Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η Gazprom είναι έτοιμη να παρέχει φυσικό αέριο σε ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες φυσικού αερίου.

Η εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, Gazprom, είναι έτοιμη να προμηθεύσει με αέριο ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες, αν η Botas, διαχειρίστρια εταιρεία του αερίου στην Τουρκία, τερματίσει τη σύμβαση εφοδιασμού της από τις ρωσικές εξαγωγές αερίου, δήλωσε ο επικεφαλής εξαγωγών της Gazprom.

«Βλέπουμε ότι το αέριο που παρέχεται μέσω του δυτικού διαδρόμου έχει ζήτηση μεταξύ εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

«Εάν η σύμβαση με την κρατική εταιρεία Botas δεν παραταθεί, είμαστε έτοιμοι για την προμήθεια αυτών των όγκων αερίου και σε νέους συνεργάτες - ιδιωτικές επιχειρήσεις - για περαιτέρω πώληση στον τελικό καταναλωτή της τουρκικής αγοράς», πρόσθεσε.

Στις 30 Σεπτεμβρίου η Botas ενημέρωσε την Gazprom ότι δεν θα παρατείνει τη σύμβαση για να πάρει 6.000 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία το επόμενο έτος, καθώς η Μόσχα δεν κατάφερε να συμφωνήσει με την Τουρκία, ώστε να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Η Botas ζήτησε κατά 20% μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ανέφερε πως αν η συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από το δυτικό διάδρομο δεν παραταθεί, οι τουρκικές αρχές θα επιτρέψουν σε ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν προσφορές. Η κίνηση αυτή είναι σύμφωνη με την ενεργειακή πολιτική του Τούρκου πρωθυπουργού να θέσει τις συμβάσεις της εισαγωγής φυσικού αερίου σε ιδιωτικά χέρια, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να αποτελέσει ένα βασικό διαμετακομιστικό κέντρο για την Ευρώπη.

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Τουρκία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας της Μόσχας, γίνονται μέσα από το λεγόμενο δυτικό διάδρομο μέσω της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και απευθείας μέσω του αγωγού Blue Stream στην Μαύρη Θάλασσα. Το 2010 η Ρωσία εξήγαγε 18 δις κυβικά μέτρα αερίου προς την Άγκυρα, περίπου το 60% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Η διαφορά της Ρωσίας με την Τουρκία είναι σύμφωνη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποψιάζεται παραβιάσεις του αντιμονοπωλιακού νόμου.

Οι τιμές της Gazprom για τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου εδώ και καιρό έχουν γίνει το αντικείμενο έντονων συζητήσεων με τους Γερμανούς εταίρους της E.ON και RWE, οι οποίες έχουν απευθύνει έκκληση για φθηνότερο φυσικό αέριο. Τον Ιούλιο, η Gazprom έκανε υποχωρήσεις προς την ιταλική, Edison SpA, η οποία ήταν η πρώτη εταιρεία που κατέθεσε αγωγή εναντίον της Gazprom, αλλά την απέσυρε μετά την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας.





http://www.balkans.com
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου