Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Πώς μπαίνει κάποιος στην Ε.Κ.Α.Μ.



ΕΚΑΜ
Τι είναι το σχολείο προεπιλογής των εκπαιδευομένων
Πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι αστυνομικοί που θέλουν να ενταχθούν στην ομάδα της Ε.Κ.Α.Μ. και μάλιστα ρωτούν ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται. 

Ιδού λοιπόν, ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί όποιος θέλει να δοκιμάσει τον εαυτό του προκειμένου να ενταχθεί στην μονάδα…

Αρχικά, αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι η Ε.Κ.Α.Μ. (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) με διαταγή της διοργανώνει σχολείο προεπιλογής με συγκεκριμένες -αλλά όχι σταθερές- θέσεις κάθε φορά που χρειάζεται προσωπικό και φυσικά αυτό μπορεί να μην γίνεται και τακτικά…
Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση κάποια χρονιά να ζητούνται 15 αστυφύλακες και 2 υπαστυνόμους και μετά από 1,5 ή 2 ή 3 χρόνια να ζητούνται οκτώ αστυφύλακες και ένας υπαστυνόμος. Αυτό συνήθως εξαρτάται από τις ανάγκες της μονάδας. 

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τη διαταγή του τελευταίου σχολείου, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ο ενδιαφερόμενος να μην υπερβαίνει το 28ο έτος ηλικίας, να έχει 3 χρόνια υπηρεσίας σε μάχιμη υπηρεσία ( Α.Τ., Άμεση Δράση, Υ.Α.Τ./ Υ.Μ.Ε.Τ., Ο.Π.Κ.Ε., ΔΙ.ΑΣ., ΖΗΤΑ, Δ.ΕΛ.Τ.Α., Ασφάλεια) και να μην είναι υπαίτιος κάποιου πειθαρχικού παραπτώματος.

Με βάση τον ηλικιακό περιορισμό, διαπιστώνουμε ότι στο σχολείο προεπιλογής μπορούν να συμμετέχουν Ειδικοί Φρουροί, Αστυφύλακες, Υπαστυνόμοι Β' και Α' και ίσως και Αρχιφύλακες Παραγωγικής Σχολής.
Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ελέγχονται και λαμβάνονται υπ' όψιν σοβαροί προηγούμενοι τραυματισμοί προτού γίνει κάποιος δεκτός στο σχολείο προεπιλογής όπως κατάγματα, μυϊκοί τραυματισμοί κ.α. Εφόσον κάποιος γίνει δεκτός πρέπει να περάσει κάποιες τυπικές αθλητικές δοκιμασίες πριν την έναρξη του σχολείου προεπιλογής όπως τρέξιμο, κάμψεις, έλξεις κλπ.

Τι είναι το σχολείο προεπιλογής

Αυτό διαρκεί δύο μήνες και, όπως λένε οι πληροφορίες, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες αποχωρήσεις αστυνομικών από αυτό γίνονται τις πρώτες ημέρες διεξαγωγής του. Κι αυτό διότι τότε επιδίωξη είναι η σωματική και ψυχική καταπόνηση, οι οποίες θα αναδείξουν ποιοι είναι οι πιο ικανοί για να συνεχίσουν την εκπαίδευση. 

Μέχρι το τέλος του σχολείου, το πιθανότερο είναι να έχουν απομείνει τόσοι, όσοι και οι θέσεις που έχουν προκηρυχτεί, αλλά ακόμα και αν έχουν απομείνει περισσότεροι, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτές επιλέγουν αυτούς που θα συμπληρώσουν τις κενές οργανικές θέσεις και θα συνεχίσουν την εκπαίδευση. 

Υπάρχει και η περίπτωση κάποια στιγμή να μείνουν λιγότεροι εκπαιδευόμενοι και να μην καλύπτονται οι θέσεις οπότε είναι στην κρίση των αρμοδίων αξιωματικών ή να κηρύξουν το σχολείο άγονο ή να συνεχίσουν με λιγότερους εκπαιδευόμενους.

Όσοι πάντως καταφέρουν να περάσουν το σχολείο προεπιλογής, αρχίζουν την επιχειρησιακή εκπαίδευση, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο έτη.

http://www.newsbeast.gr  
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου