Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ ( Sentra FM 103,3 ): H Αθηνά πούλησε τον Σκορπιό του Ωνάση. Και μένα γιατί πρέπει να με νοιάζει;

H Αθηνά πούλησε τον Σκορπιό του Ωνάση. Και μένα γιατί πρέπει να με νοιάζει;

Κακώς... άργησε τόσο
Αρχικά «τα πήρα». Εντάξει Αθηνά Ρουσέλ Ντε Μιράντα Νέτο (και λίγο Ωνάση), δεν αγάπησες ποτέ την Ελλάδα γιατί έτσι σε έμαθε ο μπαμπάς σου.
Αλλά να πουλήσεις το νησί όπου τάφηκαν η μάνα σου και ο παππούς σου πάει πολύ. Εχεις καταλάβει κοριτσάκι μου ότι αν ο παππούς σου δεν λεγόταν Ωνάσης εσύ δεν θα είχες γεννηθεί; Διότι, απ' ό,τι λένε, ο daddy Τιερί λάτρευε την Ωνάση και απλά... ανεχόταν τη Χριστίνα που, δυστυχώς για εκείνον, πήγαινε «πακέτο» με το επώνυμο.
Τέλος πάντων, το ξανασκέφτηκα, ηρέμησα και κάνω στροφή 180ο, σαν τον Σαμαρά που ως αντιπολίτευση «το λάθος δεν το υπέγραφε» και ως κυβέρνηση έχει ξοδέψει τρία λίτρα μελάνι στις μνημονιακές τζίφρες. Καλά έκανες Αθηνά Ρουσέλ Ντε Μιράντα Νέτο (και ελάχιστα Ωνάση) και πούλησες το νησί. Χάρη θα σου χρωστάμε. Κυρίως διότι δεν θα χρειαστεί να αναμασήσουμε ανάλαφρα ρεπορτάζ στα όρια του ραγιαδισμού, σχετικά με την πιθανότητα να έρθει ξανά «μια Ωνάση» για διακοπές στον Σκορπιό. Ποια Ωνάση; Αυτή που δεν σεβάστηκε ούτε τη ρήτρα στη διαθήκη του παππού της, βάσει της οποίας το νησί δεν μπορούσε να πωληθεί παρά μόνο να παραχωρηθεί στο Ελληνικό Δημόσιο; Αυτή...
Ακόμη και μια σκέψη ακατέργαστου πατριωτισμού περί της υποχρέωσης της πολιτείας να διεκδικήσει τον Σκορπιό, την εγκατέλειψα μόλις είδα φωτογραφία της Ριμπολόβλεβα. Αλλη κλάση το Κατερινάκι. Ασε που για να πείσει τον μπαμπά Ντμίτρι να υπογράψει τσεκ 100 εκατ. ευρώ πάει να πει ότι αντιλαμβάνεται καλύτερα από την κληρονόμο τι εστί Σκορπιός. Που, στην τελική, δεν θα πάψει ποτέ να είναι «το νησί του Ωνάση», ένα σύμβολο ελληνικής αίγλης με Ρώσο -πλέον- ιδιοκτήτη. Οσο για την Αθηνά, κέρδισε με το σπαθί της το δικαίωμα να λέγεται Ρουσέλ Ντε Μιράντα Νέτο… Σκέτο. Χωρίς το περιττό «Ωνάση», το οποίο άλλωστε εξαργύρωσε τοις μετρητοίς...
Χρήστος Κυριαζής

Καλή διασκέδαση Εκατερίνα
Ας το ομολογήσουμε: Στο άκουσμα της είδησης ότι Ρώσος ολιγάρχης αγοράζει τον Σκορπιό, με δυσκολία κάποιοι συγκρατήθηκαν να μην αναφωνήσουν: «Πού είναι το κράτος;».
Τη γνωστή αυτή φρασούλα, που άλλοτε ως ιερή κραυγή κι άλλοτε στην πιο μπαϊλντισμένη της εκδοχή (δεν υπάρχει κράτος ρε παιδάκι μου), ακούγεται στα σπίτια μας και σέρνεται στα καφενεία. Την ίδια που προτιμάμε να φωνάζουμε όταν χιόνι μας φράξει το γκαράζ, τότε που σπεύδουμε να καλέσουμε τα (ιδιωτικά) κανάλια αντί να πιάσουμε το φτυάρι.
Πού είναι το κράτος λοιπόν να χαστουκίσει τον ολιγάρχη (σημειωτέον: ουδεμία συμπάθεια τρέφω στο είδος) που μας παίρνει το νησί...
Πού είναι το κράτος να τραβήξει το αυτί της Αθηνάς που έριξε μαύρη πέτρα πίσω της...
Με τι δικαίωμα; Μα με τη διαθήκη του Ωνάση που ήθελε τον Σκορπιό στο Δημόσιο. Δεν θα είχαν άδικο. Νόμιμο θα ήταν.
Το ηθικό όμως θα ήταν να αναρωτηθούμε τι θα έλεγε ο ίδιος Ωνάσης αν μάθαινε ότι η επίσης δωρηθείσα στο Δημόσιο, «Χριστίνα» σαπίζει ακριβώς επειδή κατέληξε στο κράτος.
Εχω επίσης την αμυδρή υποψία ότι ο Ωνάσης δεν θα ήθελε να δει, με πρόφαση τον Σκορπιό, να ξεφυτρώνουν καμιά τριανταριά κρατικοδίαιτοι φορείς διαχείρισης της χλωροπανίδας του.
Αλλά και μεις: ποιος θα ήθελε να δει το Δημόσιο να κατατρώει τη μισή αξία του νησιού σε μισθούς ημετέρων και σε αβροδίαιτα συμπόσια προτού αρχίσει να γυρεύει αγοραστή μπας και το πουλήσει;
Οπότε στην 24χρονη Ριμπολόβλεβα εύχομαι καλή διασκέδαση στο νησί, εφόσον νόμιμα το αποκτά.
Θα ευχόμουν μάλιστα η μικρή Εκατερίνα να αποδειχθεί μία big spender στα πέριξ του Ιονίου, σκορπώντας όσο πιο πολύ χρήμα μπορεί και τονώνοντας τον τοπικό τουρισμό.
Οσον αφορά την Αθηνά. Μάλλον (ούτε) η σημερινή Ελλάδα της λέει τίποτα. Αλλά και σε ποιον λέει κάτι;
Γιάννης Δοδόπουλος

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου