Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Γαλακτοκομικά - Τυροκομικά στις λαϊκές αγορές προς πώληση ή ΟΧΙ

Στη Βουλή η τροπολογία για τα γαλακτοκομικά στις λαϊκές αγορές

 


Θα συμπεριληφθεί εν τέλει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης η διάταξη που επιτρέπει τη διακίνηση γαλακτοκομικών – τυροκομικές στις λαϊκές αγορές, με τροπολογία που κατέθεσε προς την αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης.
 
Με την τροπολογία ζητείται να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης, μεταβίβασης και ανανέωσης αδειών εμπορίας τυροκομικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές κάτω από αυστηρές βέβαια προϋποθέσεις.
 
Ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι η απαγόρευση διάθεσης των προϊόντων αυτών στις λαϊκές αγορές είναι κατάφορη αδικία για τους τυροκόμους-παραγωγούς αλλά και για τους κτηνοτρόφους.
 
 
Με την εν λόγω τροπολογία «επιτρέπεται η πώληση τυροκομικών προϊόντων σε λαϊκή αγορά, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, φέρουν σήμανση αναγνώρισης (κωδικό αριθμό έγκρισης), σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΚ) 852/2004 και 853/2004 και έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την επισήμανση».
 
 
Στα άρθρα 2 και 3 του Προεδρικού Διατάγματος 51/2006 καθορίζονται «οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των λαϊκών αγορών» και τα προϊόντα για τα οποία προβλέπεται η μεταβίβαση, ανανέωση και η έκδοση νέας άδειας εμπορίας, όπως για παράδειγμα αυγά, άνθη, καλλωπιστικά φυτά και άλλα πολλά. Τα τυροκομικά προϊόντα δεν εμπεριέχονται στην κατηγορία των προϊόντων του άρθρου 3.
 
 
Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε και βάσει της απάντησης του ΕΦΕΤ σε επιστολή του για το εν λόγω θέμα: «η πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις των Κανονισμών 852 και 853 του 2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Απαιτήσεις υγιεινής για κινητούς ή και προσωρινούς χώρους».
 
 
Όσοι από τους πωλητές είχαν εκδώσει άδεια για την πώληση των εν λόγω προϊόντων, βάσει της παλαιότερης νομοθεσίας, καλούνταν να εφοδιαστούν με δαπανηρό εξοπλισμό όπως φορτηγά - ψυγεία με βιτρίνες λαϊκών αγορών κλπ. Με τον ισχύοντα όμως, νόμο, όσοι είχαν άδεια πώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μπορούν πλέον να την ανανεώσουν, να τη μεταβιβάσουν ή να εκδώσουν νέα καθότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν εντάσσονται στα προϊόντα προς πώληση στις λαϊκές αγορές.
 
 
«Με την παρούσα τροπολογία» όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης, «αίρεται η απαγόρευση διάθεσης των προϊόντων αυτών στις λαϊκές αγορές, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις των Κανονισμών 852 και 853 του 2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Απαιτήσεις υγιεινής για κινητούς ή και προσωρινούς χώρους».


ΠΗΓΗ   http://www.paseges.gr/

Στην απ’ έξω έμειναν τελικά τα γαλακτοκομικά  λέει ο Παντελής Μόσχος


Χωρίς τη διάταξη που επέτρεπε τη διακίνηση τυροκομικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές κατατέθηκε στη Βουλή το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
«Να κόβουμε αποδείξεις κανονικά, αλλά να έχουμε μηδενικό ΦΠΑ στην τιμή πώλησης», θα προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος.«Να κόβουμε αποδείξεις κανονικά, αλλά να έχουμε μηδενικό ΦΠΑ στην τιμή πώλησης», θα προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος.
Την ίδια στιγμή περιλαμβάνει άλλες διατάξεις, που αντί να συμβάλουν στην ανάπτυξη και διεύρυνση των λαϊκών αγορών δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Παντελή Μόσχο. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, αναδεικνύει ως σημαντικότερα τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν από το νομοσχέδιο και έχουν σχέση με την αυτοχρηματοδότηση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και των Ομοσπονδιών. Και καλεί σε συγκέντρωση τους παραγωγούς και επαγγελματίες όλη της Ελλάδας στο γήπελδο του Ατρόμητου στο Περιστέρι, την Κυριακή 14 Απριλίου, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα ενάντια στο νομοσχέδιο.
Υπάρχει κάτι θετικό στο καινούριο νομοσχέδιο;
Συζητούσαμε με τον υφυπουργό, κ. Σκορδά, 5-6 μήνες. Περιμέναμε να είναι πιο αναπτυξιακό, να βοηθάει τις λαϊκές αγορές όλης της χώρας. Μόνο στην Αττική έχουμε 250 λαϊκές, που προσέρχονται 9.000 παραγωγοί και 5.000 επαγγελματίες. Διακινείται το 60% των οπωροκηπευτικών στο Λεκανοπέδιο. Για παράδειγμα, ενώ ο κ. Σκορδάς μας είχε υποσχεθεί ότι στις λαϊκές αγορές θα πουλιούνται τα τυροκομικά προϊόντα, είδαμε ότι τελευταία στιγμή αυτή η διάταξη αποσύρθηκε.

Ποια είναι τα οικονομικά θέματα που θίγει το υπουργείο;
Στους δύο Οργανισμούς Λαϊκών Αγορών (Αθήνας και Θεσσαλονίκης)  μειώνονται τα μέλη των συμβουλίων και ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, αποδυναμώνοντας τη φωνή μας. Πρόκειται για αυτοχρηματοδοτούμενους φορείς. Πληρώνουμε μια εισφορά 5 ευρώ την ημέρα όσοι ερχόμαστε στις λαϊκές αγορές. Είχαμε αποθεματικό γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, αλλά με το κούρεμα, που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, έμειναν τα 4 εκατ. ευρώ. Τώρα έχουν γίνει 6 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα πληρώνουμε τις χημικές τουαλέτες 600-700.000 ευρώ τον χρόνο, 2,5 εκατ. ευρώ στους δήμους για την αποκομιδή σκουπιδιών, 1 εκατ. ευρώ χρειάζονται οι υπάλληλοι και 500.000 ευρώ για γραφική ύλη και λοιπά.
Ενώ στους δήμους δίνουμε το 23% της εισφοράς, τώρα μας υποχρεώνουν να δίνουμε το 40%. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει μία τμηματική αύξηση στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αλλά όχι διπλάσια. Το λογικό είναι 5% αύξηση.

Τι έπρεπε να γίνει και δεν γίνεται δηλαδή από τους Οργανισμούς Λαϊκών Αγορών;
Ο νόμος που είχε γίνει πριν 80 χρόνια μιλάει για ανταποδοτικότητα των χρημάτων προς τους πωλητές. Δηλαδή όταν υπάρχει ένα μεγάλο αποθεματικό, είναι υποχρεωμένος ο οργανισμός να διαφημίσει τις λαϊκές αγορές. Επίσης, είναι υπεύθυνος για τις διαγραμμίσεις και την ασφάλεια. Παρά ταύτα, τα τελευταία χρόνια ο οργανισμός δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία για αυτά και τα έχουν αναλάβει όλα τα σωματεία. Χωρίς τις ομοσπονδίες και τα σωματεία, λαϊκές δεν θα υπήρχανε στο λεκανοπέδιο.
Εάν μειωθούν οι εκπρόσωποί μας από δύο σε έναν στο διοικητικό συμβούλιο, τότε είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσουν να μας υπόσχονται χωρίς να κάνουν τίποτα.

Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη χωροθέτηση των αγορών;
Μέχρι τώρα, για να ιδρυθεί μία λαϊκή αγορά έπαιρνε πρώτα απόφαση ο Οργανισμός για την ακριβή τοποθεσία. Αν ο δήμος συμφωνούσε, γινόταν μια διαβούλευση, ρωτάγαμε την τροχαία αν επιτρέπεται και πηγαίναμε στον περιφερειάρχη με ολοκληρωμένη την πρόταση. Τώρα το νομοσχέδιο λέει το σωματείο και ο δήμος να στέλνουν από μια ανεξάρτητη πρόταση στην περιφέρεια και ο περιφερειάρχης να παίρνει την απόφαση. Νομίζω ότι αυτό δεν θα είναι και τόσο καλό γιατί όλοι θέλουν τις λαϊκές, αλλά στον διπλανό δρόμο από εκεί που μένουν!

Ποια είναι η άποψή σας για τις farmers’ markets;
Στις κυριακάτικες λαϊκές αγορές ήδη καταστρατηγούνται οι διατάξεις από τους δήμους, ειδικά στην Αθήνα. Για παράδειγμα, στον Βύρωνα δεν είναι ελεύθερη η είσοδος κάθ επαραγωγού που θέλει να συμμετέχει, αλλά πρέπει να πηγαίνει να μηγαίνει μόνο ένας και συμφωνούν μαζί του μία συγκεκριμένη τιμή. Θα έχετε ακούσει τιμή στην πατάτα 50-55 λεπτά και οι πατάτες στα μανάβικα και τις λαϊκές φτάνουν τα 95 λεπτά. Είναι άλλη η ποιότητα και ο κόσμος το γνωρίζει. Εάν δημιουργηθούν τέτοιες κυριακάτικες αγορές, όπως το λέει το σχέδιο νόμου πρέπει να είναι με ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, υπό την εποπτεία των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών και να μπορούν να πηγαίνουν όλοι οι παραγωγοί εναλλάξ είτε με κλήρωση είτε με σειρά προτεραιότητας. Στις άλλες λαϊκές όλης της χώρας η είσοδος των παραγωγών είναι ελεύθερη, μόλις λάβεις την άδεια. Πας όλες τις μέρες που έχεις προϊόν και δημιουργείται ένας ανταγωνισμός μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών, για να πέφτουν οι τιμές.

Με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών μειώθηκε η επιστροφή ΦΠΑ στους παραγωγούς λαϊκών αγορών από 5% σε 3%. Το περιμένατε;
Όταν μπήκαν οι ταμειακές μηχανές στις λαϊκές αγορές μας δώσανε μία επιστροφή 5% που ισχύει από το 2010, όταν το ΦΠΑ ήταν 9% επί της τιμής πώλησης. Κι ενώ φωνάζαμε να μας αυξήσουν την επιστροφή εφόσον σε τρία χρόνια το 9% έγινε 13%, αυτοί μας μειώσανε την επιστροφή στο 3%, χωρίς προειδοποίηση.
Εμείς θα προτείνουμε να κόβουμε αποδείξεις κανονικά, αλλά να έχουμε μηδενικό ΦΠΑ στην πώληση. Δεν θέλουμε επιστροφή, να καταργηθεί το 13% και να υπάρχει μόνο φορολογία εισοδήματος με λογιστικά βιβλία.


WHO IS WHO
Ο Παντελής Μόσχος γεννήθηκε στην Εύβοια, αλλά από 20 χρονών ζει στο Νεοχώρι Πηλίου. Σήμερα διαθέτει 100 στρμ. με όλες τις δημοφιλείς ποικιλίες μήλων, αχλάδια Κρυστάλλια, κάστανα και καρύδια. Επίσης, μαζί με τον γιο του έχει φτιάξει έναν ψυκτικό θάλαμο μέσα στο κτήμα και μέσω ενός ψυγείου-αυτοκινήτου τα διακινεί στις λαϊκές αγορές και τα μανάβικα της Αθήνας. Είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.



ΠΗΓΗ   http://www.agronews.gr/

 

 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου