Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Χαροκόπος Παναγής «Ο μεγαλοτσιφλικάς της Θεσσαλίας» - Δωρητής του ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ κ.ά


Ο Κεφαλλονίτης Παναγής Χαροκόπος υπήρξε ευεργέτης δύο πατρίδων. Της Ρουμανίας καταρχάς και της Ελλάδας έπειτα. Ο Χαροκόπος ανδρώθηκε σε μια εποχή που άνθησε ο ευεργετισμός, σε μια εποχή στην οποία το νεοσύστατο ελληνικό κράτος δεν είχε την οικονομική δύναμη να δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή για να ορθοποδήσει. Αναμφίβολα υπήρξε ένας από τους αξιότερους εκπροσώπους του Ελληνισμού της Διασποράς της εποχής του. Αυτό όμως που τον πέρασε στην ιστορία ήταν η δωρεά του για την Χαροκόπειο Επαγγελματική και Οικοκυρική Σχολή, ίδρυμα που έχει αναβαθμιστεί σήμερα σε πανεπιστημιακή σχολή.

Χαροκόπος Παναγής «Ο μεγαλοτσιφλικάς της Θεσσαλίας»

«Είναι ο άνθρωπος της εργασίας. Ο άνθρωπος που πλουτεί τιμίως εργαζόμενος και θέτων υπό ατμόν όλην την δύναμιν της ψυχής αυτού. Αλλά και ο άνθρωπος που τον πλούτον του χρησιμοποιεί υπέρ των μεγάλων αναγκών του έθνους του, ερχόμενος αρωγός εις πάσαν αντίξοον αυτού περίστασιν». Με τα λόγια αυτά παρουσιάζει η εφημερίδα Εσπερινή της 26ης Νοεμβρίου 1910 τον Παναγή Χαροκόπο.
Γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Πλαγιά της επαρχίας Σάμης στην Κεφαλονιά. Ήταν ο πρωτότοκος από τους οκτώ γιους του μικροκτηματία Απόστολου Χαροκόπου. Η ακριβής χρονολογία γέννησής του δεν είναι γνωστή, το πιθανότερο όμως είναι να γεννήθηκε γύρω στην τρίτη ή τέταρτη δεκαετία του 18ου αιώνα. Νεαρός εγκατέλειψε το νησί διαφλεγόμενος υπό της φιλοδοξίας του να αποκτήσει περιουσία αποδημώντας αρχικά εις την Κωνσταντινούπολη και ασκώντας το εμπορικό επάγγελμα. Όπως εξομολογείται στη βιογραφία του έφτασε εκεί έχοντας μόνο 12 γρόσια τσουρούκια. Έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα εγκαταστάθηκε στο Βουκουρέστι της σημερινής Ρουμανίας.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ  :www.reporter.gr



dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου