Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Οι ήρωες της Καθαριότητας του Δήμου Καλλιθέας ΑΤΤΙΚΗΣ


Ζουν ανάμεσα μας, δίνουν καθημερινά την ζωή τους για εμάς κι όμως περνούν απαρατήρητοι. Είναι οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας μας, οι ήρωες της καθαριότητας στον δήμο Καλλιθέας.

Μια νύχτα μαζί τους με μια κάμερα είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ένα ρεπορτάζ γι' αυτούς τους ανθρώπους. Αυτούς που κάθε βράδυ μαζεύουν τα σκουπίδια μας.
Αισθάνθηκαμε άσχημα πάρα πολλές φορές κατά την διάρκεια αυτού του ολονύκτιου οδοιπορικού την νύχτα της Τετάρτης. Πρώτον, γιατί η δουλειά που κάνουν, η υπηρεσία που παρέχουν δεν πληρώνεται με έναν μισθό, αλλά και επειδή νιώσαμε ότι κινδυνεύσαμε. Ας υπολογίσει κανείς ότι καθημερινά από την πόλη της Καλλιθέας από τις 10 το βράδυ μέχρι στις 6μισυ – 7παρά, οι άνθρωποι αυτοί σηκώνουν περίπου 110 τόνους σκουπίδια κάθε είδους. Και εισπνέουν καθημερινά επί 365 ημέρες τον χρόνο επικίνδυνες αναθυμιάσεις, μικροσωματίδια, σκόνη από τζάμια, χώμα, μικρόβια.

Κινδυνεύουν καθημερινά
Γι' αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι απλά μια δουλειά, δεν είναι μόνο βιοποριστικοί οι λόγοι. Το νιώθουν ως καθήκον να μαζέψουν τα σκουπίδια μας τις ώρες που όλοι οι υπόλοιποι θα κοιμόμαστε για να βρούμε το πρωί την πόλη καθαρή.

Τους ακολουθήσαμε σε πολλά και διαφορετικά δρομολόγια μέσα στην πόλη από τις 10 το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα. Δεν μας αφιερώνουν μόνο 8-10 ώρες κάθε μέρα από την ζωή τους, αλλά ολόκληρη την ζωή τους.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θυμούνται συχνά συναδέλφους τους που έφυγαν νωρίς... από κάποια ασθένεια. Ο καρκίνος και άλλες πνευμονολογικές ασθένειες θερίζουν αυτόν τον εργασιακό κλάδο και οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχες, τους περιμένουν παιδιά στο σπίτι και μια γυναίκα.

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση τους δεν είναι ότι στο τέλος του μήνα θα εισπράξουν τον μισθό τους, αλλά ότι όταν πηγαίνουν για ύπνο αργά το πρωί ξέρουν ότι εξετέλεσαν άλλη μια φορά το καθήκον τους απέναντι μας. Πολλές φορές κόντρα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, να βρέχει ή να έχει παγωνιά ή μέσα σε καύσωνες. Αυτά όλα για ελάχιστους συμπολίτες μας δεν έχουν καμία σημασία...

Απάνθρωπες συμπεριφορές από πολίτες
Οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας του δήμου Καλλιθέας δέχονται συχνά προσβολές για το επάγγελμα τους, ύβρεις, σακκούλες με σκουπίδια στο κεφάλι από ορόφους, απειλές, ακόμα και με όπλα από διαφόρους καουμπόηδες της νύχτας που για να παριστάνουν τον καμπόσο στην κυρία που συνοδεύουν αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους αυτούς σαν να είναι οι ίδιοι σκουπίδια. Μια φορά τον περασμένο Φεβρουάριο ένας "αγανακτισμένος" πολίτης επειδή το απορριματοφόρο τον ξύπνησε μαζεύοντας τα σκουπίδια του έξω από την μονοκατοικία του, βγήκε με το λάστιχο και κατάβρεξε τον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος δεν αντέδρασε, έμεινε εκεί βρεγμένος, μέσα στο κρύο, να κινδυνεύει με πνευμονία μέχρι που πήρε άδεια από τον προϊστάμενο του να πάει να αλλάξει ρούχα. Όσο για τον πολίτη, όταν έφθασε η Άμεση Δράση ξέχασε ποιός τον ξύπνησε και έβγαλε τη νύχτα στο κρατητήριο για την απάνθρωπη στάση του.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα κινδυνεύουν συχνά από τροχαία ατυχήματα που προκαλούν μεθυσμένοι οδηγοί. Ένα βράδυ πριν απο μερικούς μήνες μια μαύρη BMW καρφώθηκε στο απορριματοφόρο. Μόλις που πρόλαβαν οι δυό εργαζόμενοι να κατέβουν από το όχημα...

110 τόνοι σκουπιδιών καθημερινά
Στον αγώνα για την καθημερινή καθαριότητα στην Καλλιθέα από 18 οχήματα αποκομιδής απορριμάτων γράφονται περισσότερα από 1250 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη, φορτώνονται περίπου 110 τόνοι σκουπίδια και εργάζονται περίπου 140 άνθρωποι για περισσότερους από 150.000 κατοίκους.

Το πρωί όταν τελειώνει η αποκομιδή των απορριμάτων, την πόλη διατρέχουν φορτηγά και άλλα οχήματα για να μαζέψουν τα μπάζα, τα κλαδιά, και ότι άλλο πετούν ανεξέλεγκτα οι πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Καλλιθέας στον τομέα της ανακύκλωσης πρωτοπορεί, ανακυκλώνοντας τα μπάζα και τα κλαδιά, αλλά το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη στρωμάτων, παλαιών επίπλων και ότι άλλο μπορεί να φαντασθεί κανείς χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του δήμου προκειμένου να παραληφθούν έγκαιρα.

Για τον καθημερινό αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του δήμου Καλλιθέας αξίζουν ένα μεγάλο χειροκρότημα απ' όλους μας, τον σεβασμό μας και ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Μάνος Μεϊμαράκης

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου