Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

ΗΠΕΙΡΟΣ: Ξεκίνησε η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας

gefiri plakas

ΑΡΑΧΘΟΣ. Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, ώστε η ροή του ποταμού να εκτραπεί προς την πλευρά του Μονολιθίου και να γίνει δυνατή η
διαμόρφωση της οδού προσπέλασης προς το γεφύρι της Πλάκας. Η πρόσβαση αυτή είναι απαραίτητη ώστε άμεσα να φθάσει στα βάθρα το γεωτρύπανο και να εκτελέσει τις απαραίτητες διερευνητικές γεωτρήσεις, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι πρόδρομες εργασίες αυτό το καλοκαίρι και από το επόμενο να ξεκινήσει αυτό καθ’ αυτό το έργο της αναστύλωσης με ευθύνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παράλληλα, εργασίες εκτελούνται και από τον εμπειροτέχνη Κ. Πλιακοπάνο, που έχει έδρα το Μονολίθι, ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την απρόσκοπτη πρόσβαση των μηχανημάτων. Στο σημείο εκτέλεσης των εργασιών βρέθηκαν ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σηματοδοτώντας το αδιάλειπτο ενδιαφέρον τους για την αναστύλωση του ιστορικού Γεφυριού, ενώ διαρκής είναι και η επίβλεψη από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Προϊστάμενό της Βασίλη Κασκάνη.
Ο κ. Σεντελές, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των εργασιών και ευχαρίστησε την εταιρεία ΤΕΡΝΑ για τη βοήθεια που παρέχει. «Με την έναρξη των εργασιών για την πρόσβαση προς τα βάθρα του γεφυριού, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προκαταρκτικές ερευνητικές γεωτρήσεις και να συνταχθεί στη συνέχεια η γεωτεχνική μελέτη, σώζουμε το φετινό καλοκαίρι σαν περίοδο του συνολικού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση του έργου. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και ευελπιστούμε σε ένα αίσιο τέλος, αν και γνωρίζουμε πόσο πολύ δύσκολο είναι το εγχείρημα στο οποίο έχουμε μπει όλοι σαν φορείς, ακόμη και ως φυσικά πρόσωπα», σημείωσε μεταξύ άλλων. Ανέφερε, επίσης, πως η έναρξη των εργασιών θα οδηγήσει και σε ενεργοποίηση όσων έχουν εκφράσει τη διάθεση να συνδράμουν οικονομικά και όχι μόνο, λέγοντας πως είναι θέμα του φορέα που δημιουργήθηκε να αξιοποιήσει και τις μικρές δωρεές πολιτών που θέλουν να είναι συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια.
Αισιόδοξος δήλωσε και ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, εστιάζοντας στα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Ελπίζω με τη συνεργασία όλων και τη βοήθεια του Θεού να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε. Ξεκινάμε και πιστεύω να έχουμε αίσιο αποτέλεσμα», σημείωσε. Στη σημασία της συνεργασίας για να μην υπάρξουν λάθη και αστοχίες στάθηκε και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Βασίλης Κασκάνης, λέγοντας πως ο χρόνος δεν πρέπει να λειτουργήσει πιεστικά, καθώς υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου