Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Πρωτοπόροι καλλιεργητές στο Πήλιο


Νέο κεφάλαιο στο πεδίο των καλλιεργειών αποτελεί η καινοτόμα μέθοδος που κερδίζει διαρκώς έδαφος και στην περιοχή μας. Η καλλιέργεια του εδάφους με την βοήθεια μικροοργανισμών έχει πλέον αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια αρκετών καλλιεργητών, οι οποίοι δηλώνουν υπέρμαχοι των βιολογικών προϊόντων.
Σημείο αναφοράς αποτελεί, παράλληλα, για την περιοχή μας, το Πήλιο, όπου δημιουργήθηκε ο πρώτος πυρήνας. Η καινοτόμα μέθοδος καλλιέργειας με ενεργούς μικροοργανισμούς, η οποία εφαρμόζεται σταδιακά και σε άλλα σημεία της περιοχής μας, με ανάλογη επιτυχία, καταργεί ουσιαστικά την χρήση των λιπασμάτων.
Ο Ρούσσος Κυρανός, ο οποίος ζει στην Ζαγορά μαζί με την σύζυγό του Εβελυν, υιοθέτησε πρώτος την συγκεκριμένη μέθοδο, δημιουργώντας μια πρότυπη πρωτοβουλία, η οποία έμελλε να λειτουργήσει πιλοτικά, προτρέποντας και άλλους καλλιεργητές να την υιοθετήσουν σταδιακά.
Αναλύοντας τα επιμέρους στοιχεία της συγκεκριμένης μεθόδου ο ίδιος, υπογραμμίζει ότι «οι μικροοργανισμοί αναδομούν και βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα του εδάφους, εμπλουτίζοντάς το, χωρίς να υπάρχει αγρανάπαυση και όλα όσα χρειάζονται ενδιάμεσα στις συμβατικές καλλιέργειες. Εχει έγκριση για βιολογικές καλλιέργειες και είναι ένα σκεύασμα πολύ οικολογικό στην εφαρμογή του, με το οποίο εμποτίζουμε ουσιαστικά το κτήμα μας και μας απαλλάσσει από τα παθογόνα στοιχεία εντός του εδάφους, από μυκητιάσεις και άλλες ασθένειες, προστατεύοντας, ταυτόχρονα, τα φυτά και το ριζικό τους σύστημα από την σήψη».
Ο ίδιος εφαρμόζει στην πράξη επί δέκα χρόνια την συγκεκριμένη μέθοδο, την οποία γνώρισε συμπτωματικά από φίλους του Γερμανούς, εφαρμόζοντάς την με επιτυχία στην εύφορη έκταση που καλλιεργεί στην Ζαγορά, με κάθε είδους οπωροφόρα δέντρα και κηπευτικά που προορίζονται για ίδια χρήση, την οποία μάλιστα επισκέπτονται επαγγελματίες καλλιεργητές που επιθυμούν να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν, εν συνεχεία, στην πράξη, την συγκεκριμένη τεχνολογία.
Όπως επισημαίνει μάλιστα ο κ. Κυρανός «κάνουμε γνωστή επί δέκα χρόνια την τεχνολογία των μικροοργανισμών στην περιοχή μας και σε όλη την Ελλάδα και δίνουμε πληροφορίες, σε όσους επιθυμούν να την εφαρμόσουν και στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε μαζί με φίλους μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, την ΟΙΚΟΕΝ.
Στην διαδικτυακή ιστοσελίδα, προσθέτει ο ίδιος, της ΜΚΟ, υπάρχουν πληροφορίες για το σκεύασμα και την συγκεκριμένη μέθοδο». Αναφερόμενος παράλληλα στις ποικίλες εφαρμογές της επαναστατικής αυτής μεθόδου, ο πρωτοπόρος καλλιεργητής, υπογραμμίζει ότι «χρησιμοποιείται με επιτυχία και στην κτηνοτροφία, απαλλάσσοντας από δυσάρεστες οσμές τα χοιροτροφεία και τα ορνιθοτροφεία, ενώ παράλληλα έχει και οικιακή χρήση, δεδομένου ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό σκεύασμα για να καθαρίσουμε το σπίτι μας, χωρίς την χρήση απορρυπαντικών, ποτίζοντας στην συνέχεια τα λουλούδια μας, με τα απόνερα».
Γνώστης των βοτάνων
Ο Ρούσσος Κυρανός ο οποίος είναι καθηγητής μουσικής και Γερμανικών, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην Ζαγορά επί σειρά ετών, για να στραφεί εν συνεχεία στις καλλιεργητικές δραστηριότητες, εφαρμόζοντας στην πράξη τις γνώσεις του για τα βότανα του Πηλίου. Σε εποχές κρίσης, η καλλιέργεια των βοτάνων του Πηλίου αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόταση με προοπτικές, για τους λάτρεις της φύσης και του οικοσυστήματος γενικότερα.
Όπως αναφέρει μάλιστα ο πρωτοπόρος καλλιεργητής από την Ζαγορά «όσο ο άνθρωπος στρέφεται σε εναλλακτικές λύσεις θεραπείας, υπάρχει ζήτηση για τα θεραπευτικά βότανα. Παράλληλα, προσθέτει, θα μπορούσε κανείς να ασχοληθεί και με την καλλιέργεια διαφόρων αφεψημάτων που ευδοκιμούν στο Πήλιο και να προωθήσει τα προϊόντα του στην αγορά».
Ο πλούσιος βιότοπος του Πηλίου με τα 3.000 και πλέον βότανα και αρωματικά φυτά προσφέρεται για ανάλογες δράσεις, ενώ όπως τονίζει ο κ. Κυρανός «έχουμε φίλους στο νότιο Πήλιο που παράγουν καλλυντικά με βάση τα βότανα του Πηλίου και είναι επίσης ένας τομέας με τον οποίο θα μπορούσαν κάλλιστα να απασχοληθούν επαγγελματικά όσοι επιθυμούν, και να έχουν επιτυχία».
Οι βιολογικές δραστηριότητες που αναπτύσσει, του προσφέρουν «χαρά και ευεξία» ενώ όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «με χαροποιεί το γεγονός ότι υπάρχει πολύς κόσμος που εφαρμόζει την συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία κάνει το χώμα εύφορο και το φυτό, αντίστοιχα, υγιές, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται πλέον ούτε να σκάβεις, ούτε να πραγματοποιείς κοπιαστικές εργασίες».
Καλλιέργεια και μεταποίηση αρωματικών φυτών
Υπέρμαχοι της καλλιέργειας με ενεργούς μικροοργανισμούς (ΕΜ) ο Φίλιππος Φούντης, ο οποίος ζει στο Νεοχώρι επί 35 περίπου χρόνια, με την Γερμανίδα σύζυγό του Πάολα Μάιερ, η οποία είναι φαρμακοποιός, είχαν αναπτύξει παλαιότερα, μια αξιόλογη δραστηριότητα και στην βιολογική καλλιέργεια και μεταποίηση αρωματικών φυτών.
Αγαπημένος προορισμός διακοπών αρχικά το Πήλιο, έμελλε να αποτελέσει μόνιμο τόπο διαμονής για τον κ. Φούντη και τη σύζυγό του, ο οποίος έχει σπουδάσει γραφικές τέχνες στην Γερμανία. «Θελήσαμε να ασχοληθούμε με τα αρωματικά φυτά, διότι γνωρίζαμε, ότι στο Πήλιο υπάρχει πολύ μεγάλη γκάμα βοτάνων, καθώς και πολλών ενδημικών φυτών, σε πολύ ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες.
Το γεγονός αυτό ήταν ελκυστικό στοιχείο για μας, προκειμένου να γνωρίσουμε το περιβάλλον και να ασχοληθούμε με την καλλιέργεια των βοτάνων. Στην αρχή κάναμε έρευνες και στην συνέχεια δραστηριοποιηθήκαμε επαγγελματικά περίπου 10 χρόνια στον συγκεκριμένο κλάδο» αναφέρει ο ίδιος. Στην διάρκεια αυτής της δεκαετίας, το δραστήριο ζευγάρι καλλιέργησε βιολογικά αρωματικά φυτά του Πηλίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα την Γεωπονική Σχολή, σε έκταση που τους παραχώρησε στην Πάου Αργαλαστής.
Η παραγωγή καλλυντικών και ειδικότερα σαμπουάν από βότανα και αρωματικά φυτά, αποτέλεσε το δεύτερο μεγάλο βήμα, που σημείωσε ανάλογη επιτυχία. «Όταν γνωρίσαμε τον φαρμακοποιό Απόστολο Καδόγλου, ο οποίος ασχολήθηκε με τις φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων και έφτιαχνε μια πολύ μεγάλη γκάμα από φυσικά παρασκευάσματα στο εργαστήριό του, στην αρχή συνεργαστήκαμε μαζί του, φτιάχνοντας τα δικά μας προϊόντα» αναφέρει ο Φίλιππος Φούντης.
Όπως επισημαίνει παράλληλα ο ίδιος, ήταν πηγή έμπνευσης η συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία ώθησε τον ίδιο και την σύζυγό του, να δραστηριοποιηθούν έντονα στο συγκεκριμένο πεδίο, δημιουργώντας σαμπουάν από την πλούσια φύση του Πηλίου. Μετά από δέκα χρόνια, η σκυτάλη περιήλθε σε άλλους, οι οποίοι συνεχίζουν την ίδια δραστηριότητα.
Παράλληλα όμως, ο κ. Φούντης και η σύζυγός του δραστηριοποιήθηκαν και στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών, ως παρασκευασμάτων για ρόφημα και για καρυκεύματα, σε συνεργασία με γυναίκες από το Λαύκο, η οποία λειτούργησε ως μοντέλο τοπικής ανάπτυξης. «Τα τελευταία τρία χρόνια ασχολούμαι με τις καλλιέργειες με ενεργούς μικροοργανισμούς στο Νεοχώρι. Είναι ένας τομέας που ξεκινήσαμε πρόσφατα, αναφέρει ο ίδιος.
Οταν γνωρίσαμε, προσθέτει, την συγκεκριμένη τεχνολογία στο εξωτερικό και βλέποντας τα αποτελέσματα των εφαρμογών σε πάρα πολλούς τομείς, όπως στην γεωργία, τα απόβλητα, την κτηνοτροφία, ακόμη και στην καθημερινή ζωή, στην καθημερινότητά μας, θεωρήσαμε ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε γνωστή αυτή την τεχνολογία κι εδώ στην Ελλάδα.
Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΟΙΚΟ-ΕΜ, όπου πρόεδρος είναι η Εβελυν Κυραννού και πραγματοποιούμε συχνά ενημερωτικές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις» αναφέρει ο κ. Φούντης, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι η επαναστατική τεχνολογία που κερδίζει διαρκώς έδαφος, αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εφ. Ταχυδρόμος (Γλυκερία Υδραίου)

αντιγραφή απο   http://thessalianews.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου