Το δικαίωμα χρήσης της ένδειξης «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Φθιώτιδας» αποκτούν οι παραγωγοί κρασιού του νομού, σύμφωνα με σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση η συγκεκριμένη ένδειξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περιγραφή λευκών, ερυθρών και ερυθρωπών, ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων και γλυκών οίνων που παράγονται από σταφύλια αμπελώνων που βρίσκονται στην Φθιώτιδα, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 20 μέτρων και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα και ανά κατηγορία και ποικιλία κρασιών οι προϋποθέσεις είναι:
Α. Λευκός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος και γλυκός οίνος
α. Παράγονται από σταφύλια των ποικιλιών Αηδάνι άσπρο, Αθήρι, Ασύρτικο, Κοντοκλάδι, Μαλα- γουζιά, Ροδίτης, Ρομπόλα, Σαββατιανό, Chardonnay, Sauvignon Blanc,Ugni Blanc,Verdicchio Biancoκαι Semillonσεοποιοδήποτεπο- σοστό εκτός από την ποικιλίαUgni Blanc η οποία συμμετέχει σε πο- σοστό μέχρι 20%. β. Παράγονται από σταφύλια αμπελώνωνπου βρίσκονται σε κατάλληλα για αμπελοκαλλιέργεια εδάφη, στους οποίους εφαρμόζονται οι συνήθεις στην περιοχή καλλιεργητικές τεχνικές και η απόδοσή τους δεν υπερβαίνει τα 1.300 χιλιόγραμμα ανά στρέμμα. γ. Η μεταποίηση των σταφυλιών σε γλεύκος και του γλεύκους σε οίνο γίνεται σε οινοποιεία τα οποία διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις και εφαρμόζουν σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής λευκών οίνων. δ. Ο ελάχιστος φυσικός αλκοολικός τίτλος των οίνων δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 10,5% Vol και ο αποκτημένος αλκοολικός τίτλος μικρότερος από 11% Vol.
Β. Ερυθρός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος και γλυκός οίνος
α. Παράγονται από σταφύλια των ποικιλιών Βραδυανό, Λημνιό, Μαυρούδια, Aglianico, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Grenache Rouge,Merlot, Syrah και Schioppettino σε οποιοδήποτε ποσοστό. β. Παράγονται από σταφύλια αμπελώνων που βρίσκονται σε κατάλληλα για αμπελοκαλλιέργεια εδάφη, στους οποίους εφαρμόζονται οι συνήθεις στην περιοχή καλλιεργητικές τεχνικές και η απόδοση τους δεν υπερβαίνει τα 1.200 χιλιόγραμμα ανά στρέμμα. γ. Η μεταποίηση των σταφυλιών σε γλεύκος και του γλεύκους σε οίνο, γίνεται σε οινοποιεία τα οποία διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις για εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας παραγωγής ερυθρών οίνων. Η μέθοδος που θα ακολουθείται για την παραγωγή των οίνων αυτών είναι η κλασική μέθοδος της ερυθράς οινοποίησης. δ. Ο ελάχιστος φυσικός αλκοο- λικός τίτλος των οίνων δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 11% Vol και ο αποκτημένος αλκοολικός τίτλος μικρότερος από 11,5% Vol.
Γ. Ερυθρωπός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος και γλυκός οίνος
α. Παράγονται από σταφύλια τωνποικιλιών τωνανωτέρωλευκών και ερυθρώνοίνων σε οποιοδήποτε ποσοστό εκτός από την ποικιλία Ugni Blanc η οποία συμμετέχει σε ποσοστό μέχρι 20. β. Παράγονται από σταφύλια αμπελώνων που βρίσκονται σε κα- τάλληλα για αμπελοκαλλιέργεια εδάφη, στους οποίους εφαρμόζονται οι συνήθεις στην περιοχή καλλιεργητικές τεχνικές αποδόσεις πουέχουν εγκριθεί για τις λευκές και έγχρωμες ποικιλίες από τις οποίες παράγονται. γ.Ημεταποίηση των σταφυλιών σε γλεύκος και τουγλεύκους σε οίνο γίνεται σε οινοποιεία τα οποία διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις και εφαρμόζουν σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής ερυθρωπών οίνων. δ. Ο ελάχιστος φυσικός αλκοολικός τίτλος των οίνων δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 10,5% Vol και ο αποκτημένος αλκοολικός τίτλος μικρότερος από 11% Vol.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΑ" φύλλο Παρασκευής 6 Ιανουαρίου 2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου