Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Γιορτάστηκε το έθιμο του «κουρμπανιού» στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού

Ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Ν Μοναστηρίου σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Γεωργίου πραγματοποίησαν για μια ακόμα φορά το έθιμο με την ονομασία ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ,

Το Κουρμπάνι είναι παραδοσιακή εκδήλωση η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημέρα της Αναλήψεως στο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Κουρμπάνι σημαίνει θυσία και σύμφωνα με τη παράδοση το έθιμο διατηρείται από την Ανατολική Ρωμυλία, όπου εκεί γινόταν πάνω στο καλέ μπαίρ στην Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Θυσιαζόταν ένα ελάφι και μετά γινόταν αγώνες πάλης. Κάποια χρονιά όμως δεν κατάφεραν να πιάσουν το ελάφι ( που εμφανιζόταν πάντα θεόσταλτο σύμφωνα με τη παράδοση ) και από τότε θυσίαζαν αντί για ελάφι…Μοσχάρι! Το έθιμο συνεχίστηκε με τον ερχομό των προσφύγων στην Ελλάδα μέχρι το μεγάλο σεισμό του 1954 όπου και διακόπηκε για να ξανά ξεκινήσει το 1990. Μέχρι το 1998 τελούνταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου και γινόταν με προσφορές ζώων από τους κατοίκους. Το 1998 το έθιμο μεταφέρθηκε, ως το 2006, στην κεντρική πλατεία και πήρε μάλιστα ως έθιμο μεγάλες διαστάσεις αφού οι μερίδες που ετοιμάζονταν πλησίαζαν τις 3.000. Από το 2007 τελείται και πάλι στο χώρο της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, με άφθονο δωρεάν φαγητό ( πλιγούρι με κρέας ) μαγειρεμένο μέσα σε μεγάλα καζάνια, κρασί και χορό με τοπικά παραδοσιακά τραγούδια.


Στήν εκδήλωση παραβρέθησαν οι Δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας κ Ιτούδης Γεώργιος και Νικόλαος Καλημέρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ Δήμος Δημούδης και οι νεοεκλεγείς Δημοτικοί Σύμβουλοι κ Γκανίδης Ιωάννης , Παλιογιώργος Δημήτριος και Καφαρατζής Κωνσταντίνος. Τό παρόν έδωσε και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ Δημήτριος Τζιαχρήστας κάνωντας μάλιστα και δωρεά ύψους 400 ευρώ για την εγκατάσταση τέντας στην εκκλησία για την τέλεση του εθίμου.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου