Κυριακή, 12 Απριλίου 2020

♫ «Το αλάτι της γης» σ΄ ένα μουσικό οδοιπορικό στη Φθιώτιδα. 12/4/2020

Την Κυριακή των Βαΐων 12 Απριλίου, «Το αλάτι της γης» της ΕΡΤ1, με τον Λάμπρο Λιάβα, μας προσκαλεί σε μια γνωριμία με την πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση της Φθιώτιδας.

Στην πρόσκληση της εκπομπής ανταποκρίθηκαν σύλλογοι και μουσικοί που εκπροσωπούν τα διαφορετικά τοπικά ιδιώματα και ρεπερτόρια της περιοχής. Έτσι, γίνεται αναφορά στα πανηγύρια, στα γλέντια και στους αντιπροσωπευτικούς τοπικούς χορούς στην Υπάτη, στο Νεοχώρι, στην Πελασγία, στη Δυτική Φθιώτιδα, καθώς και στην παράδοση των Σαρακατσαναίων. Επίσης, η εκπομπή τιμά έναν από τους σημαντικούς παλαιούς τραγουδιστές της ρουμελιώτικης παράδοσης, τον Ηλία Παπαγεωργίου, με καταγωγή από τη Λευκάδα της Φθιώτιδας.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ηλίας Γάκος και Σταύρος Τσαλάγκας (τραγούδι), Δημήτρης Κουτής, Βαγγέλης Μπακόπουλος και Γρηγόρης Κραββαρίτης (κλαρίνο), Σάκης Καρακώστας (βιολί), Νίκος Αγγελόπουλος (λαούτο) και Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), καθώς και η «Κομπανία του Ηλία Πλαστήρα»: Ηλίας Πλαστήρας (κλαρίνο-τραγούδι), Γιώργος Γκόγκος (βιολί), Δημήτρης Κωνσταντής (λαούτο-τραγούδι) και Διονύσης Ζώης (κρουστά).

Τραγουδούν και χορεύουν μέλη: του Συλλόγου «Αινιάνες» Υπάτης (επιμέλεια: Απόστολος Πουγκακιώτης), του Συλλόγου Απανταχού Νεοχωριτών Υπάτης «Η Οίτη», του Ομίλου Χορού και Πολιτισμού Λαμίας «Χορόπολις» (επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης), του Εργαστηρίου Πολιτισμού Λαμίας (επιμέλεια: Ολυμπία Τσώμου), καθώς και χορευτική ομάδα από τη Φθιώτιδα (επιμέλεια: Γιώργος Κυροδήμος).
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου