Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Στόμιο και Καρίτσα: Η φύση στο μεγαλείο της

Στους πρόποδες του Κισσάβου απλώνεται η ακτογραμμή του νομού Λάρισας, ένας επίγειος «παράδεισος» για τους φυσιολάτρες, αλλά και όσους επιζητούν μια θαλασσινή γωνιά για τις πρώτες βουτιές.
Τροχόσπιτα «αράζουν» ανάμεσα στον οικισμό του Στομίου και στο ανοικτό πέλαγος. Βάρκες, κανό, ποδήλατα βουνού και άλλα «εργαλεία» περιπέτειας, βρίσκονται χύμα στο... κύμα. Πίσω στο βάθος καμαρώνει χιονοσκεπής ακόμα ο Όλυμπος.
Από την Εθνική Οδό, διαβάζοντας τις ταμπέλες θα αφήσετε τα Τέμπη και θα στρίψετε για Ομόλιο - Στόμιο - Καρίτσα.
Ο στενός ασφάλτινος δρόμος ακολουθεί την κοίτη του Πηνειού διασχίζοντας καταπράσινα αγροτικά τοπία. Σε 13 περίπου χιλιόμετρα ξεπροβάλλει σε όλο του το μεγαλείο το Αιγαίο. Πρώτα θα συναντήσετε το τυπικό παραθαλάσσιο θέρετρο Στόμιο (παλιά Τσάγεζι) και στη συνέχεια ακολουθώντας είτε τον καινούργιο παραλιακό δρόμο είτε τις λιγότερα πολυσύχναστες ορεινές διαδρομές, θα κατευθυνθείτε νότια, ανακαλύπτοντας μια ενδιαφέρουσα μεικτή τοπιογραφία βουνού και θάλασσας.
Κατά μήκος της ακτής του Στομίου υπάρχει ένα μεγάλο φυσικό κανάλι νερού με ξύλινα γεφυράκια και άφθονη βλάστηση που προσφέρεται για σύντομες περιηγήσεις με τα πόδια. Διάφοροι χωμάτινοι δρόμοι που φεύγουν προς Βορρά διασχίζουν εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, λιβαδοτόπια και οδηγούν δίπλα από κανάλια νερού και κάτω από τη σκιά πλατάνων και άλλων υδρόφιλων δένδρων στην ακτή, όπου ξεχωρίζει η εκτεταμένη αμμουδερή παραλία της Αλεξανδρινής.
Αν θέλετε να έχετε μια γρήγορη επαφή με το βουνό θ' ακολουθήσετε από το λιμάνι του Στομίου τον δρόμο για Καρίτσα. Στη διαδρομή αυτή αξίζει μια στάση στο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, λίγο πάνω από το Στόμιο. Ο ασφάλτινος δρόμος ανηφορίζει με φιδίσιες στροφές μέσα σε κατάφυτο τοπίο με υδροχαρή φυτά και δένδρα που θυμίζει Πήλιο. Από κάποιο σημείο και μετά η θέα προς τον ανοικτό πελαγίσιο ορίζοντα, αλλά και προς τις εκβολές του Πηνειού, είναι πάνω από κάθε περιγραφή. Δεν θα χρειαστεί να καλύψετε περισσότερα από 6 χιλιόμετρα έως το ορεινό χωριό Καρίτσα, οι γειτονιές του οποίου στέκονται σε ύψος 400 μέτρων.
Στην είσοδο του οικισμού δεξιά, όπως έρχεστε από Στόμιο, ένας στενότερος δρόμος ανηφορίζει στο βουνό και οδηγεί έπειτα από 3,5 χιλιόμετρα όμορφης διαδρομής δίπλα σε δρυς και οξιές, στην τοποθεσία «Αριοπρίονο» όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις αναψυχής του δασαρχείου. Από εδώ και πάνω απλώνεται ένα δίκτυο δύσβατων χωματόδρομων που οδηγούν μέχρι και τα πιο άγνωστα σημεία του Κισσάβου. Επιστρέφοντας στην Καρίτσα θα κατηφορίσετε σε δρόμο με πολλές στροφές μέχρι την παραλία του Κόκκινου Νερού που διαθέτει υποδομή για διαμονή και φαγητό.

Πηγή: ethnos.gr   ///   http://thessalianews.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου