Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΛΑΦΡΟΠΕΤΡΑΣ - Από το Γυαλί της Νισύρου... ρέει η «Λάβα» σε συνολικά 14 αγορές

Από το Γυαλί της Νισύρου... ρέει η «Λάβα» σε συνολικά 14 αγορές

ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
kzakinthinos@pegasus.gr
Τα σχέδια και οι προσπάθειες της εταιρείας μέχρι τώρα έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς οι εξαγωγές ελαφρόπετρας αντιστάθμισαν πλήρως τις απώλειες της εσωτερικής αγοράς.
Δυναμική πορεία εξάπλωσης σε νέες αγορές, διαφοροποίηση σε νέες εφαρμογές και αναβάθμιση των υπηρεσιών της, εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η μεταλλευτική εταιρεία «Λάβα Μεταλλευτική & Λατομική», ξεπερνώντας τις δυσκολίες της εγχώριας αγοράς.
Με παρουσία από το 1952 στον κλάδο των ορυκτών στην Ελλάδα και εγκαταστάσεις στο Γυαλί Νισύρου, το Αλτσί Σητείας και τη Μήλο, η «Λάβα» δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία βιομηχανικών ορυκτών, ενώ με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αμερική, η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στο κύριο προϊόν της, την ελαφρόπετρα και είναι από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου της.
Η «Λάβα Μεταλλευτική & Λατομική» ιδρύθηκε πριν από 62 χρόνια προκειμένου να εκμεταλλευτεί το Δημοτικό Ορυχείο ελαφρόπετρας που βρίσκεται στη νήσο Γυαλί, βόρεια της Νισύρου. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα της ίδρυσης της (το 1977) εντάσσεται στον όμιλο εταιρειών Ηρακλής, ξεκινώντας το 1980 την επέκτασή της σε νέες δραστηριότητες με την απόκτηση του ορυχείου γύψου στο Αλτσί Σητείας. Το 1989, η «Λάβα» ξεκινά την εκμετάλλευση ορυχείου ποζολάνης στη Μήλο και το 1996 την εκμετάλλευση του ορυχείου πυριτικού στο ίδιο νησί. Το 2001 ο όμιλος εταιρειών Ηρακλής γίνεται μέλος του πολυεθνικού ομίλου Lafarge, ο οποίος έχει παρουσία σε 64 χώρες και ηγετική θέση παγκοσμίως στα δομικά υλικά. Έτσι, από το 2002 έως το 2011 η «Λάβα ανέπτυξε δραστηριότητα στην εμπορία αδρανών υλικών από τη μονάδα της στον Αλμυρό Βόλου.
Η ύφεση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και η μείωση της ζήτησης δομικών υλικών τα τελευταία χρόνια επηρέασαν σημαντικά τη δραστηριότητα της «Λάβα». Συγχρόνως, όμως, την έκαναν να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για μια δυναμική διείσδυση σε νέες αγορές στο εξωτερικό για τα προϊόντα ελαφρόπετρας και γύψου.
Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των παραγωγικών και λιμενικών εγκαταστάσεων της στο Γυαλί Νισύρου, η «Λάβα» διοχετεύει μέρος της παραγωγής της στο εξωτερικό και ειδικότερα σε αγορές, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία και το Ισραήλ. Το 2013, ο όγκος των εξαγωγών της ξεπέρασε το 80% των συνολικών πωλήσεων.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η εταιρεία ενίσχυσε τη δραστηριότητά της στις παραδοσιακές της αγορές και προχώρησε σε διείσδυση σε νέες, όπως ο Λίβανος, η Δανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σημειώνοντας 60% αύξηση στις εξαγωγές ελαφρόπετρας σε σχέση με το 2011. Τα σχέδια και η προσπάθειά της μέχρι τώρα έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς οι εξαγωγές ελαφρόπετρας την περίοδο αυτή αυξήθηκαν κατά 60%, αντισταθμίζοντας πλήρως τις απώλειες της εσωτερικής αγοράς.
Επιπρόσθετα, η εταιρεία αξιοποιεί τη σχέση της με τον όμιλο Lafarge και έχει συνάψει από το 2011 εμπορικές συνεργασίες με τη Lafarge στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, στοχεύοντας κυρίως τη βιομηχανία προκατασκευασμένων δομικών υλικών και ελαφροβαρούς σκυροδέματος. Μετά τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, σχετικό ενδιαφέρον υπάρχει από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και το Μαρόκο.
Στη δραστηριότητα παραγωγής και εμπορίας γύψου από το ορυχείο στο Αλτσί της Κρήτης, η «Λάβα» ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στις αγορές του εξωτερικού από το 2010, οικοδομώντας σταδιακά μακροχρόνιες συνεργασίες στην Τουρκία, το Λίβανο και τη Ρουμανία. Έως το 2013 οι εξαγωγές γύψου σταδιακά τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2010 και αποτελούν πλέον το 70% των πωλήσεων του ορυχείου.
Νέες εφαρμογές
Μέσα στη δύσκολη και απαιτητική οικονομική συγκυρία, η «Λάβα» ανέλαβε το 2010 την πρωτοβουλία για ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα την «Ανάπτυξη ορθών γεωργικών πρακτικών για την καλλιέργεια κηπευτικών σε ελαφρόπετρα και διάδοσή τους στην καλλιεργητική πράξη». Πρόκειται για μία στρατηγική συνεργασία για τη «Λάβα», καθώς το ερευνητικό πρόγραμμα διευρύνει τη διαθέσιμη γνώση στην Ελλάδα για ζητήματα υδροπονικών καλλιεργειών σε ελαφρόπετρα προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, γεωτεχνικών και γεωπόνων, ενώ παράλληλα βοηθά την ίδια την εταιρεία να αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες της.
Η εταιρεία επέκτεινε τη συνεργασία της με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανέπτυξαν τη βέλτιστη σύνθεση για την παραγωγή υποστρωμάτων για κάθε τύπο πράσινων στεγών με βάση την ελαφρόπετρα. Στο πλαίσιο αυτό, η «Λάβα» συμμετέχει από το 2013 σε διακρατικό ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δασοπονίας του Πεκίνου.
success story
  • Το 1952 ιδρύεται η εταιρεία «Λάβα», από τον εφοπλιστή Μ. Νομικό.
  • Το 1977 η «Λάβα» εντάσσεται στον όμιλο εταιρειών Ηρακλής.
  • Το 1980 ξεκινά η παραγωγή της ελαφρόπετρας Stone Wash, με εξαγωγές στις ΗΠΑ, για το πετρο-πλύσιμο των jeans.
  • Το 2010 διατίθεται στην ελληνική αγορά το υπόστρωμα ελαφρόπετρας agroLAVA για υδροπονικές καλλιέργειες.
  • Το 2014 η «Λάβα» πραγματοποιεί εξαγωγές συνολικά σε 14 χώρες

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου