Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Το μικρό δασικό χωριό στη Φθιώτιδα!!!!


Στόχος του κειμένου αυτού είναι να ενισχυθεί ο τουρισμός στη Φθιώτιδα… Γιατί εάν δεν παινέψουμε τον Τυμφρηστό, θα πέσει να μας πλακώσει! Πιο συγκεκριμένα, θα παινέψουμε ένα δασικό χωριό που λέγεται «Λιβαδάκι». Όμορφο όνομα… Εμένα τουλάχιστον με παραπέμπει σε παραμύθι, σε κάποιο παιδικό… Φαντάζομαι ξύλινα σπιτάκια, πράσινο φόντο, δέντρα… Όταν το είδα από κοντά, μετά από χρόνια, έπαψα να ζηλεύω και τα στρουμφάκια και τη Λόρα από «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι».
Το Δασικό χωριό, λοιπόν, βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Βελουχιού, σε υψόμετρο 950 μέτρων περίπου, στη θέση «Λιβαδάκι» της περιφέρειας «Μεγάλη Κάψη». Κατασκευάστηκε από το Δασαρχείο Σπερχειάδας, κατά τα έτη 1998 – 2000. Περιλαμβάνει είκοσι λυόμενα σπίτια των δυο δωματίων, με 80 κλίνες και ένα κεντρικό κτίριο – εστιατόριο. Ο κύριος οδικός άξονας πουσυνδέει το χωριό με το έξω κόσμο είναι η εθνική οδός Λαμίας – Καρπενησίου, με παράκαμψη επτά χιλιομέτρων προς τη «Μεγάλη Κάψη». Το σκηνικό μέσα και έξω από το χωριό είναι καταπράσινο. Η πλούσια και πολύτιμη σύνθεση χλωρίδας περιλαμβάνει έλατα, αιωνόβιες καστανιές και βελανιδιές.
Το ιδιαίτερο αυτό χωριό θα είναι η αφορμή για βόλτα στα γύρω χωριά, τα οποία δεν υστερούν ούτε σε ομορφιά αλλά ούτε σε ιστορία… και βρίσκονται σε ακτίνα μόλις 10 χιλιομέτρων περίπου. Στη «Μεγάλη Κάψη», θα σας στείλουν – ευλόγως – να δείτε την βασιλικού ρυθμού εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η οποία χτίστηκε το 1749. Και εσείς βέβαια – επίσης, εύλογα – θα θέλετε κάπου να φάτε. Στα παραδοσιακά χάνια θα φάτε καλά, θα ξεκουραστείτε και θα πιείτε τον καφέ σας δίπλα στο τζάκι. Λίγα χιλιόμετρα πιο ψηλά μπορείτε να επισκεφθείτε και τον Τυμφρηστό. Από εκεί θα δείτε την κοιλάδα του Σπερχειού, την Μερκάδα… Κάθε χρόνο, η Μερκάδα αποτελεί κέντρο διακίνησης χιλιάδων Χριστουγεννιάτικων δέντρων, προερχόμενων από τα καστανοπερίβολα των κατοίκων της και το γραφικό «Νεοχώρι». Πολύ κοντά είναι και το «Μαυρίλλο», γνωστό για τους Μπαρουτόμυλους, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, εφοδιάζοντας τους Έλληνες οπλαρχηγούς με μαύρη πυρίτιδα.
Στο Δασικό χωριό μπορείτε να πάτε όλες τις εποχές. Το Βελούχι στέκει αγέρωχο ανεξαρτήτως εποχής. Οι προτάσεις μου είναι οι εξής: Να το επισκεφθείτε το χειμώνα και να κάνει κρύο, για να φάτε και να πιείτε καφέ δίπλα στο τζάκι. Αν έχει χιονίσει κιόλας, θα απολαύσετε ένα υπέροχο σκηνικό. Για το ενδεχόμενο του αποκλεισμού, δεν φέρουμε καμία ευθύνη. Τη δεύτερη πρόταση θέλω να την κάνουμε μαζί σε κάποιο κανάλι για να γυρίσουμε εκεί την ελληνική μεταφορά της σειράς που λέγαμε… Κάντε κι εσείς το reperage σας και τα ξαναλέμε…
πηγη  http://pacific.jour.auth.gr     Σύνταξη: Ρούλα Καρακούση


περισσότερα στο    http://www.dasiko.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου