Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Απόστολος Νικολαΐδης - Ο Πατριάρχης του Παναθηναϊκού

Απόστολος Νικολαΐδης - Ο Πατριάρχης του Παναθηναϊκού

Η 15η Οκτωβρίου αποτελεί μία θλιβερή επέτειο για την παναθηναϊκή οικογένεια. Και αυτό γιατί τέτοια ημέρα πριν από 35 χρόνια, έχασε τον Πατριάρχη της, τον Απόστολο Νικολαΐδη.
 
«Εχρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες, ανυποχώρητοι αγώνες, μεγάλος και συνεχής ενθουσιασμός, ακάματοι πόθοι, ασίγαστο πάθος και πολλές θυσίες για να επιβιώσει, να ανδρωθεί και επιβληθεί ο Παναθηναϊκός μας».
 
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Απόστολο Νικολαΐδη. Τα είπε στην γιορτή της 70ετηρίδας του Παναθηναϊκού και περιγράφουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής του. Μίας ζωής που αφιέρωσε ολοκληρωτικά στο Τριφύλλι και στον ελληνικό αθλητισμό.
 
Γεννήθηκε το 1896. Τη χρονιά που στην Αθήνα αναβιώνει το Ολυμπιακό Πνεύμα, γεννιέται στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, ο άνθρωπος που θα υπηρετήσει όσο κανείς άλλος τα αθλητικά ιδεώδη.
 
Ο Νικολαΐδης σπουδάζει στην εμπορική σχολή της Χάλκης και ακολούθως στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Εκεί διδάσκεται οικονομικές και εμπορικές επιστήμες –μαζί και πέντε ξένες γλώσσες!–, αλλά συνάμα μυείται και στον αθλητισμό. Μαθαίνει πως για να ολοκληρωθεί αθλητικά ο άνθρωπος, πρέπει να δοκιμαστεί σε όσο περισσότερα σπορ αντέχει το κορμί του. Και ο Νικολαΐδης ακολουθεί αυτή την αρχή.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου