Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΓΕΡΜΑΝΙΑ -- Αίτηση χρεοκοπίας κατέθεσε η Praktiker

Αίτηση χρεοκοπίας κατέθεσε η Praktiker

Η Praktiker, τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού στη Γερμανία, κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας λόγω έλλειψης ρευστότητας και υψηλών χρεών. Το ΔΣ της εταιρείας προχώρησε σε αυτή την απόφαση μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με τους πιστωτές.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό χρέος της αποτελούν λόγους για την πτώχευσή της με βάση το γερμανικό δίκαιο. «Το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει για ποιά νομικά πρόσωπα του ομίλου θα πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις πτώχευσης και στη συνέχεια θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής όσο το δυνατόν συντομότερο», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το Reuters η εταιρεία δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με έναν βασικό πιστωτή της στις αρχές της εβδομάδας και αυτό δημιούργησε άμεση ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης 30-35 εκατ. ευρώ. Ο βασικός μέτοχος, Donau Invest, επιχείρησε να συγκεντρώσει 40 εκατ. ευρώ, αναζητώντας στήριξη από άλλους μετόχους αλλά αυτό τελικά δεν κατέστη δυνατό. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε η άρνηση της Commerzbank να χρηματοδοτήσει το σχέδιο. H Praktiker είχε 414 καταστήματα σε 9 χώρες αλλά τα τρία τέταρτα του δικτύου βρίσκονται στη Γερμανία. Ο τζίρος της πέρσι έφτασε τα 3 δισ. ευρώ, πλην όμως κατέγραψε ζημίες 188,9 εκατ. ευρώ. Η τιμή της μετοχή υποχώρησε χθες 67% και βρέθηκε στα 0,116 ευρώ ενώ κάποτε άξιζε 32 ευρώ.
Ελλάδα
Η διοίκηση της εταιρείας στην Ελλάδα υποστηρίζει, πάντως, ότι "η Praktiker Hellas, όπως και όλες οι εταιρείες της Praktiker που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό (Praktiker International GmbH) καθώς και οι εταιρείες της Max Bahr (Premium Βrand του Ομίλου στη Γερμανία), δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Praktiker AG που αφορούν ενέργειες εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων του Ομίλου για συγκεκριμένες δραστηριότητες στη Γερμανία και συνδέονται με την αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων από τις συγκεκριμένες μονάδες. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η Praktiker Hellas παραμένει η μόνη κερδοφόρα αλυσίδα στον κλάδο της στην Ελλάδα, και μία από τις καλύτερες σε αποδόσεις στον Όμιλο Praktiker, με κύκλο εργασιών 196 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,5 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2012. Η εταιρεία λειτουργεί απρόσκοπτα από το 1991, έχοντας σήμερα 14 καταστήματα και ηλεκτρονικό κατάστημα που πρόσφατα αναβαθμίστηκε. Το εκτεταμένο πλάνο δραστηριοτήτων της ελληνικής εταιρείας, ως μέλος του Ομίλου Praktiker, συνεχίζεται κανονικά, αναμένοντας ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα για το 2013.


ΠΗΓΗ   http://www.imerisia.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου