Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ; ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ - Του Θάνου Καραμπουρνιώτη



Έχουν πλέον περάσει 168 χρόνια, από την επίσημη (οργανωμένα) γέννηση του φεμινιστικού κινήματος, μέσω της δημιουργίας του πρώτου φεμινιστικού συνεδρίου στη Νέα Υόρκη τον 19ο αιώνα.
Παρά την πάλη και τους αγώνες του γυναικείου φύλου μέσα στα χρόνια, το ερώτημα παραμένει αναλλοίωτο, η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα είναι γεγονός ή όχι;Το δοκίμιο αυτό θα προσπαθήσει να δώσει απάντηση, αναγνωρίζοντας βέβαια το ότι η αλήθεια είναι μία εικόνα η οποία εν πολλοίς εξαρτάται από το οπτικό πρίσμα που χρησιμοποιεί ο παρατηρητής για να την προσδιορίσει.

Αρχικά αναγκαίο κρίνεται να ξεκαθαριστεί πως η άποψη του γράφοντα είναι πως η ισότητα των φύλων δεν είναι υπαρκτή, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Θα μπορούσε κάποιος να δηλώσει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει μιας και η γυναίκα έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άντρα (δικαίωμα εκλέγειν-εκλέγεσθαι, δικαίωμα στην εργασία κλπ). Εδώπρέπει να διαχωρίσουμε τις έννοιες ισονομία και ισότητα ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου