Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Σπάνιες φωτογραφίες απ’ την 1η Ολυμπιάδα και την Ελλάδα του 1896

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση από τις κοινωνικές τάσεις της εποχής, την κυριαρχία της αγοράς σε κάθε δραστηριότητα. Αγώνες που έχουν κριτήριο και στόχο το κέρδος, αγορασμένοι από τους παγκόσμιους χορηγούς, αθλητές που στην ουσία ανήκουν σε κάποιες εταιρείες, οι οποίες επενδύουν σ’ αυτούς ως χορηγοί και προσδοκούν να πολλαπλασιάσουν τις επενδύσεις τους… Καμιά σχέση με το ολυμπιακό ιδεώδες, το ολυμπιακό πνεύμα που επικαλούνται οι πλουσιοπάροχα ασχο-λούμενοι ως παράγοντες με το «κίνημα του ολυμπισμού»…

Εμείς σήμερα, κόντρα στους αγώνες της εμπορευματοποίησης, που πάντως καθηλώνουν την παγκόσμια κοινότητα, ακόμη και τους φτωχούς λαούς του τρίτου κόσμου, επιστρέφουμε στο χρόνο και παρουσιάζουμε κείμενα και εικόνες από τους πρώτους αγώνες της σύγχρονης εποχής, την πρώτη Ολυμπιάδα της Αθήνας, του 1896.

Στις 18 Ιουνίου 1894, σε συνέδριο που οργάνωσε ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν στο Παρίσι, ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και αποφασίστηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων. Έπειτα από επίσημη πρόταση του Έλληνα εκπροσώπου Δημητρίου Βικέλα στις 23 Ιουνίου του ίδιου έτους, ως τόπος διεξαγωγής των 1ων Ολυμπιακών Αγώνων ορίστηκε η Αθήνα.

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1896, γνωστοί και ως Αγώνες της 1ης Ολυμπιάδας, μία διεθνής αθλητική διοργάνωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τις 25 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου (6 Απριλίου έως τις 15 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο, που ίσχυε ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες). Ήταν οι πρώτοι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής.

Αν και ο αριθμός των αθλητών που πήραν μέρος ήταν μικρός, παρ’ όλα αυτά η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τότε σε αθλητική διοργάνωση. Οι Αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού κοινού. Σημαντική στιγμή για τους Έλληνες, η νίκη στο μαραθώνιο από τον Σπύρο Λούη. Ο πιο επιτυχημένος αθλητής των Αγώνων αναδείχθηκε ο Γερμανός παλαιστής και γυμναστής Καρλ Σούμαν.

Η έναρξη των Αγώνων της 1ης Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 1896 (25 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο που συνέπιπτε με τη Δευτέρα του Πάσχα για τους ορθοδόξους και με την εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας).

Το Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν κατάμεστο από 80.000 θεατές. Παρόντες ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Α', η συζύγός του, βασίλισσα Όλγα και οι γιοι τους. Μετά την ομιλία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής, διαδόχου Κωνσταντίνου, ο βασιλιάς κήρυξε την έναρξη των Αγώνων με τα λόγια:

"Κηρύσσω την έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ζήτω το Έθνος, ζήτω οι Έλληνες".

Ακολούθησαν κανονιοβολισμοί και απελευθέρωση περιστεριών. Στη συνέχεια, εννέα μπάντες και χορωδία 150 ατόμων ερμήνευσαν τον Ολυμπιακό Ύμνο, σε σύνθεση του Σπύρου Σαμάρα και ποίηση του Κωστή Παλαμά. Ο ύμνος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το κοινό.

Ακολούθησε η έπαρση της ελληνικής σημαίας και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου από μπάντα όπου κυριαρχούσαν οι φλογέρες, και στη συνέχεια η παρέλαση των αθλητών.

Στο σημερινό αφιέρωμα παρουσιάζουμε γνωστές αλλά και άγνωστες φωτογραφίες από την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα της Αθήνας, την ανακατασκευή του Σταδίου, την προετοιμασία αλλά κα τους αγώνες. Επίσης από την Ελλάδα της εποχής, με φωτογραφίες από την Αθήνα και τον Πειραιά, μιας Ελλάδας μακρινής, αλλά που μοιάζει πολύ πιο «καθαρή» από τη σημερινή της «προόδου».

Επίσης, στο πλαίσιο του αφιερώματος, αναδημοσιεύουμε στιχουργήματα του Γεωργίου Σουρή, που ύμνησε αλλά και σατίρισε την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα της Αθήνας από την εφημερίδα του, τον «Ρωμηό». Μάλιστα στις 30 Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την έναρξη, αφιέρωσε ολόκληρη την εφημερίδα του. Συμπεριέλαβε και στίχους αιχμηρούς και για τη μεγαλομανία μερικών παραγόντων, αλλά και την κουτοπονηριά των Ελλήνων που ήθελαν να πλουτίσουν με τους πολλούς επισκέπτες, αθλητές και θεατές, των αγώνων.

Ο Σουρής στις 6 Απριλίου 1896 αφιέρωσε ένα θριαμβευτικό ποίημα στον νικητή του μαραθωνίου Σπύρο Λούη, το οποίο και αναδημοσιεύουμε.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από εκδόσεις – λευκώματα που κυκλοφόρησαν αμέσως μετά τους αγώνες, για να διαφημίσουν τη διοργάνωση, αλλά και τη φτωχή και μικρή Ελλάδα των τελευταίων χρόνων του 19ου αιώνα. Πρόκειται για την έκδοση «Η Ελλάς κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνας του 1896», που εκδόθηκε το 1896 από τον Βλάση Γαβριηλίδη, ιδρυτή της εφημερίδας «Ακρόπολις» στο τυπογραφείο της «Εστίας» κι επίσης το επίσημο χρονικό των Αγώνων «Die Olympischen Spiele 776 – 1896» που κυκλοφόρησε μέσα στο 1896 σε δύο τόμους, στα γερμανικά, το 1896, στο οποίο μάλιστα υπήρχε και σχετικό κείμενο του Πιέρ Ντε Κουμπερντέν. Και στα δύο έργα συμπεριελήφθησαν κείμενα κορυφαίων των ελληνικών γραμμάτων, όπως του Κωστή Παλαμά, του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, του Νικολάου Πολίτη, του Σπυρίδωνος Λάμπρου, του Άδωνι Κύρου, του Εμμ. Ροΐδη κ.ά.

Η εφημερίδα του Σουρή «Ο Ρωμηός» υπάρχει στις βιβλιοθήκες της Βουλής και του Πανεπιστημίου Πατρών, το έργο «Η Ελλάς κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνας του 1896» στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το χρονικό «Die Olympischen Spiele 776 – 1896», στη βιβλιοθήκη της Βουλής



Από την έναρξη των Αγώνων



Από τον τερματισμό του μαραθώνιου με τη νίκη του Λούη



Από την τελετή λήξης. Ο Λούης μπαίνει πρώτος στο Στάδιο επικεφαλής

των Ολυμπιονικών




Εκδρομή Ολυμπιονικών μαζί με μέλη της βασιλικής οικογένειας στο Δαφνί. Στην πρώτη σειρά ο Σπύρος Λούης.



Έλληνες Ολυμπιονίκες σε ομαδική φωτογραφία. Όρθιοι: Κωνσταντινίδης, Φραγκούλης, Ορφανίδης, Γεωργιάδης.

Καθιστοί: Μητρόπουλος, Πύργος, Καρασεβδάς




Η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, με τον Δ. Βικέλα στο κέντρο



Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Πρίνστον στους αγώνες



Από τους αγώνες της γυμναστικής



Από την εκκίνηση των 100 μέτρων



Αθλητές της ξιφασκίας



Από τους αγώνες τέννις



Από τους αγώνες ποδηλασίας



Από τους αγώνες πάλης

Προσοχή! Αυτό το άρθρο έχει συνέχειες ...
Παρακαλώ χρησιμοποιείστε τα παρακάτω links για να τις διαβάσετε

ΠΗΓΗ   http://www.patris.gr/articles/226902#.UVTCDTf5F2g.


Σπάνιες φωτογραφίες απ’ την 1η Ολυμπιάδα και την Ελλάδα του 1896
Oι εργασίες στο Στάδιο
Η Ελλάδα του1896
Ψάλλω κι εγώ ευγνώμων τον Μαραθωνοδρόμον      
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου