Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Παραλίες-stars που έκλεψαν την καρδιά μας

Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι
Γιατί; Απλά γιατί το χρώμα των νερών του δεν υπάρχει πουθενά και δεν συγκρίνεται με τίποτα. Αντικρίζοντάς τα για πρώτη φορά από ψηλά, πριν κατέβεις τα σκαλιά που οδηγούν στην παραλία, νιώθεις αυτήν την όχι και τόσο ανεξήγητη παρόρμηση να βουτήξεις απευθείας σε αυτό τιρκουάζ το τόσο διαυγές που μοιάζει ψεύτικο –και η αίσθηση είναι ακόμα εντονότερη όταν, αφού συγκρατηθείς με δυσκολία, κατεβείς τα σκαλιά, περπατήσεις επάνω στα μεγάλα, ολόλευκα βότσαλα, κάνεις την πρώτη βουτιά και γυρίσεις προς τα πίσω, για να αντικρίσεις τα ακόμα λευκότερα βράχια, τα σκεπασμένα με πράσινο, που ολοκληρώνουν το τοπίο που σε κάνει να θέλεις να μείνεις εδώ για πάντα. 
Διαμονή: Ionian Blue (26450 29029), Red Tower (26450 92951-2), Pavezzo (26450 71782). 
Φαγητό: Για εξαιρετικά μαγειρευτά στο «Λευκάτα» στο Αθάνι, για ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες στον «Γιάννη», στη Λυγιά, για παραδοσιακή λευκαδίτικη κουζίνα στη«Μαργαρίτα», στην είσοδο του νησιού προς τον ιστιοπλοϊκό όμιλο. 

Άνω Κουφονήσι: Πορί
Γιατί; Γιατί μετά από το εξουθενωτικό περπάτημα που χρειάζεται για να την προσεγγίσεις, μοιάζει με πραγματική όαση εν ερήμω. Ένας επίγειος παράδεισος, απομονωμένος από τον πολύ κόσμο (όχι όμως και από τους wind surfers), με ήσυχα κρυστάλλινα νερά και απέραντη αμμουδιά. 
Διαμονή: Posidonion Hotel (22850 71675), Windmill Villa (22850 74294), Paradise Resort Hotel (22850 72014). 
Φαγητό: Για ψάρι και πάλι ψάρι στα «Καπετάν Νικόλας» (22850 71690), «Μηχαλιός»(22850 71953) και «Νέο Ρεμέντζο» (22850 74203). 

Μήλος: Σαρακήνικο
Γιατί; Κατ’ αρχάς, γιατί δεν έχετε δει ποτέ τίποτα παρόμοιο –και ούτε θα ξαναδείτε. Τα ολόλευκα βράχια που αντανακλούν ανελέητα το κυκλαδίτικο φως, τα αμμουδερά ανοίγματα – έκπληξη ανάμεσά τους και τα καταγάλανα νερά συνθέτουν ένα τοπίο τόσο ειδυλλιακό όσο και απόκοσμο. Οι σπηλιές λίγο πίσω από την παραλία προσφέρουν την απαραίτητη σκιά λίγο πριν την ηλίαση –που έρχεται στο πρώτο δεκάλεπτο, αν δε λάβετε μέτρα– ενώ η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε βουτιές από τα βράχια και πλατσούρισμα στα ρηχά είναι ένας ακόμη λόγος για τους οποίους το λατρεύουμε.
Διαμονή: Golden Milos Beach (22870 31307-8, 22870 31466-7), Όστρια (22870 28127),Γλαρονήσια (τηλ.: 22870 41468, 22870 41128-9). 
Φαγητό: Για σπεσιαλιτέ τοπικής κουζίνας στην «Εργίνα» στην Τρυπητή, για παραδοσιακούς μεζέδες στην «Αρχοντούλα» στην Πλάκα και στη «Μέδουσα»

Ζάκυνθος: Ναυάγιο
Γιατί; Γιατί το καταπράσινο τοπίο με τα λευκά βράχια και τα βαθιά μπλε νερά, σε συνδυασμό με το επιβλητικό ναυάγιο στο μέσο της παραλίας δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Για να φτάσετε εκεί, βέβαια, θα πρέπει να προλάβετε την ολοήμερη εκδρομή του νησιού με καΐκι ή να ναυλώσετε μία βάρκα-ταξί. Οι ντόπιοι λένε πως το χρώμα του νερού που βλέπετε στις διάσημες φωτογραφίες οφείλεται στη γωνία από την οποία το βλέπει ο ήλιος από νωρίς το πρωί έως τις 11.00 –γι’ αυτό βάλτε ξυπνητήρι νωρίς.
Διαμονή: Nobelos Luxury Suites (26950 27632, 26950 31400), Porta del Mar (26950 65082),Emerald Villas (26950 32006). 
Φαγητό: Για εξαιρετική ελληνική κουζίνα στην ταβέρνα «Αρέκια», κοντά στην Πλατεία Σολωμού στην πόλη της Ζακύνθου, και στους «Αλτζερίνους» στον Κοιλιώμενο, ενώ για ιταλικές νοστιμιές στο «Bella Napoli», στον Λαγανά. 

Κεφαλονιά: Μύρτος
Γιατί; Οι ετήσιες σχεδόν διεθνείς διακρίσεις για την συγκεκριμένη παραλία δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν την εκπληκτική ομορφιά της. Το ψιλό χαλίκι που δεν κολλάει στο δέρμα και τα καταγάλανα, αλλά και τα βαθιά νερά και η μαγευτική σπηλιά στην άκρη της, την κάνουν λατρευτή. Μοναδικό μειονέκτημα, το νερό που ανακατεύεται και θολώνει όταν φυσάει βοριάς. 
Διαμονή: Aenos Hotel (26710 27035), Ionian Plaza (26710 25581), 9 Muses Hotel (26710 83563). 
Φαγητό: Για φρέσκο ψάρι και αστακομακαρονάδες θα φάτε εξίσου καλά στην «Τασία» και στη «Βάσω», στο Φισκάρδο. Για παραδοσιακή κεφαλλονίτικη κουζίνα στον «Μόλο», στην Άσσο. 

Πήλιο: Μυλοπόταμος
Γιατί; Η άγρια φυσική ομορφιά του τοπίου συναρπάζει το βλέμμα του επισκέπτη. Τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου τη χωρίζουν τα κοφτερά βράχια της στα δύο θέτοντας ένα μεγάλο δίλημμα: ησυχία και ιδιωτικότητα στη μικρή ή πολυκοσμία και «χαβαλές» στη μεγάλη; Έχετε άπλετο χρόνο και για τις δύο. Άλλωστε μετά τα αμέτρητα, απότομα σκαλιά που απαιτεί η κατάβαση θα σας πάρει το απόγευμα μέχρι να πάρετε απόφαση να τα ανεβείτε για να φύγετε. 
Διαμονή: Ξενώνες Αγαπητός (24260 31005), Αίολος (24260 22910), Εινοσίφυλλον (24260 49068). 
Φαγητό: Στο ταβερνάκι πάνω από τα σκαλιά του Μυλοπόταμου για φρεσκότατους ψαρομεζέδες και την ωραιότερη θέα στα κρυστάλλινα νερά του. Στην «Όστρια», στον Αϊ Γιάννη, για τοπικές σπεσιαλιτέ και στον «Ποσειδώνα» για φρέσκο ψάρι και μαγειρευτά. 

Ελαφόνησος: Σίμος
Γιατί; Γιατί το τιρκουάζ χρώμα της θαλάσσιας λωρίδας που ενώνει την Πελοπόννησο με την Ελαφόνησο σε συνδυασμό με την ολόλευκη αμμουδιά που συνεχίζει μέχρι βαθιά στο νερό, θα σας συναρπάσει. Πρόκειται για μια παραλία που δεν την χορταίνει κανείς, όσες φορές κι αν την επισκεφτεί (εξ’ου και οι πιστοί της campers), ενώ οι αμμόλοφοι, οι φοίνικες και το γενικότερο εξωτικό τοπίο την κάνουν να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από τις Μαλδίβες ή το Μπαλί. 
Διαμονή: Αναμφισβήτητα στο κάμπινγκ του Σίμου που διαθέτει πλέον και κάποια δωμάτια (27340 22672), Elafonisos Mare (27340 61349), Εν Πλω (27340 61140). 
Φαγητό: Για ουζάκι και νόστιμους μεζέδες στον «Μπαμπίνο», για ψητό ψάρι δίπλα στο κύμα στον «Νταγιαντά», για παραδοσιακό σουβλάκι και φρέσκες τηγανιτές πατάτες στην«Τράκαινα» (όλα στο λιμάνι μέχρι τον Άγιο Σπυρίδωνα). 

Σκιάθος: Κουκουναριές
Γιατί; Γνωστή και με το όνομα Χρυσή Άμμος, η παραλία στις Κουκουναριές είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη των Σποράδων. Τα φυλλώδη δέντρα που την περικυκλώνουν και βουτούν σχεδόν στην ακροθαλασσιά βάφουν τα νερά της με ένα καθάριο γαλαζοπράσινο χρώμα που δεν συναντά κανείς συχνά. Το τοπίο, άλλωστε, ομορφαίνει και από τη λιμνοθάλασσα Στροφυλιά, δίπλα στην παραλία. 
Διαμονή: La Piscine Art Hotel (24270 21350), Santikos Hotels and Resorts (210 619 6980),Atrium Hotel (24270 49345). 
Φαγητό: Για μαγειρευτά και καλούς θαλασσινούς μεζέδες στην «Καναπίτσα», στην παραλία Καναπίτσας, για μεσογειακές γεύσεις σε ένα ιστορικό κτίριο του 1900 στο εστιατόριο«1901 Εν Σκιάθω», στις Πλάκες, ενώ για τοπικά μεζεδάκια στο τσιπουράδικο«Μουράγιο», στο λιμάνι. 

Ηλεία: Παραλία Καϊάφα
Γιατί; «Τιμής ένεκεν» θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, για τις καταστροφικές πυρκαγιές που μας έκαναν πέρυσι να κλάψουμε για τον αφανισμό ενός εκ των ομορφότερων τοπίων στην Ελλάδα. Αλλά όχι. Το γιατί μας είναι ειλικρινέστατο –και δεν έχει καμία σχέση με τα βραβεία «συνολικής προσφοράς» που λαμβάνουν οι καλλιτέχνες το άστρο των οποίων οδεύει προς τη δύση του– και συνοψίζεται στην αντικειμενική μας –πάντα– άποψη ότι εδώ βρίσκεται απλά η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Πενήντα και πλέον χιλιόμετρα χρυσαφένιας άμμου, κρυστάλλινα, Ιόνια νερά, αμμόλοφοι εκεί που κάποτε υπήρχε, και σίγουρα θα ξαναϋπάρξει, το ομορφότερο πευκοδάσος. Έστω όμως και προσωρινά χωρίς αυτό, ο Καϊάφας είναι πάντα –το είπαμε;– η καλύτερη παραλία της Ελλάδας.
Διαμονή: Banana Place (26250 34400), Grecotel Olympia Riviera Resort (26230 64400),Aldemar Olympian Village (26210 82 000). 
Φαγητό: Για νόστιμα ψητά στον «Νώντα» στη Ζαχάρω, για φρέσκια πίτσα στο«Apuntamento» στην παραλία Ζαχάρως και για παραδοσιακές νοστιμιές στη «Φωλιά του Δάσους», στον Κακοβάτο. 

Χανιά: Φαλάσαρνα
Γιατί; Με δυσκολία ξεχωρίσαμε τη συγκεκριμένη από τις πολλές πανέμορφες παραλίες των Χανίων, για την ψιλή της άμμο που καλύπτει μία παραλία 3 χλμ., τα πεντακάθαρα διαυγή νερά της, αλλά και την πανάρχαιη ιστορία της που αφουγκράζεται κανείς μαγεμένος όταν πέφτει ο ήλιος. Σας προτείνουμε να την επισκεφτείτε το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου (στις 02/08 φέτος), όταν πραγματοποιείται το περίφημο beach party
Διαμονή: Falasarna Villas (28210 52196), Kavousi Resorts (28220 41251) 
Φαγητό: Και τα δύο ταβερνάκια στο λιμάνι έχουν εξαιρετικό φαγητό. 





πηγη   in2life.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου