H Αλόννησος είναι ένα καταπράσινο, γραφικό,ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ νησί των Βορείων Σποράδων, για πιο private καταστάσεις σε σχέση με Σκιάθο και Σκόπελο που βουλιάζουν από τον κόσμο και προσφέρει επαφή με τη φύση, μακριά από τον κόσμο και τη βουή.. Πεύκα μέχρι τη θάλασσα, λευκές αμμουδιές και γαλαζοπράσινα νερά!!! Ιδανική επιλογή για διακοπές, χαλάρωση και ουσιαστική ανάπαυλα. Το όνομά της το οφείλει στο αλς, που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει “θάλασσα”, δηλ. σημαίνει “θαλασσονήσι”.
Η ομορφιά της πέρα από το φυσικό κάλλος έγκειται στην ατμόσφαιρα νηνεμίας που αποπνέει, στην απλότητα και στους ανθρώπους της. Το νησί ενδείκνυται για φυσιολάτρεις. Εκεί βρίσκεται και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Βόρειων Σποράδων για την προστασία της φώκιας Μονάχους-Μονάχους. Η Αλόννησος αποτελεί επίσης ιδανικό προορισμό για περιπατητές, καθώς οι διαδρομές στα λιθόστρωτα μονοπάτια της δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσετε τη φύση με τα διάσημα θαυματουργά βότανα που φυτρώνουν εδώ από την αρχαιότητα (στην Αλόννησο έχει την έδρα της η Διεθνής Ακαδημία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής..
Πατητήρι Αλόνησσος
Το Πατητήρι είναι το λιμάνι της Αλοννήσου και εμπορικό κέντρο του νησιού. Εδώ παλιότερα υπήρχαν πατητήρια σταφυλιών. Από εδώ ξεκινούν τα λεωφορεία για το Παλιό Χωριό (χώρα) και την Στενή Βάλλα, καθώς και τα καϊκάκια για τις βόλτες στις παραλίες της Αλοννήσου και το θαλάσσιο πάρκο. Εδώ είναι και το κέντρο ενημέρωσης της MOm, για τη φώκια Monachus Monachus. Το Πατητήρι διαθέτει πολλές ταβέρνες και μπαράκια για όλα τα γούστα, καθώς και δύο υπερυψωμένα μπαράκια με όμορφη μουσική και υπέροχη θέα στην θάλασσα.
Η Χώρα ή Αλόννησος είναι η πρωτεύουσα και είναι κτισμένη στην κορυφή του λόφου με σπιτάκια από πέτρα, πολύχρωμα παράθυρα και πόρτες και χαμογελαστούς ανθρώπους. Στο ηλιοβασίλεμα η χώρα της Αλονήσσου είναι το κάτι άλλο και οπωσδήποτε θα σας γοητεύσει! Η απόλυτη ηρεμία! Η Χώρα στην κορυφή προσφέρει θέα προς όλες τις περιοχές του νησιού. Μπορείτε να μην χρησιμποιήσετε το αυτοκίνητό σας ή το λεωφορείο από το Πατητήρι και να ακολουθήστε το μονοπάτι από τον οικισμό που φτάνει μέχρι τη Χώρα. Η πεζοπορία διαρκεί 30-40 λεπτά και στη διαδρομή θα συναντήσετε και τον παλιό, διάσημο ανεμόμυλο του νησιού που έχει ανακαινιστεί και έχει μετατραπεί σε σπίτι, γραφικά εκκλησάκια και απέραντη θέα προς το πέλαγος.
Ηλιοβασίλεμα στη γραφική χώρα της Αλοννήσου

Tips:
  • Δοκιμάστε αστακομακαρονάδα με ντόπιο κρασί και γλυκό χαμαλί και γλυκά του κουταλιού. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στο Πατητήρι υπάρχει ένας αγροτοτουριστικός συνεταιρισμός γυναικών, που κάνει θαύματα…
  • Ανακαλύψετε τις πανέμορφες παραλίες του νησιού, Χρυσή Μηλιά, Κοκκινόκαστρο, Τζώρτζη Γιαλός, Βότση, Στενή Βάλα, Μαρπούντα, Λευκός Γιαλός, Αγιος Δημήτριος.
Λευκός Γυαλός
Λευκός Γυαλός
  • Για την απόλυτη επιστροφή στη φύση, τολμήστε μια εκδρομή στις θαλασσοσπηλιές και κολυμπήστε στα διάφανα νερά τους.
 εκδρομή στις θαλασσοσπηλιές
  • Ακόμη, με το καΐκι εξερευνήστε το Θαλάσσιο Πάρκο, τα Ερημόνησα, τη βυθισμένη πολιτεία, την Ψαθούρα, το νησάκι της Κυρά-Παναγιάς ή τον όρμο του Πλανήτη. Γνωρίστε μικρές κρυστάλλινες παραλίες με σκάφος!!!!
  • Δοκιμάστε σπιτικό ψωμί σε ξυλόφουρνο. Δυο γυναίκες της Αλονήσσου διατηρούν ζωντανή την παράδοση ζυμώνοντας καθημερινά ψωμί για όλη τη χώρα.
  • Πιάστε κουβέντα με τους κατοίκους, είναι φιλικοί και φιλόξενοι και με διάθεση να σας μυήσουν και στα μυστικά της θαλάσσινής ζωής.
  • Επισκεφθείτε τη χώρα, περπατήστε στα στενά του οικισμού, στα σοκάκια και γνωρίστε το νησιωτικό χρώμα των Σποράδων. Από τη Χώρα, διανύοντας μια υπέροχη διαδρομή στη δυτική πλευρά, καθώς θα πέφτει το ηλιοβασίλεμα, επισκεφθείτε το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ στην Αλόνησσο
Χαλαρώστε στις πανέμορφες, γαλαζοπράσινες παραλίες του νησιού. Τα απογεύματα στις ήσυχες, απάνεμες παραλίες της Αλονήσσου με τις πευκόφυτες πλαγιές είναι ό,τι πιο απλό και όμορφο μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας. Η Αλόννησος διαθέτει και οργανωμένες παραλίες όμως και απομονωμένες ακτές ή κολπίσκους που προσεγγίζονται με νοικιασμένο πλοιάριο ή ιδιωτικό σκάφος. Κολυμπήστε λοιπόν, στα πεντακάθαρα νερά της Χρυσής Μηλιάς, του Ρουσούμ Γιαλού, του Κοκκινόκαστρου, του Λεπτού Γιαλού, του Τζώρτζη Γιαλού, της Στενής Βάλας αλλά και του Μουρτιά, του Αγίου Γεωργίου, της Μουρίτσας, του Στροβιλιού, της Λαλαριάς. Οι πιο τολμηροί και ψαγμένοι αναζητούν ξεχωριστές εμπειρίες στις ακτές των γύρω μικρονησιών, όπου φτάνει κανείς με ημερήσιες εκδρομές.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ στην Αλόνησσο
Η Αλόνησσος απέχει 4-5 ώρες από το Βόλο, από τον Αγιο Κωνσταντίνο 4 ώρες, από την Κύμη 2 ώρες και κάτι, από τη Σκιάθο 1 ώρα και από Σκόπελο 30 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να την επισκεφθείτε είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με Σκιάθο ή Σκόπελο για χαλάρωση. Το σίγουρο είναι ότι αν στις διακοπές σας ζητάτε κάτι ήσυχο και όμορφο θα λατρέψετε το νησάκι αυτό!
Αλόνησσος: Ταξίδι στο γαλάζιο και στο πράσινο