Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Αφιερωμα στον Γ.Ζαμπετα στην εκπομπή "Αφιερωματα"





Πρωτη Προβολη: 01/01/1981

Η εκπομπή «ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ» παρουσιάζει την καλλιτεχνική διαδρομή του Δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Τραγουδιστή και Μουσικοσυνθέτη ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΜΠΕΤΑ. Γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ, από μικρή ηλικία έδειξε το ενδιαφέρον του για τη μουσική και την αγάπη του για το μπουζούκι. Ο Καλλιτέχνης περιγράφει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, τις συχνές συναυλίες του σε στρατόπεδα, τη ραδιοφωνική του εκπομπή.

Ακολούθησε η δημιουργία τραγουδιών που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, η εμφάνισή του στα σημαντικότερα νυχτερινά μαγαζιά, η θερμή ανταπόκριση του κοινού, οι περιοδείες σε ΑΜΕΡΙΚΗ και ΕΥΡΩΠΗ και η διεθνή αναγνώριση, οι κινηματογραφικές ταινίες. Το ιδιαίτερο παίξιμο του μπουζουκιού και η ξεχωριστή φυσιογνωμία τον καθιέρωσαν ως μια από της σημαντικότερες μορφές του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη γνωριμία και συνεργασία με το ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, τη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ και το ΖΥΛ ΝΤΑΣΕΝ (JULES DASSIN), το ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, την είσοδο του σε αριστοκρατικά στέκια και δεξιώσεις. Παράλληλα, εκφράζει το θαυμασμό του για το ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ και το ΜΑΡΚΟ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ και επισημαίνει ότι επηρέασαν έντονα την καλλιτεχνική του προσωπικότητα. Με το πέρασμα του χρόνου το ελληνικό τραγούδι διαφοροποιείται και προσαρμόζεται στα νέα ήθη, ξεκινά η παρακμή του είδους που τραγουδά ο καλλιτέχνης και εκείνος μπαίνει στο περιθώριο και απομονώνεται.

Παρόλα αυτά, προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, και προτείνει στους νεότερους να καθοδηγούνται και να εμπιστεύονται κυρίως το συναίσθημά τους στο συγκεκριμένο χώρο.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου