Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες: Τα πιο τυρκουάζ νερά του Αιγαίου

Κουφονήσια, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα

Οι Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες είναι ένα σύμπλεγμα νησιών μεταξύ Νάξου και Αμοργού. Αποτελούνται από μικρά νησάκια κατοικημένα και ακατοίκητα, τη Δονούσα, την Ηρακλειά, την Κέρο, τα Κουφονήσια και τη Σχοινούσα. Προσφέρονται για ήσυχες διακοπές και έχουν έντονο κυκλαδίτικο χρώμα. Άλλοτε νησιά της άγονης γραμμής, είναι σήμερα πόλος έλξης πολλών επισκεπτών. Πανδαισία γήινων χρωμάτων, μικροί οικισμοί, γραφικά δρομάκια, παράδοση, ξεχασμένες αγνές γεύσεις στα λιγοστά ταβερνάκια και φιλόξενοι κάτοικοι, χαρακτηρίζουν το σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων.
Οι Μικρές Κυκλάδες μπορεί να μην έχουν το μέγεθος άλλων νησιών, όμως τα καθαρά νερά τους, η ηρεμία που αποπνέει το τοπίο και οι χρυσαφένιες αμμουδιές τους, προσδίδουν τόση ομορφιά στα νησιά, που ίσως να μη τη βρείτε πουθενά αλλού. Λαμπερά, γαλαζοπράσινα νερά, απάνεμες αμμουδερές ακρογιαλιές, κάτασπρα σπιτάκια, άφθονα ψάρια και θαλασσινά και άπειρες ευκαιρίες για αυθεντικό νησιώτικο γλέντι.
KOYFONHSIAΤα Κουφονήσια είναι ένας παράδεισος ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό. Είναι ένα σύμπλεγμα δύο νησίδων. Ένας πορθμός πλάτους 200μ. χωρίζει το κατοικημένο Πάνω Κουφονήσι από το ακατοίκητο σήμερα, Κάτω Κουφονήσι. Το Πάνω Κουφονήσι είναι το μικρότερο νησί των Κυκλάδων αλλά και το πλέον κατοικημένο. Είναι ψαροχώρι, αφού όλες οι οικογένειες ασχολούνται με την αλιεία και μάλιστα οι ντόπιοι λένε ότι τα καΐκια είναι περισσότερα από τις οικογένειες του νησιού.
Οι λευκοί ανεμόμυλοι στα αριστερά της προκυμαίας του λιμανιού, καλωσορίζουν τους επισκέπτες, ενώ η Χώρα με τα κυκλαδίτικα ασβεστοβαμμένα σπίτια της είναι το μοναδικό χωριό του νησιού. Σε όλο το μήκος της νότιας ακτής, από τον Παριανό στα δυτικά ως το Πορί στα ανατολικά, οι παραλίες του νησιού είναι μαγευτικές. Ένα μονοπάτι παράλληλο με τη θάλασσα, σας επιτρέπει να ανακαλύψετε την παραλία που σας ταιριάζει αφού περνάει από όλες. Ο Φοίνικας, και ο Φανός είναι οι πιο πολυσύχναστες, η Πλατιά Πούντα η πιο ερημική, ενώ το Πορί η πιο απομακρυσμένη, θα σας ανταμείψει για τον κόπο σας να φτάσετε περπατώντας μέχρι εκεί. Αναζητήστε επίσης την «Πισίνα», μία πέτρινη δεξαμενή με θαλασσινό νερό, όπου το κολύμπι μετατρέπεται σε μοναδική εμπειρία. Η θάλασσα γύρω από το νησί και σε όλες τις παραλίες του, έχει ένα υπέροχο τυρκουάζ χρώμα που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού όσο και να το αναζητήσετε! Μην παραλείψετε να κάνετε μία εκδρομή με καΐκι έως το Κάτω Κουφονήσι. Οι παραλίες του έχουν χοντρή άμμο και προσφέρονται για απομόνωση, ενώ θα βρείτε και μία ταβέρνα που λειτουργεί εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Στα Κουφονήσια όλες οι αποστάσεις μπορούν άνετα να καλυφθούν με τα πόδια, έτσι λοιπόν το αυτοκίνητο είναι μάλλον περιττό. Ξεκούραση, χαλαρή απόλαυση, φιλόξενοι κάτοικοι, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τις διακοπές στο Κουφονήσι.
DONOYSA2Η Δονούσα, είναι το ανατολικότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων, διατηρεί το λευκό του Αιγαίου στο χρώμα των σπιτιών της, ενώ τα γραφικά δρομάκια με λουλούδια αριστερά και δεξιά, προσφέρονται για περιπάτους. Ο οικισμός της Δονούσας αμφιθεατρικά χτισμένος, έχει κάτασπρα σπίτια που διακόπτονται από τις κόκκινες και πράσινες πινελιές του γερανιού και της βουκαμβίλιας.
Τα νερά είναι πεντακάθαρα, και η μεγάλη παραλία συγκεντρώνει πολύ κόσμο το καλοκαίρι. Εκτός από τη Δονούσα στο νησί υπάρχουν ακόμα 3 οικισμοί η Καλοταρίτισσα, η Μερσίνη και η Χαραυγή. Παίρνοντας το μονοπάτι από τη νότια μεριά του Σταυρού, θα δείτε τις εκκλησίες της Παναγίας και του Αη-Γιάννη, θα βρεθείτε στην καταπληκτική αμμουδιά του Κέδρου, ενώ στη συνέχεια θα φθάσετε στη Χαραυγή και τον παραθαλάσσιο οικισμό της Μερσίνης με την ωραιότερη παραλία του νησιού.
Η Καλοταρίτισσα ένα μικρό ψαροχώρι με ωραία αμμουδιά βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Δονούσας. Απαραίτητη θεωρείται μία επίσκεψη στη Φωκοσπηλιά, όπου παλαιότερα ζούσαν φώκιες, ενώ όσοι είστε φίλοι των γεωλογικών φαινομένων, θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από το θέαμα στη σπηλιά του Τοίχου με τους σταλακτίτες.
Οι παραλίες της υπέροχες με πεντακάθαρα νερά, ενώ η αμμουδιά του Κέδρου είναι η πιο δημοφιλής του νησιού. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τα δύο μεγάλα πανηγύρια της αν βρεθείτε εκεί την κατάλληλη εποχή. Στις 15 Αυγούστου της Παναγίας, και στις 13 Σεπτεμβρίου –παραμονή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, που είναι και ο πολιούχος του νησιού, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, και άφθονο κρασί και φαγητό.
SXOINOYSAΗ Σχοινούσα βρίσκεται νοτιοανατολικά της Νάξου και έχει δύο οικισμούς, την Παναγιά ή Χώρα και τη Μεσσαριά. Το λιμάνι , το Μερσίνι, είναι ένας φυσικός όρμος με βραχώδεις ακτές που προσφέρεται για ελλιμενισμό σκαφών . Οι πανέμορφες παραλίες του νησιού, όπως αυτές του Τσιγκουριού, του Λιβαδιού, της Ψιλής Άμμου, του Αλμυρού, του Μπαζαίου, του Λιόλιου, του Γερολιμνιώνα και της Αλυγαριάς συγκεντρώνουν πολύ κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η Σχοινούσα οφείλει το όνομά της στο θαμνώδες φυτό Σχίνο, που ευδοκιμεί πολύ στο νησί. Αναφέρεται και σαν νησί των πειρατών. Οι όρμοι Μερσίνι, Σιφνέϊκο, Λιόλιου, Μπαζαίου και Γερολιμνιώνα ήταν τα κρησφύγετά τους.
Μια πανδαισία γήινων χρωμάτων μεταξύ ουρανού και θάλασσας γοητεύει τους επισκέπτες. Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές, απολαύστε τα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά της, περπατήστε στα πέτρινα καλντερίμια της κι αφουγκραστείτε τους ήχους του παρελθόντος. Το άλλοτε ορμητήριο των πειρατών θα σας σαγηνεύσει με την μυστηριακή γοητεία του.
HRAKLEIA2Η Ηρακλειά βρίσκεται 18 ναυτικά μίλια από τη Χώρα της Νάξου και προσφέρει ήσυχες διακοπές σε αυτούς που την επιλέγουν. Είναι ένα ορεινό νησί, με αρκετή βλάστηση, φραγκοσυκιές και κέδρους, ενώ τα μεγάλα Κυκλαδίτικα νησιά το προστατεύουν από τα πολλά μποφόρ. Οι οικισμοί του είναι ο Άγιος Γεώργιος ή Λιμάνι και η Παναγιά ή Πάνω Μερά. Στην Ηρακλειά θα βρείτε παραλίες με ρηχά και πεντακάθαρα νερά αμμώδεις ή με βότσαλο.
Επισκεφθείτε το σπήλαιο του Αη- Γιάννη, το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες, σταλαγμίτες και κολώνες σε αποχρώσεις που μόνο η φύση ξέρει να δημιουργεί. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα της Ελλάδας και σύμφωνα με την παράδοση εδώ, βρέθηκε από ένα βοσκό η εικόνα του Αγίου Ιωάννη στην πρώτη μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου, γι΄αυτό και στις 28 Αυγούστου γίνεται μεγάλη λειτουργία, που συγκεντρώνει προσκυνητές από τα γύρω νησιά. Κάντε το γύρο του νησιού με καΐκια, και απολαύστε τις ερημικές του παραλίες, ενώ αν διαθέτετε σκάφος κάντε μία στάση στην παραλία της Αλιμιάς, για να δείτε στο βυθό τα συντρίμμια γερμανικού υδροπλάνου που είχε καταρριφθεί, κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πριν φύγετε μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε το περίφημο Ηρακλειανό θυμαρίσιο μέλι, και τυριά φτιαγμένα από κατσικίσιο γάλα από τους ντόπιους κτηνοτρόφους. Όσο θα είστε εκεί δοκιμάστε φρέσκα ψάρια από τους ψαράδες της Ηρακλειάς, αλλά και ντόπιο κρέας από τους κτηνοτρόφους του νησιού.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου