Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ.... ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ

Η Πιάτσα
Τραπεζάκια στην πλατεία ομώνυμη πλατεία, την Πιάτσα, αλλά και στις βεράντες. Η κυρία Κούλα, ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά τη παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα της Φολεγάνδρου. Δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας, στα ματσάτα με αρνί ή στο κατσικάκι, αλλά ούτε και στο κουνέλι στιφάδο με τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια. Insider tip: Δώστε την ευκαιρία που αξίζει στην καλασούνα, που είναι τοπική ανοιχτή πίτα με κρεμμύδια και σουρωτό τυρί του νησιού και γίνετε φίλοι με την Τόνια.
Χώρα, τηλ:  22860-41274, από € 12 το άτομο  
 
Πούντα
Μικρός, πανέμορφος κήπος στη πλατεία της Πούντας με χαλίκι σε 2 επίπεδα με τραπεζάκια που γεμίζουν με τα υπέροχα μαγειρευτά της Ελίζαμπεθ. Στα πιάτα εναλλάσσονται από γεμιστά, κατσικάκι λεμονάτο,  καλασούνα (τοπική τυρόπιτα) και θαλασσινές λιχουδιές που σερβίρονται μονάχα αν είναι φρέσκιες. Insider tip: Το ψωμί είναι ζυμωτό, τις περισσότερες φορές.
Πλατεία Πούντας, Χώρα, τηλ.: 22860 41063, από € 12 το άτομο
 
Μίμης
Όσοι ξέρουν το νησί, λένε πως ο Μίμης έχει τη καλύτερη ματσάτα. Ξεκινήστε με βραστά χόρτα, γιαλαντζί ντολμάδες, τυροπιτάκια με σουρωτό τυρί και αν είστε τυχεροί θα σας πει πως έχει και σαγανάκι από το δυσεύρετο ντόπιο τυρί Ντριστή. Επίσης, θα βρείτε τηγανιά χοιρινή σιγοψημένη. Φτιάχνει και ωραιότατα γλυκά του κουταλιού –τριαντάφυλλο και κυδώνι- και ραβανί. Insider tip: Οι μυημένοι έρχονται εδώ μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν το περίφημο χταπόδι που ψήνεται μπροστά στα μάτια σας.
Άνω Μεριά, τηλ:  22860 41377, από € 10 το άτομο

Eva's Garden
Από τις καινούργιες αφίξεις του νησιού, στην είσοδο της χώρας. Πρόκειται για ένα μικρό bar-restaurant με μοντέρνο design, gourmet αναφορές στο μενού του, ενημερωμένη κάβα και σωστά κοκτέιλ. Το μενού ανανεώνεται συχνά, οπότε ζητήστε να σας πουν τα πιάτα της ημέρας. Μετά το φαγητό σας περιμένει το bar για να απολαύσετε το ποτό σας παρέα με καλή lounge μουσική που εξυπηρετεί συζητήσεις και φιλοσοφίες. Insider tip: Αποφύγετε τα τραπεζάκια στο δρόμο και ζητήστε ένα ήσυχο με διακριτικό φωτισμό στο δροσερό του κήπο.
Χώρα, τηλ: 22860 41110, από € 25 το άτομο

Κυρά Μαρία
Φιλόξενη ταβέρνα στην Άνω Μεριά με ατού το σπιτίσιο μαγείρεμα της κυρά- Μαρίας Βένιου. Φτιάχνει τα δικά τους κουνέλια με ματσάτα, κόκορα κρασάτο, τυροπιτάκια με σουρωτό τυρί του νησιού. Δεν λείπουν και τα θαλασσινά. Ο Βίκτωρας με το καΐκι του φέρνει καθημερινά σπαρταριστά ψάρια που γίνονται κακαβιά να γλύφεις δάχτυλα και φαγκρί που ψήνεται σωστά για να μην στεγνώσει. Insider tip: Το κολασμένο γαλακτομπούρεκο με τη σωστή ποσότητα σιροπιού που έρχεται για φινάλε.
Άνω Μεριά, τηλ:  22860-41208, από € 15 το άτομο

Σπιτικό
Στη ταβέρνα Σπιτικό, θα φάτε όπως πουθενά αλλού στο νησί. Εδώ ποντάρουν στα διαφορετικά πιάτα. Απέναντι από το φούρνο της Χώρας μας, λοιπόν, θα βρείτε ματσάτα ολικής αλέσεως δική τους παραγωγής, σαλιγκάρια με κόκκινη σάλτσα  και ντόπιο κατσικάκι στο φούρνο που γίνεται λουκούμι. Βέβαια, η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού και η κάππαρη στιφάδο. Στο τέλος μελόπιτες και καρπουζένια. Insider tip: Θα σας εκπλήξει η λεμονάτη εκδοχή του κόκορα.
Χώρα, Τηλ:   22860 41235,  από € 12 το άτομο

Μέλισσα
Μικρή αλλά χαριτωμένη ταβέρνα πάνω στην πλατεία Πλατεία Κονταρίνη της Χώρας, που τρέφει ντόπιους και ξένους για περισσότερο από πενήντα χρόνια. Εδώ, θα βρείτε όλες τις σπεσιαλιτέ της Φολεγάνδρου καλομαγειρεμένες με μεράκι. Φυσικά, θα βρείτε ματσάτα σε μια πιο ελαφρά εκδοχή μαγειρεμένα, τη πίτα καλασούνα με χειροποίητο φύλλο. Νοστιμότατη και η ψαρόσουπα, αλλά και το λεμονάτο κατσικάκι που λιώνει από τη πρώτη μπουκιά. Insider tip: Ιδανικό φινάλε με θεσπέσια γαλατόπιτα.
Χώρα, τηλ: 22860 41067, από € 15 το άτομο
 
Γουπί
Γουπί ονομάζουν οι ντόπιοι τη λιαστή μικρή γόπα, έναν μεζέ που "θέλει" ούζο. Πάνω στην πλατεία Μαράκι, μόλις 5 τραπέζια –πάντα γεμάτα- αποδεικνύουν πως όσοι το ξέρουν το εμπιστεύονται και όσοι το μαθαίνουν το αγαπούν. Insider tip: Αξέχαστατα τα τυροπιτάκια της κυρίας Ντίνας με ντόπιο σουρωτό τυρί.  
Πλατεία Μαράκι, Χώρα, τηλ.: 22860 41057, από € 8 το άτομο 
 
Ζέφυρος
Εδώ έρχεστε για τους καρπούς της θάλασσας και τα πολίτικα πιάτα της κυρίας Έφης. Καθημερινά στα τηγάνια, το φούρνο και τις κατσαρόλες του μπαίνουν οι ψαριές της ημέρας. Το αποτέλεσμα είναι μαγευτικές γαριδομακαρονάδες και πλούσιες θεραπευτικές ψαρόσουπες. Insider tip: Μπορείτε να τηλεφωνήσετε νωρίς το μεσημέρι και να κάνετε κράτηση τα ψάρια που θέλετε και να τους ζητήσετε πως προτιμάτε να τα μαγειρέψουν.
Χώρα, Τηλ: 22860 41556, από €17 το άτομο
 
Κρητικός
Ένας Κρητικός στη Φολέγανδρο, θα σας ταΐσει στα ξύλινα τραπεζάκια που είναι τοποθετημένα έξω στην πλατεία, ανάμεσα στην εκκλησία της Θεοσκέπαστης και της Αγίας Αικατερίνης. Στη κουζίνα δεν μαγειρεύονται αποκλειστικά κρητικές συνταγές αλλά και από όλη την Ελλάδα. Όλα πεντανόστιμα και της ώρας, ενώ συνοδεύονται ιδανικά με χύμα κρασί από το δρύινο βαρέλι. Insider tip: Ο ιδιοκτήτης είναι περήφανος για το χοιρινό κοντοσούβλι του. Κάτι παραπάνω θα ξέρει.
Χώρα, Τηλ. 22860 41219, από € 13 το άτομο.

Πηγή: www.arttravel.gr
Γιάννης Πλατής (yplatis@nooz.gr)
 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου