Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΝΤΙΔΟΣ από το ΒΑΡΔΑΛΗ ΔΟΜΟΚΟΥ



Ο Θεοχάρης Παντίδος  γεννήθηκε στο Βαρδαλή Δομοκού Φθιώτιδας το 1908.Ήταν τραγουδιστής,συνθέτης,στιχουργός κι έπαιζε σαντούρι,λαούτο και κιθάρα.Από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι:Ωραία που είναι η νύφη μας,Νταλιάνα,Μες τη Αγία Παρασκευή,Αλεξάνδρα,Δυο χάρες είναι στον ντουνιά,Μπιζέρισα λέω μάνα.Συνεργάστηκε με μεγάλη δισκογραφική εταιρεία και με το Βάιο Μαλλιάρα,σπουδαίο κλαρίνο της εποχής εκείνης.Αναφέρει χαρακτηριστικά για κάποια από τα τραγούδια του: "Το "Ωραία πού 'ναι η νύφη μας" το εμπνεύστηκα το 1950 που βρέθηκα σ' ένα γάμο. Είχε και φορτώματα "άμαξες". Προικιά. Ήταν κάτι σπουδαίο για την εποχή εκείνη.’’"Τη Νταηλιάνα την εγραψα το 1948. Η μουσική είναι παλιά, καραγκούνικη. Το έγραψα για τις ωραίες καραγκούνες που πηγαίναν και χορεύαν στο χορό. Ήταν να τους παίρνεις το κεφάλι’’.
‘’Το πρώτο μου τραγούδι ‘’Μες την Αγιά Παρασκευή’’. Το 1938 είχαμε πάει με το Μαλλιάρα στο πανηγύρι. Κοιμόμασταν στο νάρθηκα της Αγίας για δροσιά. Πιο κάτω κοιμόνταν τα κορίτσια τα λυγερά, παραμονή του πανηγυριού. Ο κόσμος καθόταν έξω στα πλατάνια
Το "Δυο χάρες είναι στον ντουνιά" τό 'γραψα για μια ωραία από την επαρχία Δομοκού"
"Η Αλεξάνδρα¨ είναι μετάφραση από ένα βλάχικο συγκαθιστό. Τό 'φτιαξα το '51"
Έφυγε σε ηλικία 100 ετών με την μουσική του να τον συνοδεύει στην τελευταία κατοικία του στο χωριό που γεννήθηκε, εκπληρώνοντας έτσι την τελευταία του επιθυμία.


http://www.youtube.com/watch?v=ZxA_MIkcZdw


ΠΗΓΗ  http://www.neomonastiri.net/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου