Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Αθηναϊκοί φούρνοι: 16 φουρνιστά μυστικά - “best of” των φούρνων της Αθήνας

Όσα χρόνια και αν περάσουν από τότε που γυρνούσαμε με τα πόδια από το σχολείο, μασουλώντας την μισή φραντζόλα ψωμί που φέρναμε από τον φούρνο της γειτονιάς για το μεσημεριανό στο σπίτι, η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ζυμαριού θα μας κάνει να κοντοστεκόμαστε έξω από κάθε «φούρνο της γειτονιάς». Και όσες δίαιτες κι αν ορκιστούμε πως δεν θα χαλάσουμε, ο πειρασμός να δοκιμάσουμε άλλη μία φρεσκοφουρνισμένη λιχουδιά θα μας τραβά πάντα από την μύτη.

Αγαπημένος φούρνος του καθενός είναι συνήθως εκείνος που μας προμήθευε την φραντζόλα που κατέληγε τα μεσημέρια στο σπίτι μισή, τότε που ακόμα σηκωνόμασταν στις μύτες των ποδιών για να φτάσουμε τον πάγκο του φούρναρη. Είναι, όμως, κοινό μυστικό ότι κάθε παλιός ή νέος φούρνος της Αθήνας έχει τη δική του σπεσιαλιτέ, εκείνη για την οποία αξίζει να πάρεις το μετρό και να αλλάξεις γειτονιά για να την φέρεις μέχρι το τραπέζι.

Ιδού τα δικά μας, απολύτως υποκειμενικά, “best of” των φούρνων της Αθήνας –τα δικά σας ακολουθούν, στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

Το καλύτερο τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα: Το βρίσκουμε από το 1985 στον Αρτοποιητή, στη Λεωφόρο Αγ. Δημητρίου 197 στον Άγιο Δημήτριο (και σε πολλά ακόμα καταστήματα σε Αμπελόκηπους, Παγκράτι, Χολαργό, Ηλιούπολη κ.ά.). Για πολλούς, καλύτερο και από αυτό το (απόλυτο) τσουρέκι του Τερκενλή.

Το καλύτερο χωριάτικο ψωμί με προζύμι: Θα ξενιτευτείτε για να το βρείτε, αλλά θα αξίζει τον κόπο. Το φτιάχνει εδώ και 35 σχεδόν χρόνια ο θρυλικός Έξαρχος στον ξυλόφουρνό του, στην πλατεία Καπανδριτίου.

Η καλύτερη τυρόπιττα κουρού: Ξεχωρίζει ανάμεσα σε 120 (!) διαφορετικά είδη πίττας, στον παλαιότερο ίσως φούρνο της Αθήνας. Το Άριστον, στο 10 της οδού Βουλής, μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, και μας κακομαθαίνει εκτός από τις πίττες του και με ξεροτήγανα, τσουρέκια και ισλί (τρίγωνα με μαρμελάδα και καρύδια).

Η καλύτερη σπανακόπιτα: Σαν να βγήκε από τον φούρνο της μαμάς, στο Χωριάτικο, που βρίσκεται… παντού, από το κέντρο της Αθήνας μέχρι το Μαρούσι, την Καλλιθέα, το Περιστέρι και του Ζωγράφου.



Τα καλύτερα κριτσίνια και βουτήματα διαίτης: Όσοι μετρούν με ευλάβεια θερμίδες, αλλά δεν μπορούν να αντισταθούν και σε μια φρεσκοφουρνισμένη λιχουδιά, ορκίζονται στο όνομα του Στόλη, στην διασταύρωση Αγίας Τριάδος 7 & Ψαρρών, στην Αγία Παρασκευή.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ   http://www.in2life.gr/delight/eat/articles/243004/article.aspx
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου