Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΡΩΣΙΑ: Τι αλλάζει στο σύστημα εισαγωγής αλλοδαπών στα ΑΕΙ

Τι αλλάζει στο σύστημα εισαγωγής αλλοδαπών στα ΑΕΙ

Εως το τέλος του 2014, θα υπάρξουν νέες απαιτήσεις απέναντι στους αλλοδαπούς που θέλουν να σπουδάσουν στα ρωσικά ΑΕΙ. Οι αλλοδαποί αιτούντες που ετοιμάζονται να εισαχθούν σε ΑΕΙ, θα κατανεμηθούν ανά κατευθύνσεις. Δηλαδή ανθρωπιστική, φυσική-επιστημονική, ιατρική-βιολογική, μηχανική-τεχνική και οικονομική. Καθεμιά από τις κατηγορίες θα έχει τρία υποχρεωτικά αντικείμενα και ένα πιο εξειδικευμένο της κατεύθυνσης.
Επίσης, θα μαθαίνουν μερικά γενικά μαθήματα, για παράδειγμα ρωσική γλώσσα, μαθηματικά και πληροφορική. Τα άλλα θα εξαρτώνται από την επιλεχθείσα ειδικότητα. Μετά την ολοκλήρωση αυτού του εκπαιδευτικού κύκλου, θα δίνει εξετάσεις στα υποχρεωτικά μαθήματα και θα πρέπει να λαμβάνει «καταχωρήσεις» στα επιπρόσθετα (ότι δηλαδή τα έχει «περάσει»).
Κατά τομέα
Όσον αφορά τη ρωσική, εκτός από τις γνώσεις ετυμολογίας των λέξεων, φωνητικής, σύνταξης και στίξης, θα είναι απαραίτητη η εκμάθηση ενός όγκου 2 έως 3 χιλιάδων λέξεων, η ακουστική αντίληψη ενός κειμένου με ρυθμό 200-240 λέξεις το λεπτό, και η ανάγνωση με ταχύτητα 80-100 λέξεων το λεπτό. Επιπλέον, ο υποψήφιος πρέπει να μάθει να γράφει γραπτά μικρής εκτάσεως ή και μεγαλύτερες εκθέσεις σε ειδικά θέματα της κατεύθυνσής του.
Κατά την εκμάθηση της ρωσικής λογοτεχνίας ο υποψήφιος θα πρέπει να αποκτήσει γνώσεις για τη ρωσική λογοτεχνία του 18ου-19ου αιώνα -οι οποίες θα αποτελούν βασικό συστατικό της ρωσικής γλώσσας- καθώς και τις βιογραφίες των ρώσων κλασσικών Πούσκιν, Λέρμοντοφ, Τουργκένιεφ, Γκόγκολ, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι και Τσέχοφ. Ο ξένος υποψήφιος φοιτητής θα πρέπει να είναι σε θέση να αναφερθεί στις ιδιαιτερότητες των διαφόρων συγγραφέων και να δώσει χαρακτηρισμό των έργων και των πρωταγωνιστών τους (από 2-3 έργα του κάθε συγγραφέα).
Στα μαθηματικά, οι υποψήφιοι θα πρέπει να μάθουν, όχι μόνο τους απλούστερους υπολογισμούς, αλλά και να μπορούν να αποδεικνύουν στη ρωσική γλώσσα διάφορα θεωρήματα και να ανάγουν τους βασικούς τύπους, καθώς και να μελετήσουν τις αρχές της μαθηματικής ανάλυσης.
Όπως αναφέρει η υπεύθυνη για θέματα διεθνούς δραστηριότητας του πανεπιστημίου «Ντρούζμπα Ναρόντοφ», Γκουλνάρα Κρασνόβα, το κάθε ΑΕΙ θα προσδιορίσει το ίδιο τα κριτήρια βαθμολόγησης στα διάφορα μαθήματα.
Οι ξένοι φοιτητές
Σήμερα στη Ρωσία σπουδάζουν περίπου 250 χιλιάδες ξένοι φοιτητές από 150 χώρες. Πάνω από 40 χιλιάδες εξ αυτών λαμβάνουν ανώτατη εκπαίδευση υποστηριζόμενοι από τον ρωσικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Όσον αφορά τον όγκο των φοιτητών, από τις χώρες της ΚΑΚ οι περισσότεροι προέρχονται από τη Μολδαβία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και την Ουκρανία. Από την Ευρώπη, πρώτη είναι η Σλοβενία. Από τις αφρικανικές χώρες, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ζάμπια. Από τις ασιατικές η Κίνα, η Παλαιστίνη, η Συρία και το Ιράκ, ενώ από τη Λατινική Αμερική η Κολομβία, η Γουατεμάλα και το Περού.
Σήμερα οι αλλοδαποί φοιτητές αποτελούν το 2,3% του συνολικού αριθμού των φοιτητών. Το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει ως το 2015 να τους αυξήσει στο 6%, και ως το 2018, στο 10%. Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου «Πλεχάνοφ» και μέλος του Κοινωνικού Επιμελητηρίου, Σεργκέι Μάρκοφ, χαρακτηρίζει ως πολύ σωστή την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ασχοληθεί με το σχετικό ζήτημα και να βάλει μια τάξη, καθώς δεν θα αυξηθεί μόνο το επίπεδο της εκπαίδευσης των φοιτητών, αλλά και το κύρος της ρωσικής εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου, ο χρόνος της εκπαίδευσης των αλλοδαπών υποψήφιων φοιτητών θα πρέπει να είναι 52 εβδομάδες (ένα διδακτικό έτος), από τις οποίες οι 38 εβδομάδες θα πάνε στα μαθήματα στις αίθουσες διδασκαλίας, τέσσερις εβδομάδες στις εξεταστικές περιόδους, και 10 για διακοπές.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου