Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Η λίμνη Κιθάρα ή λίμνη Μπελέτσι - Μια κρυμμένη όαση στην Πάρνηθα

Η λίμνη Κιθάρα ή λίμνη Μπελέτσι είναι μία μικρή λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου στις ανατολικές πλαγιές τις Πάρνηθας, στην περιοχή Ιπποκράτειος Πολιτεία της κοινότητας Αφιδνών, νοτιοδυτικά της κορυφής Μπελέτσι. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε πριν τριάντα περίπου χρόνια, όταν η διάνοιξη ενός δασικού δρόμου για τη σύνδεση του Αγ. Μερκουρίου με τις Αφίδνες (Κιούρκα) έφραξε την διέλευση των νερών που ανάβλυζαν από τις πηγές τις Κιθάρας, με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης. Σήμερα αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς συναντώνται αποδημητικά πουλιά και ψάρια, κυρίως κυπρίνοι.

Είναι πρακτικά άγνωστη στον πολύ κόσμο. Αυτό σε συνδυασμό (ευτυχώς) με την έλλειψη καφετεριών, ταβερνών ή συναφών δραστηριοτήτων καθιστά το μέρος έναν τόπο ηρεμίας και γαλήνης.

Υπάρχει μια παιδική χαρά δυστυχώς ημιδιαλυμένη. Υπάρχει ωστόσο ένα γήπεδο μπάσκετ. Και βέβαια διάφορα παγκάκια και γεφυρούλες για να απολαύσεις τη λίμνη, τις πάπιες, τον κύκνο, τις χελώνες αλλά και τα ελάφια που φιλοξενούνται σε έναν περιφραγμένο χώρο.

Για να πας, περνάς τα Κιούρκα (Αφίδναι) και ανεβαίνεις προς Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ακολουθείς πινακίδες για Αγία Τριάδα (οδός Αγίας Τριάδας ή Δεκέλειας) και κάποια στιγμή υπάρχει πινακίδα για τη λίμνη που βρίσκεται μόλις 100 μέτρα πάνω από τον κεντρικό δρόμο.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ  http://www.greekballoon.gr/mpeletsi-lake/  
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου