Το «αντιπειρατικό» νομοσχέδιο Stop Online Piracy Act (SOPA), που θα συζητηθεί στην Αμερικάνικη Γερουσία, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από πολλούς φορείς, ενώ και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν θα το υποστηρίξει. Ηδη, μεγάλες γνωστές ιστοσελίδες, όπως η Wikipedia, Mozilla, διέκοψαν τη λειτουργία τους για μία μέρα (18 Ιανουαρίου), ενώ σε παρόμοια κίνηση αναμένεται να προβούν το Google, το Yahoo και το eBay.
Σχετική είδηση: Δείτε πως θα είναι το Ίντερνετ μετά από το SOPA
Τί είναι το SOPA
Το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει στην καταπολέμηση της πειρατείας και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. Οι αλλαγές που προτείνει είναι σημαντικές και οι επικριτές του τονίζουν ότι θα καταστρέψει το διαδίκτυο.
Με το SOPA δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να ζητήσουν την επιβολή δικαστικών αποφάσεων σε ιστοσελίδες για «κλεμμένο» περιεχόμενο, που έχουν δημοσιεύσει τόσο οι διαχειριστές της σελίδας όσο και οι χρήστες της. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει καταδίκες έως και 5 χρόνια στους παραβάτες, να διακόψει τη νόμιμη χρηματοδότηση των ιστοσελίδων, να απαγορεύσει την προβολή διαφημίσεων από αμερικανικά δίκτυα και να διακόψει την εμφάνισή τους στις μηχανές αναζήτησης, αλλάζοντας εντελώς τη λειτουργία και του Google.
Επίσης, με το νόμο αυτό ο λογαριασμός στο Facebook και στο Twitter θα διαγράφεται, όταν ο χρήστης ανεβάσει σε αυτά περιεχόμενο από οποιοδήποτε άλλο σάιτ. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα σχόλια στο διαδίκτυο, όπου ο διαχειριστής της κάθε σελίδας θα πρέπει να πληρώνει πρόστιμο για τα σχόλια που δημοσιεύουν οι άλλοι σε αυτήν. Σελίδες παροχής πληροφοριών, όπως το Wikipedia, θα χάσουν την αξιοπιστία τους, ενώ θα ξεκινήσει και μια διαμάχη μεταξύ ανταγωνιστικών εταιρειών. Όλα αυτά θα αποτρέψουν αρκετούς ανθρώπους από το να σερφάρουν στο διαδίκτυο.
Σοβαρές αντιδράσεις από Ομπάμα
Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και μάλιστα μεγάλες γνωστές ιστοσελίδες, όπως η Wikipedia, και το Mozilla, διέκοψαν τη λειτουργία τους για μία μέρα ( 18 Ιανουαρίοιυ), εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο. Σε παρόμοια κίνηση αναμένεται να προβούν και άλλες ιστοσελίδες.
Το γεγονός αυτό παρακίνησε και τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο στο SOPA αλλά και στο PIPA (PROTECT IP Act), που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση «Ενώ πιστεύουμε ότι η πειρατεία στο διαδίκτυο από ξένες ιστοσελίδες αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, που απαιτεί μία σοβαρή νομοθετική απάντηση, δεν θα υποστηρίξουμε νομοθεσία, η οποία περιορίζει την ελευθερία έκφρασης, αυξάνει τους διαδικτυακούς κινδύνους και μειώνει την αξία ενός δυναμικού και πρωτοπόρου διαδικτύου».
Ήδη πριν τον Ομπάμα, εννέα μέλη των Δημοκρατικών αποφάσισαν να συντάξουν μία επιστολή προς όλα τους αντιπροσώπους, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό θα διαλύσει το πρωτοποριακό διαδίκτυο.
Μετά και από την άρνηση του Ομπάμα, να υποστηρίξει το νομοσχέδιο, αυτό ουσιαστικά ακυρώνεται, απογοητεύοντας τους υποστηρικτές του, όπως είναι το Hollywood και εταιρείες, όπως η Motion Picture Association of America.
πηγη http://www.ert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου