον πλανήτης». Αυτά σημειώνει ο Δημήτρης Νανόπουλος, ο ακαδημαϊκός που συνέβαλε με δύο εργασίες του στον πειραματικό εντοπισμό του μποζονίου, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής.
Ο κ. Νανόπουλος σημειώνει ότι ο εντοπισμός του μποζονίου συγκρίνεται με ίσως με την ανακάλυψη της αντι-ύλης από τον Άντερσον το 1932 και τονίζει: «Σίγουρα η παρέα Θαλής, Ηράκλειτος, Αναξίμαδνρος, Πυθαγόρα και Δημόκριτος θα ήταν εκστασιασμένη σήμερα [...] Και από τους νεότερους ο Αϊνστάιν».
«Χαίρομαι πάρα πολύ που εμείς οι Έλληνες είμαστε στο κέντρο των πραγμάτων και στις προβλέψεις για τη μάζα του μποζονίου του Higgs αλλά και πειραματικά. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να μας κάνει υπερήφανους και να μας ανεβάσει κάπως ψυχολογικά», σημειώνει ο ίδιος.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «όλος ο κόσμος ζει σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή και τουλάχιστον συμβαίνουν τέτοια γεγονότα για να αποδεικνύουν τη μεγαλοσύνη του ανθρώπου».
Η ανακάλυψη αυτή θα ενοποιήσει τον κόσμο, τονίζει ο κ. Νανόπουλος: «Η επιστήμη είναι ανεξάρτητη και τέτοιες ανακαλύψεις που αποδεικνύουν τη μεγαλοσύνη του ανθρωπίνου πνεύματος μας αγκαλιάζουν όλους. Η επιστήμη παίζει –και πρέπει να παίζει- τεράστιο ρόλο σε αυτή την ενοποίηση των ανθρώπων» και προσθέτει: «Ενώ είμαστε αυτά τα ανθρωπάκια, μπορούμε και συλλαμβάνουμε όλα αυτά και μπορούμε να εξηγούμε τι γίνεται στην άλλη μεριά του Σύμπαντος».
Επιμέλεια: Μπέττυ Σαβούρδου
πηγη  http://www.ert.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου