Όταν μιλάμε για σκωληκοειδίτιδα αναφερόμαστε στη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης του τυφλού που οφείλεται σε απόφραξη του αυλού της συνήθως από διογκωμένους λεμφαδένες γύρω από τη βάση της. Αρχικά εκδηλώνεται με περιομφαλικό πόνο, ο οποίος αργότερα εντοπίζεται στο κάτω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς. Για όσους δεν μπόρεσαν να αποφύγουν το χειρουργείο για την αφαίρεση της, χαρακτηρίζουν τα συμπτώματα ως πολύ ενοχλητικά, αφού εκτός από τον πόνο που προαναφέραμε εκδηλώνονται ναυτία, εμετοί και πυρετός. Σήμερα πια η αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας θεωρείται μια επέμβαση ρουτίνας με τις σοβαρότερες φλεγμονές να θεραπεύονται με σκωληκοειδεκτομή που μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά, με μικρές μόνο τομές στην κοιλιά. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το θέμα αυτό μας δίνει ο γενικός χειρουργός Θεμιστοκλής Σ. Ευκαρπίδης.
- Τι είναι η σκωληκοειδής απόφυση;
- Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα κόλπωμα που συνδέεται με το τυφλό (το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου) στο κατώτερο τμήμα της δεξιάς πλάγιας κοιλίας και μοιάζει με το σώμα σκώληκα. Υπήρξε χρήσιμη στα φυτοφάγα ζώα για την πέψη της κυτταρίνης αλλά η σκωληκοειδής απόφυση δεν είναι απαραίτητη στο ανθρώπινο σώμα. Στα πρώτα χρόνια ζωής μόνο, η σκωληκοειδής λειτουργεί ως μέρος του αμυντικού συστήματος. Κάποιες φορές όμως μπορεί να νοσήσει και να οδηγήσει σε καταστάσεις που χρήζουν επείγουσας θεραπευτικής αντιμετώπισης.
- Και η σκωληκοειδίτιδα;
- Η σκωληκοειδίτιδα αναγνωρίστηκε ως πάθηση τον 16ο αιώνα και ονομάσθηκε περιτυφλίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή της σκωληκοειδούς, η οποία αν δεν θεραπευθεί μπορεί να διατρηθεί προκαλώντας φλεγμονή, απόστημα, σοβαρή περιτονίτιδα ακόμα και θάνατο. Μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες, με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ 10-30 χρόνων.
- Ποια είναι τα αίτια της σκωληκοειδίτιδας;
- Η αιτία είναι συνήθως άγνωστη. Μπορεί να παρουσιαστεί μετά από ιογενή λοίμωξη του πεπτικού ή όταν το άνοιγμα με το οποίο επικοινωνεί με το παχύ έντερο αποφραχθεί. Η φλεγμονή μπορεί οδηγήσει σε ρήξη της σκωληκοειδούς και για τον λόγο αυτό η σκωληκοειδίτιδα θεωρείται επείγουσα κατάσταση.
- Μπορεί η σκωληκοειδίτιδα να αποφευχθεί;
- Δεν υπάρχουν ιατρικώς αποδεδειγμένοι τρόποι αποφυγής ή πρόληψης, όμως έχει βρεθεί ότι παρουσιάζεται λιγότερο συχνά σε ανθρώπους που καταναλώνουν τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες όπως ωμά λαχανικά και φρούτα.
- Ποια είναι τα αίτια της σκωληκοειδίτιδας;
- Ο Mc Burney περιέγραψε τα κλινικά ευρήματα το 1889. Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας μπορεί αρχικά να είναι δύσκολο να διαφοροδιαγνωστούν από γαστρεντερίτιδα. Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν ακαθόριστο μετεωρισμό, δυσπεψία και μέτριο πόνο που συνήθως εντοπίζονται στην περιοχή του ομφαλού. Τα κύρια συμπτώματα είναι:
- Πόνος που ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και έπειτα.
- Πόνος που μετατίθεται στο δεξιό πλάγιο της κοιλιάς.
- Ναυτία.
- Έμετοι.
- Δυσκοιλιότητα.
- Διάρροια.
- Αδυναμία εξόδου αερίων.
- Χαμηλός πυρετός.
- Ανορεξία.
- Πώς γίνεται η διάγνωση;
- Διάφοροι τρόποι έχουν προταθεί ώστε να περιοριστεί το διαγνωστικό σφάλμα που μπορεί να προκύψει αν η διάγνωση βασιστεί μόνο στην κλινική εικόνα της ύποπτης σκωληκοειδίτιδας. Στην πραγματικότητα η σκωληκοειδίτιδα είναι μία νόσος που μπορεί να μοιάζει με τις περισσότερες αιτίες κοιλιακού πόνου καθώς και με ορισμένες παθήσεις από τον θώρακα. Αν και οι απεικονιστικές μέθοδοι όπως η αξονική τομογραφία και ο υπέρηχος έχουν προσφέρει ιδιαίτερη βοήθεια στην κατεύθυνση αυτή, η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μέχρι τώρα η πιο ακριβής μη επεμβατική μέθοδος διάγνωσης είναι η υπερηχοτομογραφία αλλά δεν είναι πλήρως αξιόπιστη. Το ιστορικό και η κλινική εξέταση γενικότερα θα οδηγήσουν στην ακριβή διάγνωση.
- Ποια είναι η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας;
- Η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η χειρουργική αφαίρεση. Μετρίου βαθμού φλεγμονή μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Οι σοβαρότερες φλεγμονές θεραπεύονται με σκωληκοειδεκτομή η οποία μπορεί να γίνει Λαπαροσκοπικά, με μικρές τομές στην κοιλιά.
- Ποιο είναι το όφελος από τη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή;
- Η Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή προσφέρει μικρότερη μετεγχειρητική νοσηρότητα. Οι περισσότερες περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας μπορεί να αντιμετωπιστούν με την Λαπαροσκοπική μέθοδο, μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο νοσηλείας και τις επιπλοκές, με γρήγορη ανάκαμψη του ασθενούς στις προηγούμενες δραστηριότητές του. Τα κύρια πλεονεκτήματα είναι:
- Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος.
- Ταχύτερη ανάρρωση.
- Μικρότερος χρόνος νοσηλείας.
Σπάνια επιπλοκές όπως επιμόλυνση τραυμάτων και δημιουργία συμφύσεως.
- Μπορούν όλοι οι ασθενείς να υποβληθούν σε λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή;
- Δεν συνιστάται σε εκείνους με σοβαρές προϋπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις όπως καρδιακά νοσήματα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η επέμβαση μπορεί να είναι δυσχερής σε ασθενείς που είχαν προηγούμενα χειρουργηθεί στην κοιλιακή χώρα. Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί επίσης να έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών με την γενική αναισθησία σε συνδυασμό με την δημιουργία πνευμοπεριτοναίου.
- Επιπλοκές υπάρχουν;
- Στα χέρια έμπειρου Χειρουργού δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιπλοκή που να συνδέεται άμεσα με την Λαπαροσκοπική τεχνική, όμως όταν δεν είναι εκπαιδευμένος αρκετά στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική τότε η πιθανότητα των παρακάτω επιπλοκών είναι ως εξής:
- Λανθασμένη διάγνωση.
- Αιμορραγία.
- Ατελής σκωληκοειδεκτομή.
- Διαφυγή του πυώδους περιεχομένου από την φλεγμαίνουσα σκωληκοειδή κατά την επέμβαση που μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό ενδοκοιλιακού αποστήματος.
Θεμιστοκλής Σ. Ευκαρπίδης
Γενικός Χειρουργός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου