Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΘΕΣΣΑΛΙΑ - Αμπελάκια-Ραψάνη: Στα μονοπάτια της παράδοσης

Εζησαν στιγμές δόξας και πλούτου, μα συνάμα βίωσαν με τραγικό τρόπο τις αλλαγές που έφερε η βιομηχανική επανάσταση στον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Σήμερα η Ραψάνη και τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας γοητεύουν τον επισκέπτη με τον παλιοκαιρίτικο αέρα τους και την όμορφη φύση που τα αγκαλιάζει από παντού

Καθώς αφήνεις πίσω την κοιλάδα του Πηνειού και το ιδιαίτερο τοπίο των Τεμπών βρίσκεσαι ν' ανηφορίζεις σε δρόμο με άφθονες στροφές που καταλήγει μετά από 5 χιλιόμετρα στην είσοδο του χωριού. Αν μέχρι τώρα η διαδρομή δεν σε ενθουσίασε, η πρώτη σου ματιά στα ιστορικά Αμπελάκια με τις παραδοσιακές γειτονιές του να ξεπροβάλλουν σαν παλιακά στολίδια πάνω στην απότομη πλαγιά του Κίσαβου, σίγουρα δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο.
Tα ιστορικά Αμπελάκια με τις παραδοσιακές γειτονιές τους ξεπροβάλλουν σαν παλιακά στολίδια πάνω στην απότομη πλαγιά του Κίσαβου.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr
Tα ιστορικά Αμπελάκια με τις παραδοσιακές γειτονιές τους ξεπροβάλλουν σαν παλιακά στολίδια πάνω στην απότομη πλαγιά του Κίσαβου.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr
Αφήνεις το αυτοκίνητό σου στην είσοδο του χωριού και βολτάρεις στα λιθόστρωτα σοκάκια. Εκεί θα συναντήσεις περίβλεπτες εκκλησιές και καλοβαλμένα παραδοσιακά αρχοντικά. Το βλέμμα σου θα σταθεί στους ξυλόδετους τοίχους, στις ξεθωριασμένες αυλόπορτες, τις γερασμένες στέγες που γέρνουν από το φορτίο του χρόνου... εικόνες αλαργινές που όμως εκπέμπουν τη δική τους γοητεία καθώς μαρτυρούν τη ζωή μιας ανθρώπινης κοινότητας με έντονο παρελθόν.
Οι πρώτες αυτές δυνατές εντυπώσεις θα εκτινάξουν το ενδιαφέρον σου στα ύψη. Η πραγματική γνωριμία σου όμως με τούτο τον ιστορικό τόπο, θα γίνει αφού βολευτείς στον ξενώνα και αφιερώσεις χρόνο αλλά και διάθεση για να συντονιστείς με τον παλμό της ζωής του χωριού.
Είναι γνωστό πως την εποχή της Τουρκοκρατίας τα Αμπελάκια εξελίχθηκαν από μια απλή γεωργοκτηνοτροφική κοινότητα σε ένα δραστήριο βιοτεχνικό κέντρο με εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη. Με ποιο τρόπο έγινε αυτό το αξιοπερίεργο «αναπτυξιακό θαύμα» είναι σίγουρα αντικείμενο μιας πολύ ενδιαφέρουσας γνωστικής αναζήτησης που μπορεί να προσφέρει η επίσκεψη στην περιοχή.
Ο «φιδίσιος» δρόμος που ανηφορίζει από τα διόδια των Τεμπών προς τα Αμπελάκια.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr
Ο «φιδίσιος» δρόμος που ανηφορίζει από τα διόδια των Τεμπών προς τα Αμπελάκια.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου