Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΦΟΡΤΣΑ ΡΟΤΣΑ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

«Άσχετα από το αν η ιστορία του Μπουμπλή ίσως για πολλούς είναι ταμπού, για μένα δεν είναι, γιατί έδωσα τόσα. Μετά πήρα και την υπηκοότητα το ʽ86 λόγω καλής συμπεριφοράς κλπ». Aυτή είναι άποψη του Χουάν Ραμόν Ρότσα για την παράνομη υλοποίησή του, δηλαδή το σκάνδαλο που αναστάτωσε τον ελληνικό αθλητικό κόσμο στις αρχές της δεκαετίας του ʼ80 φέρνοντας αντιμέτωπους στα δικαστήρια τους δύο «αιώνιους» αντίπαλους. 
Ήταν παραμονές Χριστουγέννων το 1979 όταν ένας νέος ποδοσφαιριστής κάνει την εμφάνισή του στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Έρχεται από την Αργεντινή αλλά  η αθλητική νομοθεσία απαγορεύει τις μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών το Δεκέμβρη. Ένα «telex» όμως από την Αργεντινή πιστοποιεί την ελληνική ιθαγένεια του 25χρονου μπαλαδόρου, ενώ σύμφωνα με πιστοποιητικό του Δημάρχου Αιγάλεω παρουσιάζεται ως Γιάννης Μπουμπλής, γιος του Γεωργίου και της Λουτσίας Μπουμπλή. Η ΕΠΟ το δέχεται και εκδίδει στον «Μπουμπλή» αθλητικό δελτίο. 
Ο ταλαντούχος ομογενής όμως δε γνωρίζει ελληνικά κι αυτό γεννά υποψίες. Τον Μάιο του 1980 εν όψει του ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, οι ερυθρόλευκοι καταθέτουν ένσταση πλαστογραφίας η οποία όμως δε γίνεται δεκτή και ο αγώνας διεξάγεται κανονικά. Το θέμα μένει για λίγο στο ράφι και έρχεται πάλι στο προσκήνιο τον επόμενο χρόνο όταν η ομάδα της Λάρισας καταθέτει επίσης ένσταση. Σύντομα ο Ρότσα αλλά και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός διώκονται ποινικά. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σταύρος Νταϊφάς, κάνει λόγο για «βρώμικα μέσα», ενώ δηλώνει πως «ο Μπουμπλής δεν είναι Έλληνας. Το πραγματικό όνομα του έτσι καταχωρημένου στα μητρώα της ΕΠΟ παίκτη του Παναθηναϊκού είναι Χουάν Ραμόν Ρότσα». Σάλος ξεσπά ανάμεσα στους φιλάθλους που οργανώνουν πορείες υπέρ του αγαπημένου τους ποδοσφαιριστή. 
Νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια που αποδεικνύουν πως το περίφημο «telex» που πιστοποιεί την ελληνική ιθαγένεια του ποδοσφαιριστή είναι πλαστό. Ο Ρότσα χάνει την ελληνική ιθαγένεια την οποία άλλωστε έχει παράνομα αποκτήσει, αλλά το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλύσεως Αθλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ) αθωώνει τον Παναθηναϊκό. Παρόλα αυτά, τα Χριστούγεννα 1982 ο «Μπουμπλής» επιστρέφει στον Παναθηναϊκό ως Ρότσα και το 1986 παίρνει επίσημα πλέον την ελληνική υπηκοότητα. 
Ο Ρότσα είναι επικοινωνιακός και οι πάντες μιλάνε για τον καλό χαρακτήρα του. Βγαίνει στην τηλεόραση μαζί με την οικογένεια του και παίζει κιθάρα στα σώου της εποχής. Στο γήπεδο είναι υποδειγματικός. Σε μια εποχή που ακόμη και οι ποδοσφαιριστές ανταλλάσουν μεταξύ τους πολλά γαλλικά και ενίοτε και χειροδικίες ο Ρότσα είναι νηφάλιος και φαντεζί. Δίνει εκπληκτικές πάσες και βάζει γκολ που θέλει να τα χειροκροτήσει και ο αντίπαλος. Δεν παίρνει κάρτες, δεν κάνει φάουλ δεν γκρινιάζει και φέρνει αποτελέσματα. Τι άλλο θέλει ο κόσμος για να τον αγαπήσει;


 
ΠΗΓΗ   http://www.mixanitouxronou.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου