Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Τριπλό comeback σε επιτυχίες του ’80.... Λωξάντρα, Μαντάμ Σουσού και «Ντενεκεδούπολη»!!!!


Λωξάντρα, Μαντάμ Σουσού και 
«Ντενεκεδούπολη». Η μεγάλη επιστροφή στις επιτυχίες του ’80, από μία κυρία συνηθισμένη στις sold out παραστάσεις.

Στη μεγάλη θεατρικό επιτυχία της περασμένης σεζόν, τη «Λωξάντρα», είχε βάλει λίγο το χεράκι της. Φέτος η Φωτεινή Μπαξεβάνη, η πρωταγωνίστρια που χρωμάτισε την ηρωίδα της Μαρίας Ιορδανίδου με τις δικές της αποχρώσεις, επιστρέφει και πάλι με το έργο που έφερε στα καθίσματα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος περίπου 80.000 άτομα. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό που έχει στα σκαριά, αφού η ταλαντούχος ηθοποιός έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία της θρυλικής παράστασης «Στην Ντενεκεδούπολη», ενώ παράλληλα προετοιμάζεται πυρετωδώς και για τον ρόλο της ονειροπαρμένης Μαντάμ Σουσού από το ομώνυμο βιβλίο του Δημήτρη Ψαθά, που θα ανέβει από την ερχόμενη σεζόν στο ΚΘΒΕ.

Δικαίως θα αναρωτηθείς κάποιος: Πώς τα προλαβαίνει όλα αυτά; «Είμαι υπερδραστήρια και υπερκινητική, θέλω συνεχώς να δημιουργώ καινούργια πράγματα». Τυχαία την αποκάλεσε άραγε «πολυχώρο» ο Σταμάτης Κραουνάκης;

«Δεν μπορεί ποτέ να γνωρίζει κανείς αν το έργο στο οποίο θα συμμετάσχει πρόκειται να έχει επιτυχία» λέει στη «δημοκρατία» η Φωτεινή Μπαξεβάνη. «Αν το ξέραμε αυτό, θα κάναμε μόνο επιτυχίες, αλλά η αλήθεια είναι ότι από τις πρόβες το είχαμε καταλάβει» εξηγεί.

Πέρα από την εισπρακτική επιτυχία όμως, αλλά και τη μεγάλη προσέλευση των θεατών, η πρωταγωνίστρια παραδέχεται ότι εκείνο που περισσότερο την εντυπωσίασε ήταν η αγάπη αλλά και η αποδοχή του κόσμου.

«Υπήρχαν άνθρωποι που ήρθαν και μου είπαν ότι είδαν την παράσταση εννιά φορές! Αισθάνομαι καταπληκτικά, νιώθω μέσα σε αυτή την εποχή ότι προσφέρω κάτι κι εγώ σε όλους εκείνους που έρχονται να το δουν».

Το ηθογραφικό έργο της Μαρίας Ιορδανίδου για την ιστορία μιας έξυπνης αλλά και ταυτόχρονα ιδιαίτερα δυναμικής γυναίκας της Πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα κατά την ίδια την πρωταγωνίστρια παραμένει ένα εξαιρετικά επίκαιρο έργο. «Είμαστε νοικοκύρηδες παρά τα όσα οι ξένοι και ειδικά οι Γερμανοί θέλουν να μας περάσουν. Είμαστε τακτοποιημένοι με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο, όπως ακριβώς μας αποδεικνύει το έργο».

Λουκέτο στη δισκογραφική

Πολυπράγμων και φύση ανήσυχη, η ηθοποιός παραδέχεται ότι η δισκογραφική που πριν από μερικά χρόνια είχε δεν υπάρχει πια, έχοντας πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης. «Την έκλεισα στα χαρτιά, μέσα μου όμως δεν έχει κλείσει. Είναι ένα ανοιχτό κεφάλαιο. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν και λίγο άτυχη. Επεσα σε μια δύσκολη συγκυρία, ωστόσο θεωρώ ότι ήταν για μένα ένα μάθημα, μια εμπειρία από την οποία βγήκα πιο δυνατή».

Οι τσίγκινοι ήρωες της Φακίνου

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων της «Λωξάντρας» η Φωτεινή Μπαξεβάνη θα σκηνοθετήσει το θρυλικό έργο της Ευγενίας Φακίνου «Ντενεκεδούπολη», ένα από τα πιο αγαπημένα θεατρικά μικρών και μεγάλων, που θα ανέβει στην παιδική σκηνή του ΚΘΒΕ. «Κάνοντας έρευνα για την παράσταση και ψάχνοντας, διαπίστωσα ότι το έργο δεν έχει σταματήσει ποτέ να απασχολεί τα παιδιά. Είτε στις σχολικές παραστάσεις είτε στα θεατρικά παιχνίδια, παραμένει τα τελευταία 35 χρόνια το νούμερο ένα στις καρδιές των παιδιών».

Δεν υπάρχει πια τηλεόραση

Αν και η ηθοποιός έχει... διανύσει πολλά χιλιόμετρα στα θεατρικά σανίδια, αλλά και στα τηλεοπτικά πλατό, ο ρόλος που την έκανε ιδιαίτερα γνωστή ήταν εκείνος στη σειρά «Εγκλήματα». Για ποιον λόγο όμως απέχει τα τελευταία χρόνια από την τηλεόραση; «Αν κάποιος την περίοδο αυτή σας πει ότι απέχει συνειδητά από την τηλεόραση, είναι μεγάλο ψέμα. Δεν υπάρχει αποχή από την τηλεόραση γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει τηλεόραση. Σίριαλ και παραγωγές δεν γίνονται και όλη αυτή η κατάσταση είναι πολύ δυσάρεστη για όλους, όχι φυσικά μόνο για τους ηθοποιούς, αλλά και τους τεχνικούς».

Ο Παναγιωτάκης από το ΚΘΒΕ

Για τον ρόλο της Μαντάμ Σουσού, τον οποίο πρόκειται να ενσαρκώσει από την ερχόμενη χρονιά στη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η Φωτεινή Μπαξεβάνη αποκαλύπτει: «Αποδέχτηκα την πρόταση με πολλή χαρά για τον συγκεκριμένο ρόλο. Δεν ξέρω αν την εποχή αυτή είναι στη μόδα τα ελληνικά έργα. Πρόκειται για σημαντικά έργα, τα οποία, εκτός από την αδιαμφισβήτητη λογοτεχνική αξία, ασχολούνται και με θέματα τα οποία απασχολούν και θα συνεχίσουν να απασχολούν τον άνθρωπο».

Παραστάσεις

 Η «Λωξάντρα» θα παρουσιαστεί στη Μονή Λαζαριστών για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Οι παραστάσεις «Στην Ντενεκεδούπολη» ξεκινούν στις 30 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωσή τους στη Θεσσαλονίκη το έργο θα μεταφερθεί στο Θέατρο Badminton (Αθήνα) για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων.

Το έργο «Μαντάμ Σουσού» μετά την ολοκλήρωσή του στη συμπρωτεύουσα θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου