Μύρτιλο (αμερικανικό βατόμουρο): Εμφανίζει μια ασυνήθιστη αντιβιοτική δράση εμποδίζοντας την ανάπτυξη βακτηριδίων που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Περιέχει χημικές ουσίες που καταστέλλουν τα συμπτώματα της διάρροιας. Δρα επίσης κατά των ιών και διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε ακετυλοσαλικυλικό οξύ (το φυσικό συστατικό της ασπιρίνης).
Ντομάτα:Εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, θαυματουργής αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής ουσίας που εξουδετερώνει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις του οξυγόνου. Στις ντομάτες αποδίδονται ιδίως χαμηλά ποσοστά καρκίνου στο πάγκρεας και του τραχήλου της μήτρας.
Ξερό δαμάσκηνο: Γνωστό για τις υπακτικές του ιδιότητες. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, σορβιτόλη και σε σαλικυλικά (το φυσικό συστατικό της ασπιρίνης).
Ξηροί καρποί: Προφυλάσσουν την καρδιά και καταπολεμούν τον καρκίνο. Οι χιλιαστές, γνωστοί για τα χαμηλά ποσοστά καρδιοπαθειών που εμφανίζουν, καταναλώνουν άφθονους ξηρούς καρπούς. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα συντελούν στη μείωση της χοληστερόλης, αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικό ολεϊκό οξύ και μονοακόρεστο λίπος, όμοιο με εκείνο που περιέχεται στο ελαιόλαδο το οποίο, ως γνωστόν, προφυλάσσει τις αρτηρίες. Οι ξηροί καρποί γενικότερα περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε που διαθέτει αντιοξειδωτική δράση κι έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την στηθάγχη και τη φθορά των αρτηριών. Τα βραζιλιάνικα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή σεληνίου, αντιοξειδοτικής ουσίας που συνδέεται με χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου και καρδιοπαθειών. Τα καρύδια περιέχουν ελλαγικό οξύ, μια ακόμη αντιοξειδωτική ουσία που καταπολεμά τον καρκίνο, καθώς και άφθονα λιπαρά οξέα Ω-3. Οι ξηροί καρποί, μεταξύ τωv οποίων και το αράπικο φιστίκι, είναι καλοί ρυθμιστές της ινσουλίνης και του σακχάρου του αίματος, αποτρέποντας την απότομη αύξηση των τιμών του, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλη τροφή για όσους εμφανίζουν δυσανεξία στη γλυκόζη και σακχαρώδη διαβήτη. Τα φιστίκια ρυθμίζουν τη δράση των οιστρογόνων. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί απουσίαζαν από το διαιτολόγιο ατόμων που ανέπτυξαν αργότερα τη νόσο του Πάρκινσον. Τα φιστίκια είναι από τις πιο συνήθεις τροφές που προκαλούν οξείες αλλεργικές αντιδράσεις (αλλεργικό σοκ) σε ευπαθή άτομα.
πηγη http://www.mwrakia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου