Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ - Βουτήξτε στη μαγεία της Χάλκης

Βουτήξτε στη μαγεία της Χάλκης

Αποστολή στη Χάλκη: Χρύσα Γκόγκα

Η Χάλκη, ένα από τα πιο μικρά νησιά των Δωδεκανήσων, μοιάζει σα να βγήκε από σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας. Φτάνοντας στο λιμάνι της, με ενδιάμεσο σταθμό τη γειτονική Ρόδο, η μαγεία της κατέκλυσε τις καρδιές μας και η δίχως όρια γοητεία σας την κατέστησε άμεσα κομμάτι της καρδιάς μας.


Πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια, βαμμένα σε έντονα χρώματα αγκαλιάζουν το λιμάνι Νημποριό, το μοναδικό τμήμα του νησιού που κατοικείται. Όπου κι αν κοιτάξεις βλέπεις χρώμα, από τα κτίσματα μέχρι τα πολύχρωμα αλιευτικά βαρκάκια, που κατακλύζουν την περίμετρο του λιμανιού. Άλλωστε η κύρια ασχολία και πηγή εσόδων των κατοίκων του νησιού είναι το ψάρεμα.

Ο μοναδικός φούρνος του νησιού μας τραβάει αμέσως την προσοχή και κατευθυνόμαστε εκεί. Ο κύριος Δημήτρης φτιάχνει μια από τις πιο νόστιμες τυρόπιτες, αλλά και μπουγάτσες και ανάλατα κουλουράκια.

Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο που σε βγάζει από το λιμάνι, ο πρώτος οικισμός που συναντούμε είναι το Παλιό Χωριό. Πρόκειται για ελάχιστα σπιτάκια κτισμένα γύρω και κάτω από το αρχαίο Κάστρο και έχει εγκαταλειφθεί από τους μόνιμους κατοίκους από το 1967. Ο οικισμός χρονολογείται από τον 4ο αιώνα και είναι από τους παλαιότερους στα Δωδεκάνησα.

Η Εκκλησία της Παναγίας δεσπόζει στο άγριο τοπίο. Το κτίριο χρονολογείται από το 1400 – 1600 π.Χ., ενώ μέσα του θα θαυμάσετε υπέροχες τοιχογραφίες. Η εκκλησιά γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και την παραμονή της γιορτής, όλο το χωριό συγκεντρώνεται εκεί.

Το Παλιό Χωριό έχει χαρακτηριστεί πολιτιστικό ορόσημο από την UNESCO και η αρχιτεκτονική του ακεραιότητα προστατεύεται με αυστηρά κριτήρια. Το Νημποριό (Ημπόρειος) είναι επίσης ένας αυστηρά διατηρητέος οικισμός και όλες οι ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις κτιρίων πρέπει να γίνονται με γνώμονα τη διατήρηση του μοναδικού χαρακτήρα της Χάλκης.

Από το Χωριό θα βρείτε μονοπάτι που μετά από 10 λεπτά ανάβασης θα σας οδηγήσει στο Κάστρο, το οποίο κτίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα και δεσπόζει στην κορυφή του βουνού. Η μοναδική θέα θα σας αποζημιώσει.

Επόμενη στάση στη Μονή του Αϊ – Γιάννη του Αλάργα. Ο χώρος προστατεύεται από την οικογένεια της Σταματίας και του Δημήτρη Αναστάση, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει και έναν χώρο για καφέ κάτω από την υπέροχη σκιά του κυπαρισσιού, ηλικίας 700 ετών!

Τα τελευταία χρόνια έχουν χτιστεί στο χώρο μικρά δωμάτια, που φιλοξενούν τους προσκυνητές, οι οποίοι έρχονται κυρίως στο μεγάλο πανηγύρι στις 28 και 29 Αυγούστου. Την ημέρα εκείνη στήνεται μεγάλο γλέντι στη μεγάλη αυλή, όπου υπό τους ήχους ορχήστρας οι επισκέπτες γεύονται φάβα και αρνάκι κοκκινιστό με τηγανητές πατάτες. Το γλέντι και ο χορός κρατούν για ώρες.

Πίσω στο Νημποριό για μεσημεριανή βόλτα. Χαλαρώστε στο λιμάνι πίνοντας τον καφέ σας στο “La Piazza” που είναι ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, και επιλέξτε για το γλυκό σας το “Καφέ Θεοδοσία”, φημισμένο για τα υπέροχα, σπιτικά γλυκά του εδώ και 13 χρόνια.

Η κα Θεοδοσία και οι κόρες της θα σας υποδεχτούν πάντα με χαμόγελο και θα σας σερβίρουν εξαιρετικά σιροπιαστά, σπιτικό παγωτό και δροσερά milk-shakes. Highlight ο Στέργος, ένας παπαγάλος που σας καλωσορίζει στο cafe, αλλά και το γλυκό της Θεοδοσίας, με κρέμα, μήλο και κανέλα.

Για μεσημεριανό οι επιλογές είναι πολλές. Στο εστιατόριο “Μαύρη θάλασσα” ο Γρηγόρης θα σας υποδεχθεί με ένα πλούσιο μενού από θαλασσινά και μαγειρευτά. Κι αν θέλετε να γευτείτε πεντανόστιμα μεζεδάκια, που θα συνοδεύσουν το ούζο σας κατευθυνθείτε στο “Και..φταις”.

Επισκεφθείτε το “Λουλούι”, ένα κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα και όχι μόνο. Εδώ θα βρείτε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, αλίπαστα, τυροκομικά, αλλά και βότανα, μπαχαρικά και καλλιτεχνικές δημιουργίες. Το ιδανικό μέρος για να πάρετε μαζί σας κάτι από Χάλκη.
Κρυστάλλινα νερά να τα πιεις στο ποτήρι
Ο Πόνταμος είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη παραλία του νησιού, αφού απέχει μόλις 10 λεπτά περπάτημα από το λιμάνι και συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ντόπιων και τουριστών. Είναι μια οργανωμένη παραλία, αμμώδης με καθαρά νερά, ενώ διαθέτει και ταβέρνα.

Μια άλλη σχετικά κοντινή επιλογή είναι τα Φτενάγια, μια επίσης οργανωμένη παραλία με ταβέρνα, ενώ με καΐκι θα προσεγγίσετε το Γιάλι και την Τραχιά, δύο ερημικές βοτσαλωτές παραλίες.
Δεν πρέπει να χάσετε το κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά του λιμανιού της Χάλκης. Σχεδόν όλα τα σπίτια, που βρίσκονται περιμετρικά του λιμανιού έχουν τοποθετήσει σκαλίτσες, όμοιες με αυτές της πισίνας και οι ένοικοι τους βουτούν κυριολεκτικά από την αυλή του σπιτιού τους.

Αν είστε αρκετά τολμηροί επιλέξτε μια βόλτα με βάρκα γύρω από το νησί και ανακαλύψτε τις κρυμμένες παραλίες του. Μια ακόμα καλή επιλογή είναι το γειτονικό νησάκι Αλιμιά με τα κρυστάλλινα νερά, για το οποίο οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές.

Που να μείνετε

Villa Hiona, Νημποριό

Στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο 350 χρόνων, που αποτελείται από δυο σπιτάκια, που έχουν διαμορφωθεί σε 5 ανεξάρτητα studios. Ένα μεγάλο μπαλκόνι ακριβώς πάνω από τη θάλασσα συνδέει τα δωμάτια και προσκαλεί τους επισκέπτες για χαλαρωτικές στιγμές.
Η τοποθεσία του είναι η ιδανική, αφού μπορείτε να ξυπνήσετε το πρωί, να πιείτε τον καφέ σας στο μπαλκόνι και μετά απλά να βουτήξετε στα κροστάλλινα νερά. Η πόλη της Χάλκης είναι μόλις 5 λεπτά με τα πόδια, όπου μπορείτε να βρείτε φαγητό, καφενεία, εστιατόρια και ό, τι χρειάζεστε.
Τιμή από 120 ευρώ (Αύγουστος)
Τηλ: 6984131777
Website : www.villa-hionastudios.com
Villa Calypso

Ένα νέο eco-καταφύγιο δημιουργήθηκε στο γραφικό νησί της Χάλκης, ιδανικό για τους ταξιδιώτες που αναζητούν ήρεμες διακοπές μέσα σε ένα αυθεντικό περιβάλλον. Η “Villa Calypso” φώλιασε μέσα σε ένα από τα παλαιότερα αρχοντικά του νησιού, με ιστορία ενός αιώνα όταν ακόμη το νησί έσφυζε από ζωή και το εμπόριο βρισκόταν στην ακμή του.
Αναπαλαιώθηκε πλήρως το 2012, με απόλυτο σεβασμό τόσο στις αρχικές αρχιτεκτονικές του γραμμές, όσο και στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του νησιού συνολικά, χρησιμοποιώντας οικολογικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, με γνώμονα την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας που στο νησί είναι τόσο πολύτιμη.

Αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό εξωτερικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με εσωτερική άνεση και λιτή πολυτέλεια, κάτι που δίνει στον επισκέπτη μια μοναδική αίσθηση ξεκούρασης και αρμονίας. Αποτελείται από δύο αυτόνομα (2) οροφοδιαμερίσματα των 50 τ.μ., με ξεχωριστή είσοδο που περιλαμβάνουν:
• Μια μεγάλη κρεβατοκάμαρα με ένα king size κρεβάτι και μία μεγάλη ντουλάπα.
• Ένα πλήρως εξοπλισμένο ευρύχωρο μπάνιο
• Ευρύχωρη κουζίνα - καθιστικό, με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, που αποτελείται από ένα μεγάλο τραπέζι, δύο καναπέδες - κρεβάτια 2-3 ατόμων, μία 32’ LCD TV και σύνδεση για iPod, iPhone, MP3.
• Μια μεγάλη βεράντα (ισόγειο) ή μπαλκόνι με καρέκλες, ξαπλώστρες και ένα τραπέζι ιδανικό για πρωινό, μεσημεριανό φαγητό, δείπνο ή για ένα τελευταίο ποτό απολαμβάνοντας τη θέα του πανέμορφου λιμανιού της Χάλκης.
Τιμή από 170 ευρώ (Αύγουστος)

Τηλ: 6936128308
Website : www.villakalypso.com
Saint Nicholas boutique hotel

Μια ακόμα νέα άφιξη στο νησί της Χάλκης, το Saint Nicholas βρίσκεται σε μια μοναδική τοποθεσία στη μια άκρη του λιμανιού και προσφέρει μοναδική θέα στη θάλασσα.
Διαθέτει ευρύχωρα, στυλάτα δωμάτια και σουίτες, τα οποία προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις και είναι πλήρως εξοπλισμένα. Αν αναζητάτε τη ζεστή φιλοξενία ενός οικογενειακού ξενοδοχείου, αλλά και την διακριτική πολυτέλεια, το ξενοδοχείο αυτό αποτελεί την ιδανική επιλογή. 

Στο εστιατόριο του θα γευτείτε μεσογειακή fusion κουζίνα, με μια ποικιλία από θαλασσινά, ψαρομεζέδες, αλλά και τοπικά πιάτα, όπως τα χαλκίτικα μακαρόνια, το γεμιστό αρνί και το φακόρυζο. Απολαύστε τις δημιουργίες του chef Λιβάνιου Ροδίτη και στο ευρύχωρο roof garden με την υπέροχη θέα στο λιμάνι της Χάλκης. Παράλληλα, το ξενοδοχείο προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης συνεδριακού κέντρου.
Τιμή από 80 ευρώ (Αύγουστος)
Τηλ: 2246 045333
Website : www.facebook.com/SaintNicholasBoutiqueHotel


ΠΗΓΗ   http://www.news.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου