Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΦΑΡΣΑΛΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

O χαλβάς Φαρσάλων έχει τουρκική προέλευση και καθιερώθηκε στη Θεσσαλία με τη διείσδυση των Οθωμανών στα τέλη του 14ου αιώνα.

O χαλβάς Φαρσάλων έχει τουρκική προέλευση και καθιερώθηκε στη Θεσσαλία με τη διείσδυση των Οθωμανών στα τέλη του 14ου αιώνα. Στην αρχή παρασκευαζόταν από Τούρκους, οι οποίοι μεταδίδουν την τέχνη τους στους Ελληνες. Είναι το κέρασμα με το οποίο δωροδοκούσαν τον πασά για να αποφεύγουν τους φόρους, αλλά και το γλύκισμα των γάμων. Υπάρχουν διάφορα είδη χαλβά -από στραγάλι, σουσάμι, φιστίκι, ταχίνι, ο ασουτέ, ο σαπουνέ... Ο τελευταίος φτιάχνεται από βούτυρο γίδινο. Τελικά επικρατεί και γίνεται σύμβολο της πόλης.
Τεχνίτης. Ο Θανάσης Αρχοντής συνεχίζει να φτιάχνει τον περίφημο χαλβά Φαρσάλων με συνέπεια στην ποιότητα και την παράδοση
Τεχνίτης. Ο Θανάσης Αρχοντής συνεχίζει να φτιάχνει τον περίφημο χαλβά Φαρσάλων με συνέπεια στην ποιότητα και την παράδοση
Στις αρχές του 20ού αιώνα, στην πόλη δραστηριοποιούνται διάφοροι χαλβατζήδες. Ενας από αυτούς είναι ο Λεωνίδας Δημουλάς, ο οποίος ανοίγει το μαγαζί του το 1925. Ο Απόστολος Αρχοντής μαθητεύει δίπλα του από το 1955. Εξελίσσεται σε πρωτομάστορα και γρήγορα η επιχείρηση περνάει στα δικά του χέρια. Είναι η «χρυσή εποχή» του χαλβά, καθώς η Εθνική Οδός περνάει ακόμα από τα Φάρσαλα και οι ταξιδιώτες σταματούν για να αγοράσουν το διάσημο έδεσμα. Ο Απόστολος Αρχοντής διατηρεί την ποιότητα αναλλοίωτη, πετυχαίνοντας να συνδέσει το όνομά του με το τοπικό γλυκό. «Αυτό είναι και το μεγαλύτερό μας επίτευγμα», λέει χαρακτηριστικά ο γιος του, Θανάσης, ο οποίος έχει πλέον αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης.
Ο ίδιος προσπαθεί να την εξελίξει, επεκτείνοντας το δίκτυο πώλησης και δημιουργώντας νέες εγκαταστάσεις: «Από τους παλιούς τεχνίτες είμαστε οι μόνοι που συνεχίζουν. Ο χαλβάς μας ακόμα φτιάχνεται σε χάλκινα καζάνια. Το μυστικό του είναι οι πρώτες ύλες και η τεχνική», αναφέρει. «Μακάρι να τον δοκίμαζε η Μέρκελ. Ισως γλιτώναμε τους φόρους, όπως τότε στην Τουρκοκρατία», λέει.
Ελίνα Γιαννουλοπούλου
eafb6@yahoo.com
ΦΩTOΓΡAΦIΕΣ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ
www.periklesmerakos.com

ΠΗΓΗ   http://www.ethnos.gr 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου