Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΕΣ: Τα βότανα της επόμενης γενιάς.


Ο Γιώργος Κορρές έχει φτάσει στην καταξίωση ακολουθώντας τη «φυσική» οδό και έτσι συνεχίζει: Την περίοδο αυτή, ερευνητική ομάδα της εταιρείας του συμμετέχει στο Agrocos, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφού μελετήσει 3.600 βότανα από όλο τον κόσμο, θα ανα- δείξει τα πέντε πιο ισχυρά φυσικά συστατικά που θα έχουν και εμπορική εφαρμογή. Ενδε-χομένως να βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας επανάστασης και η Κορρές συμμετέχει σε αυτήν.

Oταν το 1973, σε ηλικία οκτώ ετών, ο Γιώργος Κορρές δήλωσε στη φαρμακοποιό μητέρα του ότι θέλει να φτιάχνει κρέμες όταν μεγαλώσει, εκείνη γέλασε. Στην πορεία, πολλοί ακόμη γέλασαν με τη διάθεσή του να κατακτήσει τον κόσμο των καλλυντικών με σύμμαχο αποκλειστικά και μόνο την ελληνική φύση. Σίγουρα δεν θα ήταν ένα απλό εγχείρημα. Ο κ. Κορρές, όμως, το πίστευε. Γι' αυτό και άρχισε να δημιουργεί και να δοκιμάζει πολλές φόρμουλες με φυσικά συστατικά, παράλληλα, πάντα με τις εργασίες του στην ομοιοπαθητική, που ήταν άλλωστε και η πρώτη, μεγάλη αγάπη.
Τα βότανα της επόμενης γενιάς
Ετσι, το 1996 γεννήθηκε η Κορρές Φυσικά Προϊόντα. Πρώτο καλλυντικό της, η κρέμα 24ωρης ενυδάτωσης με άγριο τριαντάφυλλο. Ο δρόμος είχε ήδη ανοίξει. Και το ταξίδι φάνηκε από την αρχή ότι θα ήταν μεγάλο.
«Τα βότανα και τα φυσικά συστατικά της ελληνικής γης ήταν και είναι το πάθος μας. Η συνεχόμενη προσπάθεια, όμως, να ασχολούμαστε με την έρευνά τους εκφράζει και την πρόθεσή μας να αποδείξουμε σε όλο τον κόσμο τις ιδιότητες των ελληνικών βοτάνων και τη μοναδικότητα του ελληνικού φυσικού πλούτου», αναφέρει.
Θέλοντας να γίνει πιο επεξηγηματικός, μας ενημέρωσε πως όταν στην Αγγλία ή στη Γερμανία τα ενδημικά φυτά με δυσκολία φτάνουν τα 30, στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον 1.200. Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι μια πολύ πλούσια χώρα σε αυτό τον τόσο σημαντικό τομέα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί έξυπνα, τώρα μάλιστα, που ακόμα και οι μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες καλλυντικών έχουν κάνει στροφή στις φυσικές συστάσεις. Αυτό, όμως, είναι μια άλλη συζήτηση. Ο Γιώργος, φυσικά, δεν ανήκει σε αυτούς που περίμεναν την «πράσινη» μόδα για να αγαπήσουν τα εκχυλίσματα.
Εγκαταστάσεις. Το εργοστάσιο είναι μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα πιστοποιημένη με ενοποιημένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας και περιβάλλον κατά ISO9001, ISO14001 και κατά Ecocert.
Εγκαταστάσεις. Το εργοστάσιο είναι μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα πιστοποιημένη με ενοποιημένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας και περιβάλλον κατά ISO9001, ISO14001 και κατά Ecocert.
Οταν στα περισσότερα εργαστήρια της κοσμετολογίας οι έρευνες για πατενταρισμένες χημικές ενώσεις έδιναν κι έπαιρναν, στα εργαστήρια της Κορρές έφθαναν βότανα και φυσικά συστατικά που εξειδικευμένες ομάδες μελετητών και επιστημόνων ανέλυαν και παρατηρούσαν τη δράση τους. Η ελληνική φύση, πλούσια και γενναιόδωρη, έκρυβε πολλά μυστικά.
Ενα ταξίδι που συνεχίζεται
Δημιουργός. Ο 47χρονος φαρμακοποιός και «εραστής» των βοτάνων Γιώργος Κορρές.
Δημιουργός. Ο 47χρονος φαρμακοποιός και «εραστής» των βοτάνων Γιώργος Κορρές.
Με τη βοήθεια του εργαστηρίου της Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών χαρτογραφήθηκε η ελληνική χλωρίδα με σκοπό να ξέρουν ανά πάσα στιγμή που ακριβώς φύεται η καλύτερη εκδοχή ενός βοτάνου. Παράλληλα, οι «Plants Hunters» της εταιρείας διένυαν κάθε σπιθαμή της Ελλάδας ανακαλύπτοντας συνεχώς καινούργια φυσικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα εξέταζαν τις περιοχές που ευδοκιμούσαν κάποια είδη και φρόντιζαν να προστατεύουν με κάθε τρόπο εκείνα τα βότανα ή φυτά που απειλούνταν με εξαφάνιση.
Καθώς μας περιγράφει την αναζήτηση των βοτάνων από την ομάδα της Κορρές και εμείς τον φανταζόμαστε σαν άλλον Ιντιάνα Τζόουνς, το ερώτημα που ξεπηδά είναι με ποια λογική τα βότανα και φυτά που φύονται μόνα τους μπορούν να επαρκούν για την παραγωγή καλλυντικών προϊόντων που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.
Εκχυλίσεις. Η μονάδα εκχυλίσεων είναι μοναδική στην Ελλάδα και έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον Τομέα Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής.
Εκχυλίσεις. Η μονάδα εκχυλίσεων είναι μοναδική στην Ελλάδα και έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον Τομέα Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής.
Ο ίδιος σαν να διαβάζει τη σκέψη, σπεύδει να λύσει τις απορίες μας. «Η ανάγκη να δημιουργηθούν καλλιέργειες και μάλιστα βιολογικές υπήρξε μεγάλη. Και η επιλογή του κατάλληλου τόπου δεν έγινε βάσει μόνο των κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών. Ενεργήσαμε και με κοινωνικά κριτήρια. Αφού μπορούσαμε να βοηθήσουμε τοπικές κοινωνίες, θα το κάναμε. Σκοπός μας ήταν όχι να συναγωνιστούμε τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά να δουλέψουμε σε συνεργασία, βήμα προς βήμα, μαζί».
Στο πλαίσιο αυτό μας παραθέτει διάφορα παραδείγματα: Για τη συνεργασία της Κορρές με τον Συνεταιρισμό Αρωματικών Φυτών Αγρινίου, μας αναφέρει για την Αμερικανική Αγροτική Σχολή της Θεσσαλονίκης, όπου καλλιεργείται εχινάτσια, αλλά και για τις δυο «τρομερές» κυρίες παραγωγούς, την κυρία Κομίνη από τη Φασκομηλιά Θεσπρωτίας που καλλιεργεί φασκόμηλο και την κυρία Κληρονόμου από τη Σάμο, που ασχολείται μεταξύ άλλων με τη λουίζα.
Συγκομιδή. Το χαμομήλι συλλέγεται αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθισή του, αλλά όχι πρωί γιατί πρέπει να έχει αποχωρήσει η υγρασία.
Συγκομιδή. Το χαμομήλι συλλέγεται αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθισή του, αλλά όχι πρωί γιατί πρέπει να έχει αποχωρήσει η υγρασία.
Αν και αυτά από μόνα τους αρκούσαν για να αντιληφθούμε το προσωπικό όραμα ενός ανθρώπου που έχει δώσει ελπίδα, δύναμη, αλλά και τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για να παραμείνουν στον τόπο τους πολλές οικογένειες αγροτών, όταν μας μίλησε για τη συνεργασία της εταιρείας με τις Αγροτικές Φυλακές της Αγιάς και της Τίρυνθας, όπου οι κρατούμενοι έχουν εκπαιδευτεί στη βιολογική καλλιέργεια και για τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ της Ιθάκης που επίσης συμμετέχουν σε ανάλογες παραγωγές, πραγματικά νιώσαμε τη διαφορά.
Παγκόσμια έρευνα
Κοζάνη. Ενας από τους 1.500 παραγωγούς κρόκου με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία Κορρές.
Κοζάνη. Ενας από τους 1.500 παραγωγούς κρόκου με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία Κορρές.
Σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να είχε κλείσει η συζήτηση με τον κ. Κορρέ. Εξάλλου, ανυπομονούσαμε να περιπλανηθούμε στη Μονάδα Εκχυλίσεων Οργανικών Βοτάνων που διατηρεί το εργοστάσιο και να τα δούμε όλα από κοντά. Γνωρίζοντας, όμως, ότι υπάρχουν οι δύσπιστοι που θεωρούν τα βότανα «μαντζούνια» και πρακτικές άλλης εποχής, ζητήσαμε να μάθουμε για τις επιστημονικές συνεργασίες της εταιρείας. Ετσι, πληροφορηθήκαμε για το Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο, που έχει ιδρύσει ο ίδιος και στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές και Ερευνητές της Βιοχημείας, της Φαρμακογνωσίας και της Κλινικής Δερματολογίας. Το Συμβούλιο συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο και τα πορίσματά του καθορίζουν την πορεία των μελετών. Παράλληλα, ενημερωθήκαμε και για τις υπόλοιπες επιστημονικές ομάδες που έχει ιδρύσει η εταιρεία, και οι οποίες συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα.
«Το πιο μεγάλο και φιλόδοξο project μας είναι το Agrocos, το οποίο ξεκίνησε το 2010 παίρνοντας επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Eνωση και αφού έλαβε τη μεγαλύτερη βαθμολογία, μεταξύ άλλων κορυφαίων προτάσεων, έπειτα από αξιολόγηση ενός χρόνου. Στο Agrocos συμμετέχουν μεταξύ των άλλων και το Εθνικό Kέντρο Eρευνών Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο του Παναμά και το Πανεπιστήμιο Βασιλείας. Σκοπός είναι να μελετηθούν 3.600 παγκόσμια βότανα ως προς τις αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντιηλιακές τους ιδιότητες. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2014 με πρόβλεψη να ανακοινωθούν τα πέντε πιο ισχυρά φυσικά συστατικά που θα έχουν και εμπορική εφαρμογή», επισημαίνει και δεν είναι καθόλου δύσκολο να αντιληφθούμε πως τα πορίσματα μιας τέτοιας μελέτης θα φέρουν επανάσταση στην παγκόσμια κοσμετολογία.
Σαφράν. Τα άνθη του Κρόκου Κοζάνης, που από το 1998 βρίσκεται στο Μητρώο των Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης.
Σαφράν. Τα άνθη του Κρόκου Κοζάνης, που από το 1998 βρίσκεται στο Μητρώο των Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης.

Συνέχεια είχε η ξενάγηση στη μονάδα. Eνας υπέροχος, λαμπερός χώρος στον οποίο επιτυγχάνεται η απομόνωση όλων των δραστικών συστατικών ενός βοτάνου με πρωτοπόρες διαδικασίες εκχύλισης, οι οποίες αποτελούν συνέχεια της εμπειρίας και της σοφίας του πρώτου φαρμακείου ομοιοπαθητικών στο οποίο ξεκίνησε. Στα εργαστήρια της Κορρές έχουν τη δυνατότητα να παραλάβουν έως και έντεκα διαφορετικές μορφές εκχυλίσματος από ένα βότανο, έτσι ώστε να μπορούν να το αξιοποιούν απόλυτα μόνο του ή μαζί με άλλες ουσίες. Και όλα αυτά με το μικρότερο κόστος ενέργειας και με τη φιλοσοφία ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, αφού τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και ως βιολιπάσματα ή φυσικά ζιζανιοκτόνα.
Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, η ηρεμία του είναι μοναδική. Ηταν σαν να βρισκόταν στο σπίτι του. Για την ακρίβεια, εκεί βρισκόταν. Πλησιάσαμε σε μια γυάλινη προθήκη. «Είναι το καζάνι που χρησιμοποιούσε ο συνονόματος παππούς μου στη Νάξο για την απόσταξη ρακής», λέει χαμογελώντας. Ναι. Συνήθως αυτοί που είναι αμετανόητοι «ερασιτέχνες» της δουλειάς τους έχουν το μικρόβιο από μικροί και είναι κληρονόμοι, απλών αλλά ουσιαστικών πραγμάτων. ¦
Δοκιμές. Κάθε εκχύλισμα περνά πολλά τεστ μέχρι να χρησιμοποιηθεί.
Δοκιμές. Κάθε εκχύλισμα περνά πολλά τεστ μέχρι να χρησιμοποιηθεί.
Νέα προϊόντα
Εκχύλισμα μαύρης πεύκης
Μετά την παγκόσμια καινοτομία της Κορρές στην αντιγήρανση, βασισμένη σε ανακάλυψη βραβευμένη με Νόμπελ Χημείας -ενεργοποίηση του πρωτεασώματος με το φυσικό δραστικό φλαβονοειδές κερσετίνη από τον φλοιό βελανιδιάς? σειρά έχει το εκχύλισμα μαύρης πεύκης και συγκεκριμένα η πολυφαινόλη επιγαλλοκατεχίνη, που βοηθάει στη λειτουργία των μεταλλοπρωτεϊνασών, εξασφαλίζοντας την προστασία του συνδετικού ιστού της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να επανέρχεται η ελαστικότητά της και να είναι ορατά πιο λαμπερή. Η επιγαλλοκατεχίνη δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και αποτελεί το βασικό συστατικό της νέας σειράς προϊόντων περιποίησης «Μαύρης Πεύκης» που περιλαμβάνει δύο κρέμες ημέρας, κρέμα νύχτας και κρέμα ματιών.
  • Ενεργήσαμε και με κοινωνικά κριτήρια. Αφού μπορούσαμε να βοηθήσουμε, θα το κάναμε. Σκοπός μας ήταν όχι να συναγωνιστούμε τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά να δουλέψουμε μαζί τους».
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
paspantou4@gmail.com

πηγη   http://www.ethnos.gr 

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου