Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, με τη συνεργασία του Δήμου Βόλου, διοργανώνει φέτος το 3ο αστρονομικό 15ήμερο με θέμα: «Γνωριμία με τη γειτόνισσά μας τη Σελήνη». Θα λάβει χώρα δε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου (οδός Σταδίου και Μανδηλαρά), από Δευτέρα, 28η Απριλίου έως και Παρασκευή, 9η Μαΐου 2014.
Στα πλαίσια του 15ημέρου θα λειτουργεί και «Θεματική έκθεση αστρονομικού υλικού», που θα περιλαμβάνει παλαιά αντικείμενα σχετικά με τη Σελήνη από την ιδιωτική συλλογή του κ. Ευσταθιου Ζαφραντζά, ήτοι: Παιγνίδια και μακέτες πυραύλων, διαστημοπλοίων, σεληνάκατο, .κ.ά. Πλανητάριο και σφαίρες της Σελήνης Γκραβούρες, χάρτες και πίνακες ζωγραφικής, Ωρολόγια με φάσεις Σελήνης, Βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, στερεοσκοπικές και άλλες φωτογραφίες, Ταινίες εποχής της NASA από την κατάκτηση του Διαστήματος και τηλεσκόπια. Επίσης η έκθεση θα περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, παρμένο από την 20ετή και πλέον ανοδική πορείας της.
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι καθημερινά και τα σαββατοκύριακα από 9:30 – 14:00 και 18:30 – 21:00 και μπορούν να την επισκέπτονται, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ιδιαίτερα δε τα σχολεία της Μαγνησίας, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με την υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου, στο τηλέφωνο: 24.210 – 91.150, ώστε να υποδέχεται τους μαθητές κατάλληλο μέλος της Εταιρείας, για να τους ξεναγήσει στα διάφορα εκθέματα.
Τα εγκαίνια του 3ου Αστρονομικού 15ημέρου και της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα, 28η Απριλίου 2014 και ώρα 20:30, οι δε διάφορες ομιλίες και παρουσιάσεις που θα γίνουν έχουν ως εξής: Τετάρτη, 30ή Απριλίου, ώρα: 20.30. Ομιλία: Η γνωριμία μας με τη Σελήνη, από τον κ. Δημήτριο Κ. Μαυρομάτη, φυσικό Δ.Ε., Παρασκευή, 2α Μαΐου, ώρα: 20.30. Ομιλία: Η κατάκτηση της Σελήνης από τον άνθρωπο, από τον κ. Χρίστο Θ. Ξενάκη, επίτιμο σύμβουλο φυσικών, Δευτέρα, 5η Μαΐου, ώρα: 20.30. Μελωδίες και ποίηση για τη Σελήνη. Μουσικά Σύνολα Ωδείου Ν. Ιωνίας Βόλου. Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου «sempre viva». Μαρία Μαργαρίτη -Χαϊντούτη, ηθοποιός. Αστροβραδιά, ώρα: 21.30. Παρατήρηση της Σελήνης με τηλεσκόπια. Τετάρτη: 7η Μαΐου, ώρα: 20.30. Ομιλία: Η Σελήνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (σεληνοηλιακά ημερολόγια, μυθολογία, παραδόσεις κ.λπ.) από την κ. Σοφία Κραβαρίτου Δρ. αρχαιολόγο.Παρασκευή: 9η Μαΐου, ώρα: 20.30. Προβολή ταινιών (8mm & 16mm) εποχής, μικρού μήκους για την αποστολή του ανθρώπου στη Σελήνη (ντοκιμαντέρ και επιστημονικής φαντασίας), από τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά, οικονομολόγο.
Τι θα μάθουν για τη Σελήνη οι επισκέπτες του Αστρονομικού 15ημέρου
Οι επισκέπτες στο 3ο Αστρονομικό 15ημερο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, τόσο από την ξενάγηση στην Έκθεση, όσο και από την παρακολούθηση των διαλέξεων:
1. Πως και πότε δημιουργήθηκε η Σελήνη, τι είδους συγγένεια έχει με τη Γη, τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε η Σελήνη, θα υπήρχε ζωή στη Γη συνεπώς και εμείς για να την παρατηρούμε και να την θαυμάζουμε;
2. Γιατί βλέπουμε πάντα την μία όψη της Σελήνης και γιατί δεν μπορούμε να δούμε την αθέατη όψη της.
3. Τι πίστευαν οι αρχαίοι λαοί για τη Σελήνη, ποιος την είδε για πρώτη φορά με τηλεσκόπιο, και πως επέδρασε αυτό στη γνώση του ανθρώπου για το ηλιακό σύστημα.
4. Πως γίνονται οι εκλείψεις της Σελήνης και του Ηλίου και σε τι χρησιμεύουν αυτές οι γνώσεις για την καλύτερη γνώση του ανθρώπου για το Σύμπαν.
5. Γιατί αλλάζει φάσεις η Σελήνη, που οφείλεται το σταχτί φως της Σελήνης στις περιοχές που δεν φωτίζεται από τον Ήλιο.
6. Πόσες ώρες διαρκεί ένα ημερονύκτιο στη Σελήνη (στη Γη είναι 24 ώρες) και τι ώρα και ημέρα είναι στη Γη όταν π.χ. είναι 9.00 το πρωί στη Σελήνη.
7. Γιατί βλέπουμε σκοτεινές και φωτεινές περιοχές στη Σελήνη, πως είναι διαμορφωμένο το έδαφός της, πως σχηματίστηκαν οι «θάλασσες», τα βουνά και οι κρατήρες της. Σε τι διαφέρει η μορφολογία του εδάφους της Γης από αυτό της Σελήνης και γιατί.
8. Πως φαίνεται η Γη από τη Σελήνη, γιατί παρουσιάζει φάσεις η Γη, όταν την βλέπουμε από τη Σελήνη. Πως φαίνεται από ένα διαστημόπλοιο το ζευγάρι Γης –Σελήνης.
9. Γιατί ο άνθρωπος θέλησε να κατακτήσει τη Σελήνη, πότε περπάτησε για πρώτη φορά στη Σελήνη, ποια είναι τα οφέλη που απεκόμισε ο άνθρωπος από την κατάκτησή της.
10. Ποιος ήταν ο ρόλος της Σελήνης στον καθορισμό των μηνών του έτους, του υπολογισμού των ημερών και των εποχών πριν την εφεύρεση των ωρολογίων.
11. Πως και σε ποιούς τομείς επηρεάζει η Σελήνη τη ζωή του ανθρώπου, ποια είναι η συμβολή της στη μυθολογία, στις παραδόσεις, στη ποίηση και στη μουσική.
Επίσης η οργάνωση της αστροβραδιάς, τη Δευτέρα, 5 Μαΐου στις 21.30 στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας από την ομάδα αστροπαρατήρησης της Εταιρείας, θα δώσει τη δυνατότητα να δουν με τα μάτια τους οι ενδιαφερόμενοι, μέσα από τηλεσκόπια και ισχυρά κιάλια τις «θάλασσες», τα βουνά και τους κρατήρες της Σελήνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου