Tρία νέα παιδιά, φοιτητές στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο τμήμα μηχανολόγων είχαν την ιδέα: Την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από τα κτηνοτροφικά απόβλητα (καύση βιοαερίου).
Στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ) στήριξε την ιδέα τους και τώρα οι τρεις νέοι ατενίζουν το μέλλον με ελπίδα, αφού υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία σχετικής ομάδας παραγωγής. Το πρόγραμμα στο οποίο στηρίχθηκαν οι τρεις συμφοιτητές και φίλοι ονομάζεται «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας» και έχει στόχο την υποστήριξη των νέων, που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας, προκειμένου να καταφέρουν να υλοποιήσουν τα σχέδια και τις ιδέες τους.
Η ΓΓΝΓ τους παρέχει υποτροφία 800 ευρώ κάθε μήνα και εντατική και συστηματική επιχειρηματική εκπαίδευση. Επιπλέον, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενθάρρυνση και παρακίνηση γενικότερα των νέων ανθρώπων να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, στην παροχή σχετικής πληροφόρησης, στη δικτύωση νέων δημιουργών μεταξύ τους, αλλά και με φορείς που θα τους υποστηρίξουν, καθώς και στην προώθηση συνεργασιών.
Σημαντική βοήθεια
Σχετικά με τη βοήθεια που είχε η ομάδα του, ο κ. Θανάσης Καλτσάς, τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ένας εκ των τριών της ομάδας, που συμμετείχε στο πρόγραμμα «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας» της Νέας Γενιάς, τονίζει: «Η βοήθεια που είχαμε από τη ΓΓΝΓ ήταν σημαντική γιατί καταφέραμε να επεκτείνουμε την ιδέα μας και στοχοποιήσαμε την αγορά στην οποία θέλουμε ν΄ απευθυνθούμε. Η ομάδα καταρχήν διακρίθηκε σε έναν διαγωνισμό που έκανε το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Στη συνέχεια, λόγω της διάκρισής μας πήραμε την υποτροφία των 800 ευρώ τον μήνα από τη Γενική Γραμματεία. Αυτό μας βοήθησε πολύ γιατί ταυτόχρονα μας παρείχαν σεμινάρια, λογιστικής, στρατηγικής μάρκετινγκ κ.ά. Επίσης υπήρχε ένας άνθρωπος, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας και μας βοήθησε να προχωρήσουμε την ιδέα μας ένα βήμα μπροστά.
Τελικά στοχοποιήσαμε την αγορά που μας ενδιαφέρει και κάναμε σχετικές συναντήσεις με επιχειρηματίες. Ελπίζουμε ότι και η συνέχεια θα είναι θετική». Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς, υπογραμμίζει στο «Εθνος» ότι «είναι η μόνη κρατική δομή που ασχολείται με τη νεανική επιχειρηματικότητα», και συμπληρώνει: Απευθυνόμαστε μόνο στους διακριθέντες σημαντικών διαγωνισμών επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Θεωρώ ότι η δουλειά που κάνουμε στις «Κυψέλες» είναι πολύ σοβαρή, καθώς για ένα 4μηνο οι νέοι επιδοτούνται ώστε να έχουν τον χρόνο και τη δυνατότητα να ασχολούνται αποκλειστικά με την επιχειρηματική τους ιδέα. Η νεανική επιχειρηματικότητα είναι μια διέξοδος για κάποιους ανθρώπους να σταδιοδρομήσουν. Η επιτυχία δεν είναι σίγουρη αλλά και η αποτυχία είναι ένα μάθημα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι χρειάζονται πολλά πράγματα ακόμη για τη διευκόλυνση των νέων επιχειρηματιών στη χώρα μας.
Πρόγραμμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα
Μέχρι αυτήν τη στιγμή στο πρόγραμμα Κυψέλες Επιχειρηματικότητας συμμετείχαν κοντά στα 250 άτομα σε τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο) και τώρα προβλέπεται η πραγματοποίηση νέων κύκλων υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2015. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς δημιούργησε το πρόγραμμα για να προάγει τη νεανική επιχειρηματικότητα. Με την ένταξη των διακριθέντων στο πρόγραμμα, τους παρέχεται, πέραν της υποτροφίας 800€ ανά μήνα για τους 4 μήνες, που διαρκεί ο κάθε κύκλος του προγράμματος, χώρος όπου μπορούν να εργαστούν απερίσπαστοι στο επιχειρηματικό τους σχέδιο, υλικοτεχνική υποστήριξη, ηλεκτρονικός και τεχνολογικός μηχανισμός.
Διδασκαλία
Κάθε εβδομάδα οι υπότροφοι παρακολουθούν 4 ώρες διδασκαλίας (68 ώρες το τετράμηνο) πάνω σε ειδικές θεματικές ενότητες που θα τους βοηθήσουν να εξελίξουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο, είτε ακόμα και να το υλοποιήσουν. Ενδεικτικά, τα μαθήματα που παρακολουθούν είναι τα νομικά, λογιστικά, χρηματοδοτικά εργαλεία, marketing, business management, χρηματοοικονομικά ? επενδυτικά και τραπεζικά θέματα.
Εκτός της διδασκαλίας, κάθε εβδομάδα έχουν τουλάχιστον 4 ώρες καθοδήγηση από εξειδικευμένους μέντορες. Πέραν των ανωτέρω, οργανώνονται εκδηλώσεις με ομιλητές που προέρχονται από τον χώρο της αγοράς, αλλά και συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων, που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση των επιχειρηματικών ιδεών των υποτρόφων. Η θετική αξιολόγηση είναι προαπαιτούμενο για να συνεχίσει να συμμετέχει η ομάδα των υποτρόφων στο πρόγραμμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου