Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Ταλαγάνι, ένα τυρί σχάρας που δεν αντιγράφεται....

Ενα εξαιρετικό τυρί παράγεται στην Μεσσηνία με μια μοναδική συνταγή που έχει φέρει από την Κύπρο ο επιχειρηματίας Κώστας Αποστόλου και δεν είναι άλλο από το τυρί σχάρας ταλαγάνι, που γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους και μέσα σε λίγα χρόνια απέκτησε πολλούς φίλους σε όλη την Ελλάδα και πλέον κάνει τα πρώτα του βήματα στις κουζίνες όλου του κόσμου.
Ενα τυρί σχάρας που παράγεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα με μια συνταγή που ξέρει μόνο ο κ. Αποστόλου ο οποίος έχει στήσει την οικογενειακή του επιχείρηση μαζί με την σύζυγό του Ελένη. Δύο άνθρωποι που αν και δεν είχαν καμία σχέση με την Μεσσηνία η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε εδώ να δραστηριοποιηθούν και να κάνουν τα επιχειρηματικά τους βήματα.
Ο Κώστας Αποστόλου με καταγωγή από την Κύπρο και σπουδές στο Λονδίνο σε λογιστικά και υπολογιστές, βρέθηκε στην Ελλάδα το 1988 ακολουθώντας τον πατέρα του, ο οποίος επισκεπτόμενος την περιοχή του Μαράθου γοητεύτηκε τόσο πολύ που αγόρασε κάποια κτήματα και αποφάσισε να μείνει εκεί. Το 1996 γνωρίζει την σύζυγό του Ελένη που κατάγεται από την Αριδαία Πέλλας και είχε βρεθεί στην περιοχή για διακοπές.
Το 2000 αποφασίζει και δημιουργεί μια σύγχρονη μονάδα εκτροφής προβάτων με στόχο να πουλά το γάλα που θα παράγεται. Στο σπίτι του έφτιαχναν το ταλαγάνι για προσωπική τους κατανάλωση με βάση την συνταγή που γνώριζε από την γιαγιά του - τυρί το οποίο δοκίμαζαν γνωστοί τους και άκουγαν παντού πολύ θετικά σχόλια.
Ετσι μετά από 7 χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 2007 αποφασίζουν να φτιάξουν τυροκομείο, σε μια εποχή που όπως λέει ο κ. Αποστόλου «υπήρχε η δυνατότητα για επιχειρηματικές δραστηριότητες αφού υπήρχε ευκολία στο να πάρει κάποιος δάνειο». Ετσι δημιουργείται μια κάθετη μονάδα παραγωγής γάλακτος και τελικού προϊόντος που είναι το ταλαγάνι. Οσο για το όνομα "Ταλαγάνι Μεσσηνίας" «νονά» του είναι η κ. Ελένη που το εμπνεύστηκε και ταλαγάνι σημαίνει η κάπα του τσοπάνη. Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται μια μοναδική συνταγή, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες αντιγραφής του, χωρίς όμως επιτυχία.
«Η αρχή ήταν δύσκολη» τονίζει ο κ. Αποστόλου «ήταν ένα προϊόν που δεν το ήξερε κανένας, γίνονταν πολλές γευστικές δοκιμές, τρέχαμε σε όλες τις γιορτές για να δώσουμε στον κόσμο να το φάει, ψήναμε σε σούπερ μάρκετ, κάναμε διαφημίσεις σε περιοδικά, δώρα σε σεφ και κουζίνες, με στόχο να το προωθήσουμε».
Η αρχική παραγωγή ήταν περίπου 1.000 - 1.500 κιλά τυρί το μήνα, ενώ στα τέλη του 2007 κάνει τα πρώτα του μεγάλα βήματα καθώς μπαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ ξεκινώντας από τοπικά όπως «Μουργής» και «Παναγιωτόπουλος» για να ακολουθήσουν μεγαλύτερες αλυσίδες όπως «ΑΒ Βασιλόπουλος» και «Βερόπουλος». Το επόμενο βήμα γίνεται το 2008 με απευθείας διάθεση σε εστιατόρια της Αθήνας γνωρίζοντας το προϊόν μέσα από διάφορες εκθέσεις. Κάπου εκεί καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν την διάθεση του προϊόντος μόνοι τους και το 2009 ξεκινά η συνεργασία με την εταιρεία Οptima (όμιλος Παντελιάδη) που αναλαμβάνει την διανομή του προϊόντος πανελλαδικά. Από εκεί και πέρα όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, το προϊόν απογειώθηκε, τοποθετείται σε πολλά σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα η μηνιαία παραγωγή να φτάνει στους 10-12 τόνους τυριού. Ετσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για μεγάλες ποσότητες πρώτης ύλης (πρόβειου γάλακτος) το οποίο βρίσκεται από κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής και ξεκινά μια συνεργασία με 28 τοπικούς παραγωγούς.
Η επόμενη σημαντική εξέλιξη όπως σημειώνει ο κ. Αποστόλου «είναι η έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα όπου είδαμε τα νοικοκυριά πλέον να έχουν χτυπηθεί οικονομικά και να περιορίζουν τις αγορές τους. Με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η παραγωγή λόγω της οικονομικής ύφεσης. Ετσι στραφήκαμε στην εξαγωγή για να έχουμε μια σταθερή παραγωγή. Μέχρι τώρα έχουμε στείλει Πολωνία, Αμερική, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Αγγλία και ετοιμαζόμαστε τώρα για Ιαπωνία».
Αυτό που χρειάζεται στην παρούσα οικονομική κατάσταση η κάθε επιχείρηση, επισημαίνει ο κ. Αποστόλου, είναι ρυθμίσεις: «Πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις για τον επιχειρηματικό κόσμο αφού αυτές οι επιχειρήσεις είναι που μπορούν να δώσουν δουλειές και να υπάρχει κινητικότητα στην αγορά, καθώς αυτή την στιγμή η αγορά δεν κουνιέται καθόλου».
Η αποδοχή που γνώρισε το ταλαγάνι από τους καταναλωτές συνοδεύεται και από αρκετές διακρίσεις, αφού έχει πάρει το χρυσό βραβείο ως καινούργιο προϊόν το 2008 στην Αγγλία στο World Cheese Award, το δεύτερο βραβείο από το περιοδικό "Οlive", ενώ βραβείο απέσπασε και στην έκθεση γαλακτοκομικών προϊόντων το 2011. Αυτό που ενδιαφέρει τον κ. Αποστόλου περισσότερο από τα βραβεία είναι όπως μας είπε «να αρέσει στον κόσμο και να τρώγεται, αλλά και η αναγνώριση που έχει το προϊόν από καταξιωμένους σεφ της Ελλάδας που το χρησιμοποιούν στις κουζίνες τους».
Κλείνοντας ο κ. Αποστόλου σημειώνει: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που με έχει στηρίξει, ο κόσμος της Μεσσηνίας με έχει στηρίξει πάρα πολύ, τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ καθώς παράγαμε ένα καινούργιο προϊόν και το αγκάλιασε».
Στην εταιρεία εκτός από το ζεύγος Αποστόλου απασχολούνται ακόμα 2 άτομα.

Επιχείρηση Αποστόλου
Περιοχή Μπάλου Γαργαλιάνων
Facebook talagani messinias
Τηλ. 6937-258658, 27630 23257

ΠΗΓΗ   http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/14285-%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF-%CF%83%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου