Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ο Όλυμπος έχει το δικό του μοναδικό μοβ λουλούδι, το γιάνκεα (φωτο)

Ο Όλυμπος έχει το δικό του μοναδικό μοβ λουλούδι, το γιάνκεα (φωτο)

Το εντελβάις, το μικρό άσπρο λουλούδι που φυτρώνει στους γκρεμούς της Αυστρίας και των Βαυαρικών Άλπεων, έχει συνδέσει το όνομά του με μύθους και θρύλους. Το γιάνκεα, ένα μικρό μοβ λουλούδι, δεν χρειάζεται κάποιον ιδιαίτερο μύθο· αρκεί το γεγονός ότι δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο, παρά μόνο στο βουνό των Θεών, τον Όλυμπο.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Jankea heldreichii, θεωρείται φυτό τοπικό ενδημικό, πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχουν καν συγγενείς του, και ο πληθυσμός του είναι σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης. «Φύεται κυρίως σε βράχια και προτιμά τη σκιά και την υγρασία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Φωτιάδης, δασολόγος-φυτοκοινωνιολόγος.  

Ο λόγος που το γιάνκεα βρίσκεται και πάλι στην… επικαιρότητα είναι το τριήμερο διεθνές συνέδριο που ξεκινά σήμερα στο Λιτόχωρο Πιερίας με θέμα «Ο Όλυμπος μνημείο φύσης και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας αιώνας από την πρώτη ανάβαση».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Φωτιάδη, η εισήγηση του οποίου θα είναι για τα σημαντικά στοιχεία της χλωρίδας του Ολύμπου, το βουνό αποτελεί έναν χλωριδικό παράδεισο με πάνω από 1.500 είδη φυτών, και με τοποθεσίες όπως τα Ζωνάρια, όπου όλα τα είδη είναι είτε τοπικά, είτε ελληνικά, είτε βαλκανικά ενδημικά. «Η περιοχή είναι από τις πολυτιμότερες παγκοσμίως από άποψη χλωρίδας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

O Εθνικός Δρυμός Ολύμπου θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για την μυκητική ποικιλότητα (φωτ.: Στέφανος Διαμαντής)
Ο Όλυμπος αποτελεί επίσης μοναδικό θύλακα μυκητικής βιοποικιλότητας. «Εξάλλου βρίσκεται στη μεσογειακή λεκάνη που θεωρείται hotspot παγκόσμιας βιοποικιλότητας», εξηγεί ο δασολόγος-φυτοπαθολόγος Στέφανος Διαμαντής, η εισήγηση του οποίου θα είναι για τους μύκητες.
Η θεματολογία του συνεδρίου επικεντρώνεται στην προστασία και τη διαχείριση ορεινών προστατευόμενων περιοχών. Την κεντρική εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο καθηγητής Αρχαιολογίας και πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμανλής, με θέμα «Οι θεοί του Ολύμπου στο Δίον». 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου