Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΔΟΜΟΚΟΥ: Βιοτεχνία ζυμαρικών ΠΡΟΕΡΝΑ

Η βιοτεχνία ζυμαρικών μας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία λειτουργεί από το 1990. Όλα αυτά τα χρόνια προτεραιότητα μας είναι η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων μας γι' αυτό παρασκευάζονται με τα πιο αγνά υλικά: χωριάτικα αυγά, άλευρα εξαιρετικής ποιότητας και από σιτάρι δικής μας καλλιέργειας, αγελαδινό ή πρόβειο γάλα από τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού.
Τα προϊόντα «ΠΡΟΕΡΝΑ» αποτελούν εγγύηση ποιότητας, αφού φροντίζει για αυτά μια ολόκληρη αγροτική οικογένεια. Επιπλέον, στη βιοτεχνία μας δίνεται η δυνατότητα στον καθένα που επιθυμεί να παρασκευάσει τα δικά του ζυμαρικά με τα δικά του υλικά.
Το όνομα της βιοτεχνίας μας Προέρχεται από το Γυναικόκαστρο - Αρχαία Ακρόπολη Πρόερνας, που βρίσκεται στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού και παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η Πρόερνα των ιστορικών χρόνων οικοδομήθηκε επάνω στα ερείπια παλαιοτέρων οικισμών, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στο γήλοφο «Ταψί». Το προελληνικό όνομα της πόλης προδίδει την αδιάσπαστη συνέχεια της κατοίκησης της θέσης από την εποχή του Χαλκού, γεγονός που σταδιακά επιβεβαιώνεται και από την αρχαιολογική έρευνα. Τα ανασκαφικά δεδομένα μαρτυρούν για την ακμή της Πρόερνας κυρίως κατά τον 4ο και τμήμα του 3ου αι. π.Χ. Εντούτοις, η αποκάλυψη, σε βραχώδεις ύψωμα στα νοτιοανατολικά της αρχαίας πόλης, τμήματος του ιερού της Δήμητρος Προερνίας αποδεικνύει ότι η πόλη των ιστορικών χρόνων άρχισε να διαμορφώνεται ήδη από τους ύστερους αρχαϊκούς χρόνους. Στο ιερό αυτό η παλαιότερη από τις δύο οικοδομικές φάσεις χρονολογείται στο τέλος του 6ου ή στην αρχή του 5ου αι. ενώ η δεύτερη στον 4ο αι. π. Χ.
Η Πρόερνα τειχίστηκε εκ νέου κατά το τέλος του 4ου ή την αρχή του 3ου π.Χ. Η νεότερη αυτή οχύρωση, γνωστή σήμερα ως «Γυναικόκαστρο», ιδρύθηκε σε βραχώδη απόληξη του Ναρθακίου όρους στα ΒΑ του σύγχρονου οικισμού του Νέου Μοναστηρίου. Μετά από την ίδρυση της σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της πόλης θα πρέπει να μεταφέρθηκε εντός των τειχών. Η κατασκευή της οχύρωσης αυτής, η έκδοση νομίσματος στη διάρκεια του 3ου αι. π.Χ. και η συνέχιση της λειτουργίας του ιερού της Δήμητρος ως Θεσμοφορίου έως και τον πρώιμο 2ο αι. π.Χ. τουλάχιστον, όπως τεκμηριώνει αναθηματική επιγραφή που βρέθηκε στο ιερό, αποδεικνύουν ότι η ζωή στην πόλη συνεχίστηκε καθ' όλη την διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων. Από την ανασκαφική έρευνα προκύπτει ότι η θέση εξακολούθησε να κατοικείται για ένα διάστημα και κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους αλλά σταδιακά ο οικισμός συρρικνώθηκε και εγκαταλείφθηκε.
Επίσης, στην ίδια περιοχή έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως προαναφέρθηκε, το «Ιερόν της Δήμητρος» (4ος π.Χ.), ο πρωτογεωμετρικός θολωτός τάφος, ο γήλοφος Ταψί (προϊστορικός συνοικισμός της Χαλκοκερτίας), καθώς και το αρχαιολογικό περίπτερο με ευρήματα των ανασκαφών.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ " Η ΠΡΟΕΡΝΑ" ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΔΟΜΟΚΟΥ
22320-71382

 
Προϊόντα στο   https://www.rizaelliniki.gr/pages/vendors/DIA/8913/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου