Στον σιδηροδρομικό σταθμό Τυχερού τη δεκαετία του 60, όταν η κύρια καλλιέργεια στον κάμπο
Τυχερού ήταν το πεπόνι χρυσή κεφαλή .Μια παραγωγή που στήριζε όλη την οικονομία της περιοχής . Τα πεπόνια έφευγαν σιδηροδρομικώς για την Αθήνα, εκεί γινόταν ανάρπαστα αφού το όνομα που είχε δημιουργήσει το προϊόν ήταν πολύ μεγάλο
Η ποικιλία χρυσή κεφαλή που είναι εγγεγραμμένη πλέον στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών προέρχεται από την περιοχή της Μ. Ασίας , στην περιοχή Τυχερού, όπου καλλιεργούνταν ήδη πεπόνια, πρωτοεμφανίστηκε κατά το 1950 περίπου και αντικατέστησε όλες τις άλλες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ ανθεκτική στη μεταφορά και τη συντήρηση, έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, και βέβαια ο κυριότερος λόγος είναι τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που έχει( γεύση άρωμα κλπ).σε αυτό βέβαια συμβάλλουν οι εδαφοκλιματικές συνθήκες τις περιοχής
Το όνομά της προήλθε από το χρώμα της που είναι χρυσαφί και το μέγεθος κεφαλιού.
Μετά τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Τυχερού το έτος 1958, η καλλιέργεια του πεπονιού κατέλαβε σχεδόν όλες τις εκτάσεις (15.000στρ περίπου) και παραγόταν ένα άριστο προϊόν. Η μεταφορά του στην αγορά της Αθήνας γινόταν με του σιδηρόδρομους και η περίοδος συγκομιδής διαρκούσε 2 μήνες περίπου (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος)
Καθημερινώς διακινούνταν 50-60 βαγόνια των 7τόννων το καθένα.
Καταλαβαίνεται λοιπόν τι γινόταν κατά την περίοδο συγκομιδής
Με την καλλιέργεια και την εμπορία ασχολούνταν το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της περιοχής. Από παιδία που έκοβαν στο χωράφι μέχρι και τους έμπειρους και εξειδικευμένους εργάτες που τα τοποθετούσαν στα βαγόνια. Έτσι αναπτύχθηκε και ένα συναισθηματικό δέσιμο με την καλλιέργεια του πεπονιού που κρατά μέχρι σήμερα
Μετά από μια περίοδο κάμψης στη δεκαετία του 80 η καλλιέργεια ξεκίνησε και πάλι δυναμικά στα μέσα της δεκαετίας του 90 και έφτασε στο σημείο να καλλιεργούνται 6000 στρ στην περιοχή Τυχερού – Πέπλου
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι και ο Πέπλος έχει την ίδια διαδρομή στο πεπόνι με το Τυχερό.
Η περιοχή είχε ενταχθεί και στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών με στόχο βέβαια την διαιώνιση της συγκεκριμένης ποικιλίας
Πρέπει να σας αναφέρω ότι πολλές περιοχές της χώρας προσπάθησαν να καλλιεργήσουν την συγκεκριμένη ποικιλία, αλλά δεν κατάφεραν να προσφέρουν προϊόν εφάμιλλο με αυτό της περιοχής Τυχερού και Πέπλου. Αυτό βέβαια οφείλεται όπως είπα και προηγουμένως στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής
Ήδη είναι έντονο το ενδιαφέρον των εμπόρων για την αγορά του προϊόντος που η συγκομιδή του έχει ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου
Του Γεωπόνου Βαγγέλη Δέδογλου
ΠΗΓΗ http://theogenis14.blogspot.gr/2014/09/blog-post_23.html#more
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου