Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Το Αλάτι της Γης «ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ’40





Το «Αλάτι της Γης», που επιμελείται και παρουσιάζει ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λάμπρος Λιάβας, επανέρχεται στην ΕΡΤ1 μ’ ένα νέο κύκλο εκπομπών.

Ο νέος κύκλος ανοίγει μ’ ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στα «Δημοτικά και τα ρεμπέτικα του ’40». Συγκεκριμένα, η εκπομπή παρουσιάζει το πώς τραγούδησε η λαϊκή μούσα το Αλβανικό Έπος.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε τραγούδια δημοτικά και ρεμπέτικα, τα οποία -αν και δεν γνώρισαν την υστεροφημία των μεγάλων επιτυχιών της Σοφίας Βέμπο- στην εποχή τους εξέφρασαν με γνησιότητα και ενθουσιασμό τα συλλογικά συναισθήματα απέναντι στον Πόλεμο, αποτελώντας και αυτά πολύτιμη κιβωτό της ιστορικής μνήμης και εθνικής ταυτότητας.
Πρόκειται για τραγούδια που ηχογραφήθηκαν σε δίσκους 78 στροφών, στο διάστημα από την κήρυξη του Πολέμου μέχρι την εισβολή των Γερμανών, με τις φωνές των Γιώργου Παπασιδέρη, Γεωργίας Μηττάκη, Μ. Βαμβακάρη, Απ. Χατζηχρήστου, Δ. Γκόγκου-Μπαγιαντέρα, Στ. Περπινιάδη, Δ. Περδικόπουλου κ.ά.
Κυριαρχούν μελωδίες αγαπημένων παλαιότερων τραγουδιών με επίκαιρους στίχους, αλλά και νεότερες συνθέσεις με ποικίλο περιεχόμενο: σατιρικό και κριτικό για τον ξένο εισβολέα, ερωτικό για τον αποχωρισμό, θρηνητικό για τα θύματα του Πολέμου και πάνω απ’ όλα ηρωικό για τον επικό αγώνα των στρατιωτών, καθώς «η αγάπη θέλει φίλημα κι ο πόλεμος τραγούδια»!
Στην εκπομπή συμμετέχουν:
Α. Δημοτική κομπανία, με την επιμέλεια του Γιώργου Κωτσίνη.Τραγουδούν οι Βασίλης Σερμπέζης, Άρης Ντίνας και Θωμάς Κωνσταντίνου, με συνοδεία από τους μουσικούς Γιώργο Κωτσίνη (κλαρίνο), Μανόλη Κόττορο (βιολί), Θωμά Κωνσταντίνου (λαγούτο), Κλέαρχο Κορκόβελο (σαντούρι) και Μανούσο Κλαπάκη (κρουστά).
Β. Ρεμπέτικη κομπανία, με την επιμέλεια του Γιώργου Τζώρτζη. Γιώργος Τζώρτζης (τραγούδι, μπαγλαμάς), Ηλίας Παναγόπουλος (μπουζούκι, τραγούδι), Χρήστος Τσατσάνης (κιθάρα, τραγούδι), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν) και Λευτέρης Πανταζής (κοντραμπάσο).
Γ. Πολυφωνικός όμιλος, από τα χωριά Χλωμό και Πολύτσανη Άνω Πωγωνίου.
Δ. Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Χοροπαιδεία», με την επιμέλεια του Βασίλη Καρφή και της Μαρίας Ζιάκα.

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Έρευνα-Κείμενα: Λάμπρος Λιάβας
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαϊτης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου