Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΜΑΓΝΗΣΙΑ - Τώρα και φασόλια-γίγαντες Μακρυνίτσας


Έντονη αγροτική δραστηριότητα αναπτύσσει ο 28χρονος Κώστας Σαρακατσιάνος από τη Μακρινίτσα, ο οποίος καλλιεργεί φασόλια γίγαντες, με την προοπτική των εξαγωγών στο εξωτερικό και την κάλυψη, στο βαθμό του δυνατού, των αναγκών της εγχώριας αγοράς.

Λάτρης της φύσης και του βουνού ο νέος Μακρινιτσιώτης αγρότης και ένθερμος φίλος της φωτογραφίας, δεν ακολουθεί την πεπατημένη της παραδοσιακής τοπικής καλλιέργειας, που είναι τα φασόλια χάντρες, αλλά επέλεξε ένα δύσκολο πεδίο, φιλοδοξώντας να γίνουν παντού ονομαστοί οι γίγαντες της Μακρινίτσας, κατ' αντιστοιχία με τους γίγαντες Πρεσπών. «Από μικρός είμαι κοντά στη φύση, πήγαινα στο βουνό, μάζευα μανιτάρια, καλλιεργούσα τον κήπο μου, και τα τελευταία χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με την ορεινή καλλιέργεια», αναφέρει.

Ο ίδιος καλλιεργεί έκταση 7 περίπου στρεμμάτων στη θέση Τρανό ίσωμα της κτηματικής περιφέρειας Μακρινίτσας, και φέτος υπολογίζει να συγκεντρώσει περί τους 2 τόνους από το συγκεκριμένο είδος φασολιών, τα οποία διοχετεύονται στην τοπική, την περιφερειακή και την εγχώρια αγορά. «Εχω στείλει φασόλια γίγαντες και στην Αθήνα και την επόμενη χρονιά θα προωθηθούν και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων της πρωτεύουσας. Στο μέλλον σκέφτομαι να ανοιχτώ με εξαγωγές στη γερμανική αγορά, διότι έχουν ζήτηση τα ελληνικά προϊόντα και η συγκεκριμένη ποιότητα την οποία παράγω, λογικό είναι να προτιμάται», επισημαίνει ο κ. Σαρακατσιάνος.

Ο 28χρονος παραγωγός από τη Μακρινίτσα έχει όνειρα, στόχους, έχει καταρτίσει προγραμματισμό δράσης για το μέλλον και σκοπεύει να επικεντρωθεί στη διαδικασία πιστοποίησης των τοπικών προϊόντων. Βασικός του στόχος είναι, παράλληλα, να επεκταθεί στρεμματικά, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «για να υπάρχει προοπτική, πρέπει να υπάρχει και όρεξη. Δεν ευθύνεται για όλα η κρίση». Ο ίδιος παρακάμπτει τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης καλλιέργειας, επικεντρώνοντας ακόμη περισσότερο την προσοχή του στην αύξηση της παραγωγής και στη διαρκή βελτίωση των καρπών των προσπαθειών του.

Η σοδιά της χρονιάς αρχίζει από τον Αύγουστο και όπως αναφέρει ο ίδιος: «είναι δύσκολη η καλλιέργεια των γιγάντων, γιατί εξαρτάσαι από τον καιρό. Εύχεσαι δηλαδή, εξηγεί, δηλαδή να μην έχει ζέστη, αλλά αντίθετα κρύο, διότι λόγω του ότι αργούν να καρποφορήσουν, παρακαλείς να μην προκύψει πρώιμα ο χειμώνας, γιατί θα τα κάψει».

Παρόλα ταύτα, με πολύ υπομονή και επιμονή, ο νεαρός αγρότης βαδίζει με σταθερά βήματα, κερδίζοντας τα θετικά σχόλια των καταναλωτών απανταχού της περιοχής μας και ευρύτερα.

Παράλληλα οι θαμώνες της οικογενειακής ταβέρνας στη Μακρινίτσα γεύονται τα προϊόντα που παράγει ο κ. Σαρακατσιάνος, όπως φασόλια ξερά, πατάτες, ντομάτες, κηπευτικά γενικότερα, μα πάνω απ' όλα τους γίγαντες που έχουν όλα τα εχέγγυα, προκειμένου να αποτελέσουν μελλοντικά, προϊόν ονομασίας προέλευσης και γευστικό σήμα κατατεθέν
.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ (Ταχυδρόμος)



dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου