Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΠΟΝΙΟΥ

Το πεπόνι αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα. Έχει γλυκιά και δροσιστική γεύση, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, πλήθος βιταμινών και λίγες θερμίδες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A και C, νιασίνη, θειαμίνη, B6, κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και αποδίδει μόνο 34 θερμίδες στα 100γρ.
Μπορεί να έχει ελαφριά γεύση, περιέχει όμως και αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωση του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας.
Το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου αλλά και καρδιακά νοσήματα.
peponi-adynatisma
Καλό θα είναι να το τρώτε ώριμο για να ωφελήστε από τα διατροφικά στοιχεία που περιέχει, αφού όσο πιο ώριμο είναι τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά της β-καροτίνης.
Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α η οποία είναι σημαντική για την καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες.
Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία. Πλούσιο είναι όμως και σε κάλιο, που συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας διουρητική δράση λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει.
Επομένως το πεπόνι είναι μια πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Συστήνεται να καταναλώνεται 1-3 φέτες πεπονιού την ημέρα πάχους 3-4 εκατοστά.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου