Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Δάνης Κατρανίδης: Με κυνηγούν οι καθημερινές σειρές

Δάνης Κατρανίδης: Με κυνηγούν οι καθημερινές σειρές
Επιστρέφετε στην τηλεόραση ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Δεν είναι μεγάλο, είναι δυο-τρία χρόνια. Τι πρέπει να κάνουμε, να λέμε τις ειδήσεις; Καλό είναι να εμφανιζόμαστε όταν υπάρχει λόγος».

Απουσιάσατε επειδή δεν είχατε προτάσεις ή γιατί δεν βρήκατε κάποια πρόταση ελκυστική;
«Υπήρχαν προτάσεις. Ομως το διάστημα ήταν άγονο για όλη την τηλεόραση. Γεμίσαμε με τούρκικες σειρές λόγω κρίσης. Κανείς δεν ήταν έτοιμος και κανείς δεν μπόρεσε ούτε να προσαρμοστεί αλλά ούτε και να προσαρμόσει τη μυθοπλασία στις νέες συνθήκες. Δεν υπήρχε κάτι καινούργιο. Παρουσιάστηκαν δουλειές που συνέχισαν από προηγούμενες σεζόν και κάποιες που είχαν κλείσει εδώ και καιρό».

Εξατμίστηκε πάντως η τούρκικη μόδα. Συγκυρία πιστεύετε;
«Αυτές οι σειρές ήλθαν να καλύψουν το κενό το οποίο δημιουργήθηκε από την έλλειψη των ελληνικών σίριαλ. Αλλωστε υπήρχαν και παλαιότερα, τα καλοκαίρια γέμιζαν με τούρκικα. Ο κόσμος έχει ανάγκη να παρακολουθήσει μια ιστορία όπως και στο θέατρο. Το ότι ο διπλανός σου ζει το ίδιο είναι ένα είδος παρηγοριάς. Ετσι λοιπόν ο έλληνας τηλεθεατής θέλει να παρακολουθήσει μια ιστορία. Απλά όταν η δική του χώρα δεν είχε παραγωγή στράφηκε σε άλλα».

Ομως και η ελληνική παραγωγή ευθύνεται γιατί παρουσίασε αρκετές ιστορίες μη ελκυστικές.
«Οπως και όλες οι ελληνικές παραγωγές δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, έτσι και σε ό,τι αφορά τις σειρές είχαμε πέντε καλές και πέντε λιγότερο καλές. Ερχεται η ζωή και συμπληρώνει τα κενά μόνη της. Το κενό συμπληρώνεται από άλλον, εν προκειμένω από τα τούρκικα».

Τελικά τι έγινε και επιστρέψατε; Ηλθε η καλή πρόταση;
«Προτάσεις δεν γίνονταν. Τον τελευταίο χρόνο άρχισαν να έρχονται. Τον πρώτο χρόνο δεν υπήρχε τίποτα. Τον τελευταίο χρόνο μού προτάθηκαν δουλειές αλλά ήθελα κάτι πιο ολοκληρωμένο. Δεν μπορούσα να συμμετάσχω και λόγω υποχρεώσεων. Το "ναι" αυτή τη φορά το είπα με βάση το ένστικτό μου. Η πρόταση έγινε από τους δύο σκηνοθέτες που είχα στα "Μυστικά της Εδέμ" και στη "Βέρα στο δεξί", τον Γιάννη Βασιλειάδη και τον Γιώργο Σιούγα, και οι τεχνικοί είναι όλοι ίδιοι. Αυτός για μένα είναι ένας καθοριστικός λόγος για να πεις "ναι". Η ιστορία όπως μου την αφηγήθηκαν είναι ελκυστική και γράφουν επεισόδια δύο έμπειροι άνθρωποι, ο Σταύρος Αβδούλος και η Ειρήνη Ριτσώνη. Φυσικά σε όλο αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι θα είναι μαζί μου η Κάτια Δανδουλάκη αλλά και οι υπόλοιποι ηθοποιοί που γνωριζόμαστε, καθώς και νέα παιδιά που εκτιμώ».

Γιατί επιμένετε στις καθημερινές σειρές;
«Δεν τις κυνηγάω, εκείνες με κυνηγούν. Δεν μου έγινε πρόταση για συμμετοχή σε εβδομαδιαία σειρά και την απέρριψα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η αισθητική και η ουσία της δουλειάς. Δεν κάνω διάκριση. Μπορεί να πεις "ναι" σε εβδομαδιαία σειρά και όταν προβληθεί και τη δεις να πεις "καλύτερα να νοικιάσω βιντεοκασέτα". Τα είδαμε αυτά, και μάλιστα έγιναν και πρόσφατα».

Κάποτε ήταν παρεξηγημένο είδος και είχε χαρακτηριστεί «σαπουνόπερα». Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα;
«Ακόμη και η δομή της καθημερινής σειράς έχει άλλο στήσιμο, είναι άλλο είδος γραφής. Τη σχολή στο είδος τη δημιούργησε ο Νίκος Φώσκολος και στη συνέχεια μπήκαν στον χώρο η Ελενα Ακρίτα και ο Γιώργος Κυρίτσης».

Τότε έφυγε και ο χαρακτηρισμός;
«Αυτοί οι χαρακτηρισμοί "σαπούνια" είναι γελοιότητες του παρελθόντος που τους χρησιμοποιούν κάποιοι άνθρωποι για να μειώσουν τη δουλειά των άλλων και να προβάλουν τη δική τους. Με στενοχωρεί που ο καθένας για να ξεχωρίσει τη δουλειά του βάζει ετικέτες στη δουλειά των άλλων. Κάνε τη δουλειά σου και μη διαχωρίζεις τα είδη για να δείξεις ότι εσύ κάνεις ποιότητα».

Σας φοβίζει το γεγονός ότι η σειρά θα προβληθεί σε ένα περιβάλλον όπως αυτό του Star, όπου δεν υπάρχει καθόλου παράδοση στο είδος;
«Εμένα καθόλου. Τη δουλειά μου κάνω. Αυτά αφορούν τους ανθρώπους της δουλειάς που έχουν ειδικότητα σε αυτό. Εγώ από την πλευρά μου βρίσκω ερεθιστικό το καθημερινό και το ότι θα προβάλλεται στις 9. Είναι μεγάλη πρόκληση για τον θεατή και για εμάς. Εμείς τη δουλειά μας θα κάνουμε, τα υπόλοιπα είναι δουλειά του καναλιού, αυτό έχει την ευθύνη, το σκεπτικό και τον σχεδιασμό».

Τηλεόραση βλέπετε;
«Ναι, βλέπω μια πολύ καλή τηλεόραση, η οποία, εκτός του ότι ψάχνεται, ψάχνει και τρόπο να ξαναγεννηθεί».

Εσάς η κρίση τι σας έμαθε;
«Εμείς στη δουλειά μας είμαστε πάντα υπό κρίση και σε κρίση. Λειτουργούμε έτσι. Δεν θυμάμαι ποτέ να ήμουν ασφαλής. Είναι η φύση της δουλειάς τέτοια. Το υπόλοιπο κομμάτι άλλαξε. Υπάρχει σύγχυση, δυσαναλογία και μια παράλογη κατάσταση για όλους. Αυτό όλο έχει κάνει την κοινωνία ανάστατη κι εμένα φυσικά».

Εσείς πώς σκέφτεστε;
«Προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος και να μην παρασύρομαι από τη φόρτιση της στιγμής».

Ολα αυτά τα χρόνια καταφέρατε να προστατεύσετε τη ζωή σας. Προσπάθεια ή τύχη;
«Αυτό συμβαίνει αν το θες. Προσπάθεια χρειάζεται για να προβάλλεις το αντίθετο. Αν είσαι συνεπής με τον εαυτό σου, συνειδητοποιείς ότι είναι άλλο η ζωή και άλλο η δουλειά σου. Αυτά δεν πρέπει να μπερδεύονται».

Είστε ευχαριστημένος;
«Δόξα τω Θεώ, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Θα ήμουν αχάριστος αν δεν το ένιωθα».

Σταθήκατε τυχερός;

«Αν θεωρείται τύχη το να συναντιέται η προετοιμασία με την ευκαιρία, ναι, τότε είμαι τυχερός».


dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου