Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

0 Μηχανισμός Αντικυθήρων σε ρολόι χειρός!!!!


H HublotWatch ανακατασκευάζει τον μηχανισμό των Αντικυθήρων για ρολόι χειρός. Η Ελβετική εταιρεία κατασκευής ρολογιών πολυτελείας Hublot «στρίμωξε» τον μηχανισμό των Αντικυθήρων–τον εξαιρετικής ακριβείας υπολογιστή της Αρχαίας Ελλάδας – σε ένα μοναδικό χειροποίητο ρολόι χειρός.antikwatch miastala thumb 0 Μηχανισμός Αντικυθήρων σε ρολόι χειρός
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας εξελιγμένος μηχανισμός που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα π.Κ.Ε. Τότε, χάθηκε για τα επόμενα 2000 χρόνια, όταν ένα Ρωμαϊκό πλοίο βυθίστηκε κοντά στις ακτές των Αντικυθήρων ώσπου οι δύτες επιτέλους τον ανακάλυψαν ξανά το 1901.
Οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι εντυπωσιάστηκαν με την πολυπλοκότητά του και την ακρίβειά του–παρόμοιοι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται στην αστρονομία έκαναν να εμφανιστούν ξανά τον 14ο αιώνα μ.Κ.Ε.–αλλά ο βαθμός της διάβρωσής του και ο αριθμός των κομματιών που του έλειπαν κατέστησαν δύσκολη την εξακρίβωση της λειτουργίας του για ακόμα έναν αιώνα.

Το 2006, οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ υψηλής ευκρίνειας ώστε να διαπεράσουν τα στρώματα των ακαθαρσιών και της σκουριάς για να δουν τους μηχανισμούς και να διαβάσουν περισσότερες Ελληνικές επιγραφές. Το μεταφρασμένο κείμενο οδήγησε τους ιστορικούς να συμπεράνουν ότι οι μηχανισμοί του ήταν στην πραγματικότητα μέρος ενός εξαιρετικής ακρίβειας ηλιακού ημερολογίου που είχε τη δυνατότητα να προβλέψει τις ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις που πρόκειται να συμβούν δεκαετίες μπροστά.
Τώρα, οι «μάγοι» της ωρολογοποιίας της Hublot έχουν ανακατασκευάσει την συσκευή, την έχουν συρρικνώσει σε τέτοιο βαθμό για να χωράει σε ένα ρολόι χειρός.
«Η πρώτη δουλειά της ομάδας ήταν να δημιουργήσει μέσα σε χώρο λίγων κυβικών εκατοστών αυτό που οι μηχανικοί της αρχαιότητας είχαν κατασκευάσει μέσα σε αρκετές εκατοντάδες κυβικά εκατοστά, διασφαλίζοντας ότι η κατασκευή τους ήταν απολύτως πιστή στην αρχική μορφή του μηχανισμού,» είπε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.
Η πρωταρχική λειτουργία του ρολογιού αυτού θα είναι παραδόξως να δείχνει την ώρα. Αλλά η πρόσθια και πίσω όψη του αποκαλύπτουν ένα συνονθύλευμα από καντράν, μηχανισμών και ημερολογίων. Στην πρόσθια όψη δείχνει ένα ημερολόγιο για τους Πανελλήνιους αγώνες, το Αιγυπτιακό ημερολόγιο, το Ζωδιακό ημερολόγιο, τις φάσεις της σελήνης και ένα διάφραγμα που δείχνει τον Ήλιο και την Σελήνη.
Στην πίσω όψη το ρολόι δείχνει τον Καλλιπικό Κύκλο (έναν κύκλο 76 ετών που είχε προτείνει ο Κάλλιπος το 330π.Κ.Ε.), τον Μετωνικό Κύκλο (έναν κύκλο 235 μηνών, 19 χρόνων), το κύκλο του Σάρου (223 συνοδικοί κύκλοι που χρησιμοποιούνται για να προβλεφθούν οι εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης) και ο Εξέλιγμος Κύκλος (ένας κύκλος 54 ετών για την πρόβλεψη συνεχών εκλείψεων). Δηλ. δεν είναι μονάχα, για να κοιτάς την ώρα, αν άργησες στο ραντεβού.
Δυστυχώς, δεν θα μπορέσετε να αγοράσετε ένα από αυτά τα ρολόγια, έτσι μην έχετε ελπίδες κοιτάζοντας το Εξέλιγμο ημερολόγιο όταν θα είστε έτοιμοι. Το ρολόι θα παρουσιαστεί σε έκθεση για ρολόγια στην πόλη της Βασιλείας την Άνοιξη του 2012, και μετά θα μεταφερθεί σε μόνιμη έκθεση στο Musée des Arts et Métiers.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου