Σίγουρα δεν είναι και ο πλέον δόκιμος τρόπος
κατηγορίοποίησης της μπίρας, μιας και οι αποχρώσεις ποικίλων ανάλογα τα
malts, αλλά οι πολύ σκούρες - σχεδόν μαύρες – μπίρες έχουν μπει για τα
καλά στη ζωή μας. Απόδειξη; Ότι όταν σκέφτεσαι πλέον “μαύρη” μπίρα, δεν
σου έρχεται στο μυαλό μόνο η Guiness.
Σου έρχεται βασικά πρώτη και καλύτερη γιατί επί χρόνια ήταν η μοναδική του είδους που έβρισκες σε αφθονία στην ελληνική αγορά. Και γιατί το μπραντάρισμά της σε ολόκληρο τον κόσμο την είχε κάνει να πρωταγωνιστεί. Σιγά σιγά όμως και όσο ο κόσμος στην Ελλάδα άρχισε να ασχολείται περισσότερο με τις μπίρες, άρχισαν να εμφανίζονται στην ζωή μας και άλλες μπράντες που έφερναν στο ποτήρι σου μια πολύ σκουρόχρωμη μπίρα.
Όταν άρχισαν και οι ελληνικές ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες να παράγουν “μαύρες” μπίρες, η απόφαση είχε παρθεί. Ο χειμώνας του 2013 ανήκει σε εκείνες. Όσο δύσκολο κι αν είναι να αποχωριστείς την αγαπημένη σου ξανθιά, Weiss ή ακόμα και “κόκκινη” μπίρα, αυτό το παιχνίδισμα της μαύρης θα σου το κάνει πολύ πιο εύκολο.
Παρακάτω θα δεις μερικές επιλογές που θα βρεις και στην
Ελληνική αγορά. Γιατί αν βάζαμε μπίρες που υπάρχουν στις ΗΠΑ και τον
Καναδά, η λίστα θα ήταν ατελείωτη. Ευτυχώς πολλές από τις Ευρωπαϊκές
φτάνουν και στην χώρα μας.
Δεν θα κάτσω να αναλύσω τη διαφορά μεταξύ των stouts. Και το αν είναι πιο σωστό το να τα αποκαλείς porters. Ή γιατί οι Γερμανοι αποφάσισαν να τα πουν κάπως αλλιώς. Είτε κλασικό stout, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων είτε bock είτε dunkel είτε schwarzbier, αυτές είναι που σου προτείνουμε να απολαύσεις τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Καλά, και ζέστη να κάνει δεν θα μείνεις παραπονεμένος.
Το καμάρι της Ιρλανδίας, συνυφασμένο (για τον υπόλοιπο
κόσμο τουλάχιστον) με την Saint Patrick's Day, μέρα κατά την οποία οι
απανταχού Ιρλανδοί γιορτάζουν τον αγαπημένο τους Άγιο, πνιγμένοι σε
μπίρα. Κλασική και υπέροχη.
Τύπος: Irish Dry Stout
Περιεκτικότητα: 4,2%
Πλούσιος αφρός, πολλά αρώματα από την πρώτη γουλιά και μία
πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση σε μία από τις εκπλήξεις της προηγούμενης
χρονιάς στην παραγωγή μπίρας στην χώρα μας. Αναμφισβήτητα ευχάριστη η
έκπληξη μιας και χρειαζόταν μία τέτοια μπίρα στην αγορά.
Τύπος: Dark Lager
Περιεκτικότητα: 5,2%
Εντυπωσιακός αφρός και μία μπίρα που οι ειδικοί
παραδέχονται ότι είναι εξαιρετική στην παραγωγική της διαδικασία. Πολύ
αρωματική, αρκετά γλυκιά και όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν μια
πολύ καλή μπίρα.
Τύπος: Dunkelweizen
Περιεκτικότητα: 5,3%
Λίγο πιο ερυθρή από τις υπόλοιπες τις λίστας αλλά μία πολύ
γευστική μπίρα της γνωστής μπράντας. Γεμάτο σώμα και με ιδανική
αναλογία γλυκάδας και πικρότητας για μία μπίρα που δεν σκοπεύει να
ξεπεράσει την αδελφική της ξανθιά αλλά να αποκτήσει τους δικούς της
θαυμαστές.
Τύπος: Bock
Περιεκτικότητα: 7,0%
Στο Cork της Ιρλανδίας παράγεται ένα από τα πλέον
αδικημένα stouts, μιας και μιλάμε για μία πάρα πολύ γευστική μπίρα με
πολύ έντονη σχέση με την καραμέλα. Το μυστικό στο κουτάκι είναι ένα
“widget” Που εφάπτεται στην συσκευασία και βοηθά στο να γίνει κρεμώδης ο
αφρός στο σερβίρισμα.
Τύπος: Irish Dry Stout
Περιεκτικότητα: 4,0%
Άλλο ένα δείγμα ελληνικής παραγωγής, από την
μικροζυθοποιία της Craft αυτή τη φορά. Ευκολόπιοτη, με αρώματα που δεν
καλύπτουν αλλά συμβαδίζουν ιδανικά με τα malts.
Τύπος: Schwarzbier
Περιεκτικότητα: 5,0%
Παραγωγός ορόσημο για την Βαυαρία η Paulaner και μία από
τις πιο γνωστές Γερμανικές μπίρες στην χώρα μας. Η Dunkel εκδοχή της δεν
φτάνει σε όλες τις μπιραρίες αλλά θα είσαι τυχερός να δοκιμάσεις αυτή
την σκούρα εκδοχή της διάσημης Lager τους.
Τύπος: Munich Dunkel Lager
Περιεκτικότητα: 5,0%
Παραγόμενη στην Βόρεια Βεστφαλία, η Warsteiner μετρά 260
χρόνια ιστορίας και αυτή την στιγμή βρίσκεται στην 4η θέση του πίνακα με
τις πιο εμπορικές Γερμανικές μπίρες. Η Dunkel δεν είναι η πλέον
διαδεδομένη μπίρα της αλλά μία που αξίζει να δοκιμάσεις.
Τύπος: Munich Dunkel Lager
Περιεκτικότητα: 4,9%
ΠΗΓΗ http://www.oneman.gr/
Σου έρχεται βασικά πρώτη και καλύτερη γιατί επί χρόνια ήταν η μοναδική του είδους που έβρισκες σε αφθονία στην ελληνική αγορά. Και γιατί το μπραντάρισμά της σε ολόκληρο τον κόσμο την είχε κάνει να πρωταγωνιστεί. Σιγά σιγά όμως και όσο ο κόσμος στην Ελλάδα άρχισε να ασχολείται περισσότερο με τις μπίρες, άρχισαν να εμφανίζονται στην ζωή μας και άλλες μπράντες που έφερναν στο ποτήρι σου μια πολύ σκουρόχρωμη μπίρα.
Όταν άρχισαν και οι ελληνικές ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες να παράγουν “μαύρες” μπίρες, η απόφαση είχε παρθεί. Ο χειμώνας του 2013 ανήκει σε εκείνες. Όσο δύσκολο κι αν είναι να αποχωριστείς την αγαπημένη σου ξανθιά, Weiss ή ακόμα και “κόκκινη” μπίρα, αυτό το παιχνίδισμα της μαύρης θα σου το κάνει πολύ πιο εύκολο.
Δεν θα κάτσω να αναλύσω τη διαφορά μεταξύ των stouts. Και το αν είναι πιο σωστό το να τα αποκαλείς porters. Ή γιατί οι Γερμανοι αποφάσισαν να τα πουν κάπως αλλιώς. Είτε κλασικό stout, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων είτε bock είτε dunkel είτε schwarzbier, αυτές είναι που σου προτείνουμε να απολαύσεις τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Καλά, και ζέστη να κάνει δεν θα μείνεις παραπονεμένος.
Guiness
Τύπος: Irish Dry Stout
Περιεκτικότητα: 4,2%
FIX Dark
Τύπος: Dark Lager
Περιεκτικότητα: 5,2%
Erdinger Weissbier Dunkel
Τύπος: Dunkelweizen
Περιεκτικότητα: 5,3%
Amstel Bock
Τύπος: Bock
Περιεκτικότητα: 7,0%
Murphy's
Τύπος: Irish Dry Stout
Περιεκτικότητα: 4,0%
Craft Black Lager
Τύπος: Schwarzbier
Περιεκτικότητα: 5,0%
Paulaner Dunkel
Τύπος: Munich Dunkel Lager
Περιεκτικότητα: 5,0%
Warsteiner Premium Dunkel
Τύπος: Munich Dunkel Lager
Περιεκτικότητα: 4,9%
ΠΗΓΗ http://www.oneman.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου