Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΡΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΗΛΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Black Garlic DownVillage

Σχετική ÎµÎ¹ÎºÏŒÎ½Î±Η Black Garlic DownVillage, ξεκίνησε την πορεία της το 2012 ως μια πειραματική φάρμα στο Κατηχώρι Πηλίου από τον Παναγιώτη Γανωτή, ο οποίος με σπουδές σε αυτοματισμούς και υπολογιστές, παράγει τα τελευταία επτά χρόνια μαύρο σκόρδο που «ταξιδεύει» στις αγορές του εξωτερικού και τις κατακτά. Προηγήθηκε η ιδέα, με την πολύτιμη συμβολή του σεφ Γρηγόρη Χέλμη και ακολούθησε η έρευνα & τα πειράματα τόσο στην ίδια την παραγωγή του, όσο και σε καινοτόμα προϊόντα. Ιδανικό σκηνικό για αυτήν την προσπάθεια, αποτέλεσε η φάρμα του παππού του στο Κατηχώρι κι έτσι προέκυψε η «DownVillage», παράγοντας Μαύρο Σκόρδο, Μανιτάρια, Αλλαντικά και εποχιακά λαχανικά ειδικής ποικιλίας. Παράλληλα ασχολήθηκε με πειραματικές αποστάξεις αλκοολούχων ποτών στον παραδοσιακό, χάλκινο άμβυκα που διαθέτει. Επηρεασμένος από την οικιακή οικονομία που είναι απαραίτητη σε μία φάρμα και την οποία διδάχθηκε δίπλα στους παππούδες του, ενστερνίστηκε την φιλοσοφία reduce - reuse - recycle, προσπαθώντας να επαναχρησιμοποιεί υλικά και να ελαχιστοποιεί το ενεργειακό αποτύπωμα της.
Στο κελάρι της φάρμας, στήθηκε ο πρώτος πειραματικός θάλαμος ωρίμανσης μαύρου σκόρδου, με εξαντλητικές δοκιμές σε ποικιλίες, θερμοκρασίες, υγρασίες και χρόνο ωρίμανσης. Σε έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται πως το ελληνικό σκόρδο έχει καταταγεί πρώτο σε περιεκτικότητα κάποιων ουσιών (πχ αλισίνη), συγκρινόμενο με άλλες χώρες. Αναπόφευκτα λοιπόν, ως πρώτη ύλη χρησιμοποιείται ελληνικό λευκό σκόρδο, το οποίο εκτίθεται μέσα σε αυτοματοποιημένους θαλάμους τελευταίας τεχνολογίας (με micro-controller applications, 3D-printing, real time monitoring κ.α.) σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και υγρασία για αρκετές ημέρες, πριν καθαριστεί και τυποποιηθεί. Δεν χρησιμοποιείται κανενός είδους πρόσθετο στοιχείο ή συντηρητικό, καθιστώντας το ένα απόλυτα φυσικό προϊόν.
Μερικά από τα προϊόντα μαύρου σκόρδου που παράγει, (εκτός δηλαδή από τις καθαρισμένες σκελίδες, έτοιμες προς κατανάλωση) είναι: μαύρο σκόρδο με μέλι από μικρούς παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, πάστα μαύρου σκόρδου, black garlic κέτσαπ, αλλά και χαβιάρι μαύρου σκόρδου, που αποτελεί την vegetarian εκδοχή ενός γκουρμέ προϊόντος. Συνεργάζεται με το τυροκομείο Καρακάνα στη Μαγνησία, όπου δημιουργήθηκε το Μαυροσκορδάτο κασέρι που έλαβε δύο χρυσά αστέρια στις Βρυξέλλες το 2017 και το 2018 και με αντίστοιχο τυροκόμο στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας που παράγει γκούντα και έλαβε την πρώτη του διάκριση λίγο μετά την διάθεσή του στην αγορά. 
Το 2019 βρίσκει την Black Garlic DownVillage σε νέες εγκαταστάσεις, αφού μετέφερε όλες τις δραστηριότητες της σε ενιαίο, πλήρως εξοπλισμένο χώρο. Εκεί το σκόρδο παράγεται, τυποποιείται και διοχετεύεται στην αγορά, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και πρατήριο λιανικής. Η μηνιαία παραγωγή τετραπλασιάστηκε, φυσικό ακόλουθο της αυξημένης ζήτησης και το ανθρώπινο δυναμικό αυξήθηκε με την συμμετοχή νέων συνεργατών που βοηθούν στην απρόσκοπτη οργάνωση και λειτουργία της νεοσυσταθείσας εταιρείας. Διατηρεί ικανοποιημένο πελατολόγιο, B2B πωλήσεις και μεγάλη δυναμική στον τομέα της λιανικής εντός και εκτός συνόρων και ο επόμενος στόχος είναι η μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα των προϊόντων στους επαγγελματίες εστίασης & μικρής λιανικής σε όλον τον κόσμο. 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ https://www.blackgarlicdv.gr/index.php/el/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου